Capitalul Carpatica Asig a crescut la 34,3 milioane de lei, după o infuzie de 10 milioane de lei care a a fost efectuată pe dată de 5 ianuarie, anunță societatea de asigurări. Potrivit unui plan de măsuri al cărui termen a expirat pe 15 decembrie anul trecut, societatea ar fi trebuit să atragă un împrumut în suma de cel puțin 30 de milioane de lei și să găsească un investitor strategic.
Decizia de majorare a capitalului a fost aprobată, susține compania, chiar în data de 15 decembrie. Asigurătorul a anunțat recent că a încheiat un acord de exclusivitate cu un investitor strategic european, care ar urma să preia pachetul majoritar de acțiuni. “Cu sprijinul acționarilor săi, managementul Carpatica Asig a reușit, în ultimul semestru al anului 2015, să îmbunătățească coeficientul de lichiditate cu 36% față de nivelul minim atins anul trecut și să plătească daune de aproximativ 382 milioane de lei. Cash flow-ul înregistrat de companie în 2015 este unul pozitiv și în creștere, iar această tendința se va păstra și în 2016”, afirmă Liviu Stoicescu, director general Carpatica Asig.
Acționarul principal al societății este Atlassib, companie controlată de Ilie Carabulea.
Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu, a arătat, pe de altă parte, într-un interviu pentru Profit.ro, că cel mai probabil Carpatica va fi preluată prin intermediul mecanismului de rezoluție, întrucât nu a respectat termenele impuse de ASF. “Ceea ce face Carpatica Asig acum este un joc menit să arate că au investitori străini. Cel mai probabil, ei ar vrea o prelungire a termenelor. La stadiul actual, această prelungire nu este motivată sau justificată. Nici nu există, de fapt, noțiunea de prelungire, pentru că ei au avut și alte termene pe care nu le-au respectat. Nu au respectat nici măcar termenele intermediare. Au făcut doar o majorare de capital de 1 milion de lei și nu știu ce altceva. Nu pot să mă antepronuț. Cert este că nu intrăm într-o discuție cu ei. Este o piață a regulior, nu mai stăm să negociem. Aici este măsurat. Poți sau nu poți”, a spus Negrițoiu. Președintele Autorității a furnizat detalii inclusiv despre pașii ce vor fi urmați către preluarea Carpatica prin mecanismul de rezoluție.
Conform unui plan aprobat de ASF, Carpatica trebuia să atragă un împrumut subordonat în sumă de cel puțin 30 de milioane de lei și s-a angajat să scurteze perioada de atragere a unui investitor strategic, astfel încât, până la dată de 15 decembrie 2015 (astăzi), să poată fi încheiată tranzacția cu acesta. Societatea se află, de la începutul anului 2014, în program de redresare financiară.
Sursele Profit.ro spun că ASF ar fi acceptat funcționarea Carpatica în parametri de solvabilitate sub cei impuși de normele în vigoare, după ce Ilie Carabulea a promis că va capitaliza firma cu banii obținuți prin vânzarea participației deținute la Banca Comercială Carpatica. După ce tranzacția cu fondul de investiții JC Flowers a picat, acționarii Băncii Comerciale Carpatica au decis să invite Nextebank să subscrie la majorarea de capital pe care urmează să o realizeze. Nextebank, deținută de fondul Axxes Capital, are exclusivitate.
Carpatica Asigurări ocupă locul al optulea în topul după primele brute subscrise la 9 luni din 2015, cu vânzări de aproape 394 de milioane de lei. Peste 90% din primele subscrise de Carpatica vin din polițele RCA, compania fiind al doilea mare jucător în domeniu. Firma se află în redresare financiară din aprilie 2014. Conducerea executivă este asigurată, de trei luni, de către Liviu Stoicescu, fondatorul Biroului Carte Verde. Președinte al Consiliului de Administrație este Angela Toncescu, fosta șefa a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.