Avocatul Piperea amenință Facebook cu un nou proces. Anul trecut a cerut daune morale de 50.000 lei pentru încălcarea dreptului la liberă exprimare și opinie, după introducerea mecanismului fake news, dar a renunțat

Avocatul Piperea amenință Facebook cu un nou proces. Anul trecut a cerut daune morale de 50.000 lei pentru încălcarea dreptului la liberă exprimare și opinie, după introducerea mecanismului fake news, dar a renunțat
scris 15 mai 2018

Avocatul Gheorghe Piperea intenționează să ceară despăgubiri Facebook pentru utilizarea datelor personale fără consimțământul său. Anul trecut, avocatul a solicitat instanței să oblige rețeaua de socializare să-i plătească daune morale de 50.000 lei cu argumentul că, în urma introducerii mecanismului fake news, care elimină știrile considerate false, compania americană i-a încălcat drepturile de autor și dreptul la liberă exprimare și opinie. Ulterior, după 7 luni, a renunțat la proces.

"Voi mai sta un timp pe aici, dar numai pentru a-mi recupera tot ceea ce am depozitat aici și, poate, pentru a cere niște despăgubiri de la facebook pentru toate datele și valorile pe care le-a utilizat fără voia mea și, iată, în contra mea. Până la urmă, totul trebuie să aibă un sfârșit, nu? După care urmează #deletefacebook", spune avocatul într-o postare.

Urmărește-ne și pe Google News

El arată că a descărcat toata cronologia (timeline) de pe Facebook din perioada noiembrie 2012 - aprilie 2018, respectiv aproape 700 de pagini.

"Facebook ne-a înșelat așteptările, ne-a vândut datele cu caracter personal fără acordul nostru, a practicat un incorect comerț cu emoțiile și spaimele noastre, a pactizat cu serviciile secrete și cu politicienii fărp scrupule, totul pentru munți de bani ușor și nemeritat câștigați, ajungând să se constituie într-un distopic sat global în care oamenii sunt segregați în bule impermeabile la adevăr și la informație pertinentă și manipulați ca niște cifre statistice sau obiecte fungibile, care nu mai au încredere în semenii lor, ci în banii pe care îi au și posesiunile de care se «bucură»", mai spune avocatul în postare.

În aprilie 2017, Piperea a cerut instanței să oblige Facebook să-i plătească daune morale de 50.000 lei cu argumentul că, în urma introducerii mecanismului fake news, rețeaua de socializare i-a încălcat drepturile de autor și dreptul la liberă exprimare și opinie.

“Prin cererea de chemare în judecată având ca obiect pretenții înregistrată pe rolul Judecătoriei Sectorului 4 la data de 10.04.2017 reclamantul Piperea Gheorghe a solicitat, în contradictoriu cu pârâta Facebook Ireland Limited, obligarea acesteia la plata sumei de 50.000 lei cu titlu de daune morale aduse reputației prin încălcarea drepturilor de autor și a dreptului la liberă exprimare și opinie. În fapt, reclamantul a arătat în esență că este utilizator al rețelei de socializare Facebook și că, în această calitate, i-au fost încălcate drepturile de autor și dreptul la liberă exprimare și opinie prin recentul mecanism introdus de către pârâtă în sistem și cunoscut cu denumirea de fake news. Astfel, precizează reclamantul, mecanismul este disfuncțional și prejudicios, întrucât nu există o modalitate de filtrare a raportărilor, totul depinzând de decizia arbitrară a persoanei care printr-un simplu click califică o știre/opinie drept falsă”, se arată într-un document consultat de Profit.ro.

Facebook a suspendat aproximativ 200 de aplicații despre care spune că au folosit greșit datele utilizatorilor CITEȘTE ȘI Facebook a suspendat aproximativ 200 de aplicații despre care spune că au folosit greșit datele utilizatorilor

În noiembrie 2016, Facebook a modificat condițiile pentru utilizarea reclamelor în cadrul rețelei sale sociale. Compania anunțat că nu va mai permite site-urilor care publică știri false să folosească reclamele în cadrul rețelei.

În cererea înaintată instanței, Piperea a invocat dispozițiile Legii 8/1996 privind drepturile de autor, ale Convenției Europene a Drepturilor Omului și ale Codului Civil.

Facebook îi va întreba pe utilizatorii europeni în ce surse de știri au încredere CITEȘTE ȘI Facebook îi va întreba pe utilizatorii europeni în ce surse de știri au încredere

“În dovedirea cererii, reclamantul a solicitat încuviințarea probei cu înscrisuri. Acțiunea a fost legal timbrată cu taxă judiciară de timbru în cuantum de 100 lei”, se arată în document.

După 7 luni de la data depunerii cererii, Piperea a formulat însă o cerere de renunțare la judecată.

Zuckerberg: Facebook va promova știrile de calitate, publicate de surse pe care comunitatea le consideră de încredere CITEȘTE ȘI Zuckerberg: Facebook va promova știrile de calitate, publicate de surse pe care comunitatea le consideră de încredere

“Ia act de renunțarea la judecata cererii de chemare în judecată având ca obiect pretenții formulată de către reclamantul Gheorghe Piperea, în contradictoriu cu pârâta Facebook. Cu drept de recurs în termen de 30 zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Judecătoria Sectorului 4 București. Pronunțată în ședința publică, 16.11.2017”, a transmis instanța.

Până la publicarea materialului, Piperea nu a răspuns la întrebările Profit.ro despre motivele care l-au determinat la acel moment să renunțe la proces.

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
piperea
fake news
proces
daune morale