Penetrarea asigurărilor de viață se menține sub 0,3%, în pofida creșterii economice, ceea ce arată că alți factori, precum nivelul redus de educație financiară și lipsa stimulentelor fiscale, limitează creșterea sectorului, afirmă Carmina Dragomir, directorul general al Metropolitan Life.
"În ultimii ani s-a vorbit foarte mult de potențialul pieței asigurărilor din România, dar cifrele privind subscrierile sunt departe de acest potențial. S-a afirmat că românii nu au bani pentru o poliță de viață, dar salariile au crescut în ultimii ani și s-a ajuns la o medie de 500 de euro. La acest nivel salarial, românii alocă 18 euro/an pentru o poliță de viață, în timp ce în Italia suma alocată reprezintă un salariu mediu, adică aproximativ 1.700 de euro. Practic, încheierea unei polițe de viață nu mai este o chestiune de venit, ci de priorități și educație financiară", afirmă Dragomir.
CITEȘTE ȘI UNIQA România închide anul 2018 pe profit, rezultat susținut de avansul polițelor de viață și diminuarea subscrierilor RCA
În România, asigurările de viață reprezintă numai 20% din totalul primelor de asigurare, în comparație cu 60% în medie la nivelul Uniunii Europene.
"Penetrarea asigurărilor de viață se menține sub 0,3%, în ciuda creșterii economice, ceea ce arată că alți factori, precum nivelul redus de educație financiară și lipsa stimulentelor fiscale, limitează creșterea sectorului. Deși conștienți de accidente și îmbolnăviri, românii nu cred că lor li se poate întâmpla ceva rău. Mai mult, din cauza superstițiilor nu doresc să vorbească despre o situație dificilă deoarece cred că în acest fel o vor atrage", a mai spus Dragomir.
Potrivit datelor prezentate de reprezantantul Metropolitan Life, doar 1 din 5 români au o înțelegere a produselor financiare de bază, situație care plasează România pe ultimul loc în Europa cu o rată a educației fianciare de 21%.
"Creșterea penetrării asigurărilor de viață, așa cum o demonstrează experiența economiilor occidentale, va depinde de politicile publice privind asigurările sociale și impozitarea produselor de asigurări de viață. De asemenea, stimulentele fiscale, respectiv obținerea deductibilității fiscale pentru asigurările de viață pentru componenta de protecție, va ajuta la dezvoltarea pieței și creșterea subscrierilor", a mai spus Dragomir.
Asigurătorii români au cumulat în anul 2018 prime subscrise de 10,14 miliarde de lei, în creștere cu 4,5% față de anul 2017. Defalcat, primele subscrise aferente asigurărilor de viață (AV) au atins aproximativ 2,1 miliarde lei, cu 4,3% față de anul precedent.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BCR Asigurări de Viață VIG încheie anul 2018 pe minus din cauza provizioanelor pentru litigii și preluării AXA România"Trebuie remarcată însă tendința de consolidare a segmentului de asigurări de viață ce a continuat să crească și pe parcursul anului 2018 (cu 4,3% față de 2017), însă cea mai semnificativă creștere anuală s-a înregistrat în anul 2017 când a avut loc o apreciere cu 21% a acestui segment de asigurări comparativ cu 2016. În anul 2018, ponderea activității de asigurări de viață din perspectiva volumului de prime brute subscrise s-a menținut la nivelul de 21% (ca și în 2017), însă în creștere comparativ cu nivelurile mai scăzute înregistrate în perioada 2014 – 2016", se arată într-un raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).