Vicepreședintele ASF pe probleme de asigurări, Cristian Roșu, le-a recomandat reprezentanților Euroins și City Insurance, prezenți în sală la un eveniment de specialitate, să-și refacă profilul de risc în cursul acestui an, avertizând că, la cotele actuale de piață pe acest segment, este foarte complicat să reziste. Contactat de Profit.ro și întrebat dacă cei doi asigurători au nevoie de capital suplimentar, Roșu a răspuns că "deocamdată nu este nevoie".
"Refaceți-vă profilul de risc - și în special mă uit la cei doi asigurători de RCA (City Insurance și Euroins - n.r.) - pentru că, la cotele pe care le aveți, este foarte complicat să reziste așa cum este acum. Aveți posibilitatea să-l rebalansați pe parcursul anului 2020", a afirmat Roșu.
Practic, conform datelor celor doi asigurători, peste 90% din venituri sunt asigurate din vânzarea RCA.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit datelor ASF, la finele primelor 9 luni ale anului 2019, City Insurance deținea 38,95% din piața RCA, în timp ce Euroins avea 31,67%. Următorul clasat controla 7,93%.
Datele ASF arată că la nivelul asigurărilor generale, care includ și polițele RCA, rata combinată (rata daunei plus rata cheltuielilor) s-a situat în primele 9 luni ale anului 2019 la o valoare de 106,47%, în creștere comparativ cu valorile înregistrate în aceeași perioadă a anului anterior. Cu alte cuvinte, asigurătorii pierd 6,47 lei la fiecare 100 lei prime subscrise.
City Insurance este controlată indirect de Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase, prin Vivendi International SRL, unde este unic asociat.
Euroins este parte a grupului Euroins Insurance Group Bulgaria.
Cu venituri de 2,97 miliarde de lei, piața RCA reprezintă o 36,5% din întreaga piață a asigurărilor generale și de viață din România, conform datelor ASF la 9 luni 2019.