Banca Națională a României este așteptată să livreze a doua majorare a dobânzii cheie cu 0,25 puncte procentuale din acest an, la 2,25%, pentru a se apropia de inflația în creștere.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Rata anuală a inflației a fost de 3,3% la finele anului trecut, peste estimările BNR și foarte aproape de limita superioară a țintei de 2,5% plus/minus un punct procentual. BNR a surprins piața și a venit cu o majorare a dobânzii cheie încă din prima ședință de politică monetară a anului, prima din ultimul deceniu.
Dobânda actuală de 2% este însă în continuare sub inflația așteptată, iar bancherii se așteaptă ca BNR să vină cu încă o creștere de 0,25 puncte procentuale în ședința de politică monetară de miercuri, când instituția va aproba și noile estimări privind inflația, care cel mai probabil vor fi revizuite în sus.
CITEȘTE ȘI După ce Telekom a rupt înțelegerea cu Poșta, operatorul poștal anunță că a achitat o parte din datorii“Având în vedere că ratele de dobândă din România trebuie să ofere o compensație adecvată pentru inflația în creștere și că riscurile inflaționiste sunt în creștere, credem că încă patru majorări cu câte 0,25 pp ale dobânzii cheie în 2018 ar fi necesare pentru a stabiliza inflația și așteptările inflaționiste în zona țintă pentru următorii doi ani, ceea ce ar duce dobânda de politică monetară la 3% în toamna lui 2018”, scriu economiștii UniCredit într-un raport.
ING Bank și BCR mizează pe o dobândă cheie de 3% la finele anului, livrată în încă trei pași.
O alternativă la majorarea dobânzii ar fi punerea în aplicare a politicii ferme de lichiditate, așa cum a fost anunțată de BNR dar nelivrată, ceea ce ar face ca dobânzile din piață (ratele ROBOR) să crească.
BCR, care mizează pe majorarea dobânzii cu 0,25 pp, estimează că este puțin probabil ca BNR să vină cu operațiuni de sterilizare. Acestea ar risca să introducă mai multă volatilitate în piața monetară și ar duce ratele cu un punct procentual mai sus, aproape de dobânda cheie, iar calibrarea unor limite de volum ale licitațiilor reverse-repo, prin care BNR absoarbe lichiditate la dobânda cheie, ar fi dificilă, estimează BNR.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ: Băncile cresc dobânzile la credite, dar nu se grăbesc cu cele la depozite și își măresc marja de profit. Deciziile pentru populație și firmeUn alt motiv este acela că o creștere a ratelor de dobândă din piață ar pune presiune pe aprecierea leului, în contextul în care condițiile favorabile din piețele emergente au susținut leul în ultima perioadă, arată economiștii BCR.
“Pe fondul unei aprecieri a leului, condițiile monetare laxe din piață ar putea fi favorizate pentru a evita întărirea ideii unei tendințe de apreciere ce s-ar putea dovedi vătămătoare pentru poziția externă a României și care mai târziu s-ar putea inversa abrupt”, arată economiștii BCR.
ING Bank se așteaptă ca BNR să crească dobânda cheie însă să nu intervină în piața monetară prin sterilizări de lichiditate astfel încât ratele ROBOR să se apropie mai mult de dobânda cheie.
“În linie cu precedentele briefinguri de presă, guvernatorul BNR este așteptat să minimizeze în declarații deprecierea leului dacă va fi întrebat, în condițiile în care BNR se uită probabil să reducă impactul ratelor mai mari de dobândă asupra condițiilor monetare printr-o relativă slăbiciune a cursului”, arată analiștii ING.
ING se așteaptă la o variație a cursului euro-leu în intervalul 4,63-4,66 în această săptămână.
Guvernatorul Mugur Isărescu a indicat, în ultimele conferințe de presă, că BNR se va concentra mai mult pe stabilitatea dobânzilor, permițând o fluctuație mai mare a cursului de schimb, cu variații chiar de 5-6%, ceea ce ar da ca interval pentru euro-leu banda 4,55-4,8, scrie UniCredit Bank.
“Totuși, ne așteptăm ca deprecierea leului să fie gradual și perechea EURRON să stea în intervalul 4,6-4,7 în acest an”, scriu economiștii UniCredit Bank.
BNR a afișat luni un curs de schimb de 4,6347 lei pentru un euro, în scădere cu 0,4% față de cotația de vineri.
Ratele ROBOR variau între 1,15% pe an pentru scadența overnight și 1,97% pentru scadența la 3 luni, ultima fiind relevantă pentru creditele în lei cu dobândă variabilă.