Bugetele companiilor de stat listate la Bursă, cum ar fi Transgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz sau Electrica, precum și ale companiilor de stat aflate în insolvență, precum Hidroelectrica și Oltchim, nu vor mai fi aprobate de Guvern, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență.
Investitorii au reclamat că obligativitatea legală a aprobării de către Guvern a bugetelor de venituri și cheltuieli pentru companiile listate pe piețe reglementate reprezintă o imixtiune în administrarea acestora, iar Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și Banca Mondială au cerut ca în lege să fie introduse prevederi care să prevină interferențele politice în gestionarea activității curente a companiilor. În consecință, prin proiectul de OUG citat, se va elimina obligația de a supune aprobării Guvernului bugetele de venituri și cheltuieli pentru companiile listate la Bursă unde statul este acționar unic sau majoritar. În prezent, bugetele sunt aprobate în AGA și ulterior avizate de Guvern.
Potrivit drafului de act normativ citat, Guvernul nu va mai avea atribuții nici la aprobarea bugetelor pentru companiile de stat aflate în insolvență, cu argumentul că bugetul acestora vizează respectarea unui plan de reorganizare și nu a regulilor Ministerului Finanțelor, nefiind recomandat ca un act al Guvernului să intervină într-o procedură la care acesta nu este parte sau să se substituie controlului judecătoresc al activității debitorului.
„Reacția investitorilor cu privire la aprobarea prin hotărâre a Guvernului a indicatorilor din bugetele de venituri și cheltuieli este una rezervată, considerând că aprobarea în aceste condiții a indicatorilor aferenți bugetului de venituri și cheltuieli la societățile listate la bursă reprezintă o imixtiune a Guvernului în administrarea societăților comerciale listate. Se propune astfel eliminarea obligativității aprobării prin hotărâre a Guvernului a bugetelor operatorilor economici ale căror acțiuni sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată la care statul roman este acționar unic sau majoritar, și filialelor acestora”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG.
Prevenirea interferențelor politice în gestionarea curentă a companiilor de stat a fost solicitată și de Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și Banca Mondială. Un document oficial aflat în posesia Profit.ro relevă că autorităților de la București li s-a cerut să modifice legislația companiilor de stat astfel încât să garanteze o separare între calitatea lor de proprietar al companiilor respective și funcția de elaborare a politicilor.
La sfârșitul anului trecut, conducerea Departamentului pentru Energie a apreciat că regulile privind bugetele de venituri și cheltuieli ale companiilor de stat ar trebui schimbate pentru fluidizarea procesului, astfel încât acestea să nu mai fie aprobate de Guvern cu întârziere, chiar și în toamna anului respectiv.
Alte companii care nu vor mai avea nevoie de aprobarea Guvernului pentru bugetele lor anuale de venituri și cheltuieli, după intrarea în vigoare a proiectului de OUG, sunt Conpet și Oil Terminal, listate la Bursa de Valori București, sau Compania Națională a Huilei și Regia Autonomă pentru Activități Nucleare, aflate în insolvență.