Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) acordă un împrumut de 278 milioane de lei (60 milioane de euro) pentru construcția unei conducte noi de gaze naturale între România, Bulgaria, Ungaria și Austria, un proiect de aproape 480 de milioane de euro.
Coridorul BRUA va avea o lungime totală de 1.318 km și va oferi o interconectare mai bună între țările aflate de-a lungul traseului său.
Acesta va stimula piața energetică prin crearea de legături noi cu proiectele majore de infrastructură de gaze, cum ar fi Southern Gas Corridor, prin TAP și TANAP, alte centre de gaz din Europa Centrala și viitoare situri de producție offshore din Marea Neagră, potrivit unui comunicat al BERD.
„Proiectul va asigura, de asemenea, o mai mare integrare a piețelor europene de gaze și va spori securitatea aprovizionării. Promovând diversificarea rutelor și a surselor de aprovizionare, conducta va sprijini și dezvoltarea economiilor locale și a concurenței pe piețele regionale de energie în beneficiul consumatorilor”, se arată în comunicat.
Fondurile BERD vor fi acordate operatorului de stat Transgaz, care construiește porțiunea conductei pe teritoriul României.
Costul total al proiectului este de 479 milioane de euro. Pe lângă finanțarea BERD, Transgaz investește 149 milioane de euro, Uniunea Europeană oferă un grant de 179 milioane de euro și Banca Europeană de Investiții contribuie cu un împrumut de 50 de milioane de euro, contractul fiind semnat anul trecut. Diferența va fi acoperită de alți creditori.
Prima fază a proiectului include construirea unei conducte de 478 km între nodul tehnologic Podișor, de lângă București, și cel din Recaș, la 30 km distanță de Timișoara, în vestul țării, precum și auxiliare, sisteme de supraveghere hardware și software de ultimă generație, și trei stații de compresoare de gaz, care urmează să fie plasate de-a lungul traseului.
“Acesta este un eveniment cu adevărat special, atât pentru compania noastră, cât și pentru BERD (...) Transgaz apreciează efortul făcut de BERD de a crea oportunități semnificative pentru operatorii de transport de gaze naturale de-a lungul rutei BRUA, care va ajuta la reducerea decalajului dintre coridoarele de gaz est-vest și nord-sud”, a declarat Ion Sterian, Directorul General al Transgaz.
“Suntem mândri să colaboram cu Transgaz în acest demers crucial. Acest proiect se aliniază perfect cu obiectivele noastre strategice din România. Colaborarea cu Transgaz a ridicat ștacheta foarte sus și, avem încredere că se vor materializa și alte oportunități de sprijinire a dezvoltării infrastructurii strategice din țară, atât în sectorul energetic cât și în cel al transporturilor”, a declarat Matteo Patrone, Director Regional BERD pentru România și Bulgaria.
Proiectul BRUA a apărut după eșecul Nabucco și presupune dezvoltarea unei capacități de transport gaze naturale între punctele existente de interconectare cu sistemele de transport gaze naturale din Bulgaria (la Giurgiu) și Ungaria (Csanadpalota), prin construirea unei noi conducte. BRUA va străbate teritoriul României pe o distanță de 528 de kilometri, de la sud, din județul Giurgiu, spre vest, traversând județele Teleorman, Dâmbovița, Argeș, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraș-Severin, Timiș și Arad. Noul gazoduct va avea o capacitate maximă de livrare de gaze de 1,5 miliarde de mc/anual spre Bulgaria și 4,4 miliarde de mc/anual spre Ungaria. Proiectul este vital și pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră.
BERD este principalul investitor instituțional din România. Anul trecut, Banca a susținut investiții în 29 de proiecte în valoare de 546 milioane de euro. Din această finanțare, un procent de 93% a fost acordat sectorului privat.