La întâlnirea din iunie 2016, în Trump Tower, la care au participat Donald Trump Jr., Jared Kushner și Paul Manafort au fost prezente cel puțin opt persoane, relatează CNN.
CNN face această dezvăluire, după ce un lobbyst ruso-american, Rinat Ahmetșin, a dezvăluit pentru The Associated Press că a participat la întâlnire, scrie News.ro.
Până în prezent, se știe că au participat la întâlnire Trump Jr., Kushner, Manafort, avocata rusă Natalia Veselnițkaia, Ahmetșin și Rob Goldstone, care a contribuit la organizarea întâlnirii.
O sursă la curent cu ceea ce s-a întâmplat a declarat pentru CNN că în cameră au fost prezente alte două persoane, un translator și un reprezentant al familiei ruse care i-a cerut lui Goldstone să organizeze întâlnirea.
Această sursă nu a furnizat însă nume.
Ahmetșin este un lobbyst înregistrat al organizației lui Veselnițkaia, care depune eforturi în vederea anulării sancțiunilor impuse Rusiei prin Legea Magnițki, potrivit unor documente oficiale.
Legea Magnițki prevede ca Statele Unite să nu emită viză și să blocheze active ale unor ruși suspectați de încălcarea drepturilor omului.
Veselnițkaia a înființat o asociație cu obiectivul de a cere interdicțiile impuse de Moscova cadoptării de către cetățeni americani a unor copii ruși, ca represalii față de Legea Magnițki. Ea vrea de asemenea o abrogare a legii americane.
Senatorul Charles Grassley i-a scris anul acesta o scrisoare lui John Kelly, secretarul Securtății Interne, în care-l prezenta pe Ahmetșin drept un ”imigrant rus în Statele Unite care a fost acuzat că acționează ca un agent neînregistrat în interesul Rusiei și care pare să aibă legături cu (serviciile) ruse de informații”.
Grassley cerea ”toate informațiile” despre istoricul imigrației lui Ahmetșin.
Reprezentantul republican Dana Rohrabacher, care a fost vizat de acțiuni de lobby ale lui Ahmetșin, a declarat anul acesta pentru CNN că lobbistul este o persoană cu ”un motiv în spate”, ”implicată cu persoane care au o agendă” și că are ”legături internaționale cu diverse grupuri din Rusia”.
Întrebat dacă crede că Ahmetșin are legături cu serviciile de securitate din Rusia, Rohrabacher răspundea că ”nu exclud, cu siguranță, aceste lucru”.
Ahmetșin a declarat vineri pentru The Washington Post că nu a fost vreodată agent de informații, însă a recunoscut că a făcut parte, timp de doi ani, dintr-o unitate militară sovietică de contrainformații.
”Nu am lucrat vreodată pentru Guvernul rus sau vreuna dintre agențiile lui. Nu am fost ofițer de informații. Niciodată”, a declarat el pentru WP.
Ahmetșin a declarat pentru AP că întâlnirea ”nu a fost substanțială” și că se aștepta la o discuție mai serioasă. ”Nu mi-am închipuit că va fi o treabă așa de serioasă, ca să fiu cinstit”, a declarat el pentru AP.
Postul NBC News a dezvăluit primul că încă o persoană a asistat la întâlnire.
Trump Jr. s-a întâlnit pe 9 iunie 2016 cu Veselnițkaia. El a acceptat întâlnirea crezând că va primi informații compromițătoare despre Hillary Clinton.
Potrivit unor mesaje publicate pe Twitter săptămâna aceasta de Trump Jr., Goldstone i-a trimis un e-mail în care îi spune că o ”avocată guvernamentală rusă” poate fi sursa unor informații care ar fi putut-o afecta pe Clinton.
”Sunt evident informații la nivel foarte înalt și sensibile, însă fac parte din susținerea Rusiei și Guvernului ei față de dl. Trump”, a scris Goldstone, reprezentantul fiului unui om de afaceri azero-rus apropiat Guvernului rus, în e-mailul adresat lui Trump Jr.
”Dacă este ceea ce spui (că este), mi-ar plăcea”, i-a răspuns Trump Jr., potrivit unui e-mail pe care l-a publicat fiul președintelui.