Banca Națională a României a revizuit la 2,7% rata anuală a inflației la finele anului, cu 0,8 puncte procentuale peste prognoza anterioară. Pentru sfârșitul anului viitor, BNR estimează o rată a inflației de 3,2%.
Cea mai mare parte a revizuirii vine din creșterea prețurilor la combustibili, ca urmare creșterilor cotațiilor la petrol și a majorării accizei, și din creșterea prețurilor administrate (în energie), a precizat guvernatorul Mugur Isărescu.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
În precedentul raport, BNR estima o rată anuală a inflației de 1,9% la finele anului și de 3% la finele lunii martie din anul viitor. Estimarea curentă pentru martie este de 3,9%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Isărescu spune că o bună parte din creșterea ratei inflației are baze statistice, deoarece prețurile au scăzut anterior ca urmare a reducerii TVA.
“Toate aceste prognoze ale noastre sunt încețoșate, e greu să vezi când ai scăderi de taxe, majorări de taxe. Scade TVA, crește acciza”, a declarant Isărescu, la prezentarea noului raport.
Rata inflației a crescut la 1,77% în septembrie, de la 1,15% în august, peste nivelul prognozat de BNR de 1,6%. Creșterea inflației a venit din majorarea prețurilor la alimente și la combustibili, după creșterea cotațiilor internaționale și a accizei. Totodată, avansul are în spate și un efect de bază.
Prețul petrolului este previzionat să se plaseze peste nivelul din runda precedentă, ca urmare a tensiunilor din Orientul Mijlociu li a reducerii stocurilor, a declarat guvernatorul. BNR se așteaptă la creșteri ale dinamicii prețurilor administrate, pe baza informațiilor curente, dar proiecția pe acest segment e marcată de incertitudini majore, declară Isărescu.
CITEȘTE ȘI Băncile pierd în Parlament: Deputații din comisia juridică resping un proiect din 2013 cu modificări substanțiale ale clauzelor abuzive, survenite în urma unor amendamente susținute de bănciGuvernatorul a criticat și poziția fiscală stimulativă a României, care crește peste potențial, lucru care generează o creștere a importurilor, mai ales a celor de bunuri de consum.
"Conduita politici fiscale este prociclică, dar datele arată că ne vom încadra în 3% din PIB. Problema este calitatea acestei încadrări", spune guvernatorul.
Deși importurile în creștere nu se vor vedea neapărat în creșterea inflației, pentru că prețurile sunt relativ stabile la nivel internațional, dezechilibrarea contului curent, care poate avea efecte asupra cursului de schimb, explică guvernatorul.