Carpatica Asig: Vom continua, alături de FGA, procedura de atragere de capital și procesul de due diligence

Carpatica Asig: Vom continua, alături de FGA, procedura de atragere de capital și procesul de due diligence
scris 26 ian 2016

Consiliul de Administrație al Carpatica Asig Sibiu, alături de Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), desemnat ca administrator temporar, este mandatat să finalizeze procedura de atragere de capital și să încheie procesul de due diligence, potrivit asigurătorului, intrat în procedură de rezoluție după anunțul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

“În același timp, echipa executivă se va concentra spre accelerarea eforturilor de îndeplinire a cerințelor de solvabilitate, conform celor prevăzute în Directiva Solvency II. Compania își desfășoară activitatea zilnică fără dificultăți și ne asigurăm clienții că vom continua să plătim despăgubiri, protejându-le interesele”, se arată într-un comunicat al Carpatica Asig remis marți Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat, luni, aplicarea măsurilor de rezoluție la Carpatica Asig Sibiu, aflată în redresare financiară din aprilie 2014 și controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, pentru a evita intrarea într-o stare de dificultate majoră a asigurătorului.

Procedura de rezoluție, definită printr-o lege intrată în vigoare la finalul anului trecut, presupune transferul activități unui asigurător cu probleme de la acționarii săi către un administrator numit de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

“Analizând situația financiară a societății de asigurări Carpatica Asig și alți factori care fundamentează necesitatea protejării creditorilor de asigurări, minimizarea impactului asupra fondurilor de protecție și pentru evitarea efectelor negative semnificative asupra stabilității financiare a pieței de asigurări, Consiliul ASF a constatat că sunt întrunite condițiile pentru aplicarea dispozițiilor Legii 246/2015 privind redresarea și rezoluția asigurătorilor, atât în ceea ce privește susceptibilitatea intrării într-o stare de dificultate majoră a societății, cât și justificarea aplicării măsurilor de rezoluție din perspectiva interesului public”, se arată într-un comunicat al ASF remis Profit.ro.

Ilie Carabulea continuă să cedeze controlul unor afaceri către cei doi fii CITEȘTE ȘI Ilie Carabulea continuă să cedeze controlul unor afaceri către cei doi fii

Într-un interval de cel mult 6 luni, autoritatea va întocmi un plan de rezoluție și se va asigura că un evaluator independent va efectua o evaluare "corectă, prudentă și realistă" a activelor, datoriilor și capitalurilor proprii ale asigurătorului, ca etape premergătoare aplicării măsurilor de rezoluție.

“În sarcina Consiliului de administrație al Carpatica Asig a fost stabilită obligația de implementare a măsurii privind atragerea unui investitor strategic și încheierea tranzacției, precum și a altor măsuri, astfel încât să fie restabilit nivelul fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă cerința de capital minim (MCR, minimum capital requirement) calculat la data de 01.01.2016 sau modificat profilul de risc, astfel încât, în termen de 3 luni de la data comunicării deciziei, MCR să fie respectată”, se mai spune în comunicat.

De asemenea, Consiliul asigurătorului trebuie să aplice măsuri pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care acoperă cerința de capital de solvabilitate (SCR, solvency capital requirement) calculat la data de 01.01.2016 sau modificat profilul de risc astfel încât, în termen de 6 luni de la data comunicării deciziei, SCR să fie din nou respectată.

ASF a dispus desemnarea unui administrator temporar, respectiv Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), care va avea ca atribuții principale supervizarea procesului de inventariere a patrimoniului societății la data de 31.12.2015, întocmirea situațiilor financiare anuale și auditarea acestora, precum și supervizarea modului de ducere la îndeplinire a măsurilor, în special cele legate de atragerea unui investitor strategic.

“Conducerea societății va avea obligația să se consulte cu administratorul temporar și să obțină acordul acestuia înainte de a lua decizii sau de a întreprinde acțiuni ce privesc activele asigurătorului”, se mai spune în comunicat.

Începând cu 15 decembrie, data limită până la care Carpatica Asig ar fi trebuit să găsească un investitor strategic, s-a derulat un război al declarațiilor între Mișu Negrițoiu, președintele ASF și reprezentanții Carpatica Asig.

Acționarul majoritar al Carpatica, Ilie Carabulea, a transmis că se află în negocieri avansate cu mai mulți investitori, deși a depășit termenul impus de ASF, așa cum a arătat Profit.ro.

La scurt timp, președintele Autorității, Mișu Negrițoiu, a declarat, pentru Profit.ro, că, cel mai probabil, Carpatica va merge către procedura rezoluției, întrucât nu a respectat termenele impuse de ASF și nici nu a venit cu un investitor care să aibă intenții serioase și puterea financiară de a capitaliza asigurătorul.

Carpatica Asig a răspuns arătând că respectivul investitor, cu care ar fi încheiat și un acord de exclusivitate la preluare, este un asigurător european.

Mai mult, Carpatica a avansat și o dată de la care ar fi început procesul de due dilligence. Răspunsul ASF nu a fost, nici de această dată, unul pozitiv, după cum a arătat Profit.ro.

Carpatica Asig a fost plasată sub un plan de redresare financiară în primăvara anului 2014, la puțin timp după ce Astra Asigurări a intrat în administrare specială. Motivele invocate de ASF au fost, ca și în cazul Astra, subevaluarea rezerevelor și supraveluarea contractelor de reasigurare.

În cazul Carpatica Asig există și un dosar penal în care au fost acuzați acționarul majoritar, Ilie Carabulea, Marian Mîrzac, fost director al asigurătorului și membru în Consiliul ASF dar și Radu Mustățea, fost membru în Consiliul de Administrație al Carpatica, și Laura Chițoiu, soția fostului ministru al finanțelor Daniel Chițoiu și director în cadrul ASF.

Toți aceștia sunt acuzați că au format un grup prin care s-ar fi dorit îndepărtarea abuzivă a fostului președinte CSA Daniel Tudor, precum și favorizarea societății Carpatica.

Conform unui plan aprobat de ASF în toamna anului 2015, Carpatica trebuia să atragă un împrumut subordonat în sumă de cel puțin 30 de milioane de lei și s-a angajat să scurteze perioada de atragere a unui investitor strategic, astfel încât, până la data de 15 decembrie 2015, să poată fi încheiată tranzacția cu acesta.

Sursele Profit.ro spun că ASF ar fi acceptat funcționarea Carpatica în parametri de solvabilitate sub cei impuși de normele în vigoare, după ce Ilie Carabulea a promis că va capitaliza firma cu banii obținuți prin vânzarea participației deținute la Banca Comercială Carpatica.

După ce tranzacția cu fondul de investiții JC Flowers a picat, acționarii Băncii Comerciale Carpatica au decis să invite Nextebank să subscrie la majorarea de capital pe care urmează să o realizeze. Nextebank, deținută de fondul Axxes Capital, are exclusivitate.

Carpatica Asigurări ocupă locul 8 în topul după primele subscrise la 9 luni din 2015, cu vânzări de aproape 394 de milioane de lei. Peste 90% din primele subscrise de Carpatica vin din polițele RCA, compania fiind al doilea mare jucător în domeniu.

Compania se află în redresare financiară din aprilie 2014. Conducerea executivă este asigurată de Liviu Stoicescu, fondatorul Biroului Carte Verde. Președinte al Consiliului de Administrație este Angela Toncescu, fosta șefă a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

La ultima ședință, Consiliul ASF a  aprobat și înființarea unei Direcții de Rezoluție, în cadul Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), despre care Profit.ro a scris în premieră. 

Concret, FGA, în calitate de administrator, va prelua societatea intrată în rezoluție și va încerca să o redreseze, în măsura în care acest lucru va fi posibil. Fondul are dreptul să apeleze la vânzarea de active sau chiar la vânzarea întregului business.

De asemenea, administratorul va avea la dispoziție un Fond de Rezoluție care va fi alimentat de toți asigurătorii din România.

Contribuția a fost stabilită la 0,25% din primele brute subscrise. România este singura țară din Europa unde există un astfel de sistem pe piața asigurărilor. Rezoluția, în esență o naționalizare, a fost utilizată mai ales pe piețele bancare.

Carpatica Asig și-a început activitatea în 1996, sub denumirea ASA Asigurări Atlassib.

Acțiunile asigurătorului sunt deținute de Atlassib Sibiu - 92,42%, Transcar Sibiu - 6,97%, Corneliu Tănase - 0,08% și Aurel Albu - 0,53%, potrivit datelor de la Registrul Comerțului.

În 2014, subscrierile Carpatica Asig au atins 533,65 milioane de lei.

Compania are la nivel național peste 60 de sucursale și colaborează cu peste peste 5.000 de intermediari din domeniul asigurărilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
carpatica asig
rezolutie
capital