ASF a impus administratorilor PAID să vândă mai multe polițe obligatorii pentru locuințe. Tinta: grad de acoperire de 30% până în anul 2022. Asigurătorul ar putea fi listat la BVB

ASF a impus administratorilor PAID să vândă mai multe polițe obligatorii pentru locuințe. Tinta: grad de acoperire de 30% până în anul 2022. Asigurătorul ar putea fi listat la BVB
scris 14 mai 2018

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a impus viitorilor conducători ai Consiliului de administrație al PAID România, societatea care emite polițele obligatorii pentru locuințe (PAD), să ajungă la un grad de acoperire a fondului național locativ de 30% în următorii 4 ani, țintă care ar trebui atinsă fără modificări legislative. La finele anului trecut, gradul de acoperire se situa sub 20% din fondul locativ național, care numără aproape 8,8 milioane de locuințe, procentajul fiind neschimbat în ultimii ani.

“În cadrul interviurilor de avizare a viitorilor conducători ai Consiliului de administrație PAID Romania, ASF a impus ca viitoarea strategie a companiei pe următorii 4 ani să includă o țintă clară și precisă în privința gradului de acoperire. În urma discuțiilor, în noul mandat de 4 ani al administratorilor trebuie să ajungă la un grad de acoperire a fondului național locativ de 30%, obiectiv care trebuie atins fără modificări legislative. Cu modificări legislative favorabile, pe care PAID România le-a propus, gradul de acoperire trebuie să ajungă la 40%”, a declarat Valentin Ionescu, director în cadrul ASF, prezent la FIAR 2018.

Urmărește-ne și pe Google News

Una din măsurile avansate de conducerea PAID Romania este posibilitatea vânzării directe prin brokeri și online. De asemenea, asigurătorul vrea să administreze direct daunele.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ULTIMA ORĂ Erste: Fondurile europene disponibile pentru România s-ar putea reduce cu o treime ca raport în PIB pe noul buget european, cea mai mare scădere din regiune CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Erste: Fondurile europene disponibile pentru România s-ar putea reduce cu o treime ca raport în PIB pe noul buget european, cea mai mare scădere din regiune

“Asigurătorul vrea noi acționari, care să sprijine dezvoltarea companiei. Conform legislației, nemodificată din 2008, acționarii PAID Romania sunt doar asigurătorii care emit polițe pentru locuințe. Se vrea deschiderea acționariatului către toate companiile de asigurări prezente în piață, pasul următor fiind deschiderea acționariatului și către public, dar fără cedarea controlului, printr-o viitoare listare”, a spus Ionescu, care a condus Bursa de Valori București în perioada 2010 - 2011.

El a spus că există un proiect de lege care urmărește deschiderea acționariatului PAID România, acesta fiind în prezent în dezbatere publică.

Profit.ro a anunțat că KPMG Restructuring, lichidatorul judiciar al Astra Asigurări, în faliment din august 2015, a scos la vânzare acțiunile deținute de fostul lider al pieței la societatea care emite polițele obligatorii pentru locuințe, PAID România.

Potrivit datelor analizate de Profit.ro, lichidatorul cere peste 19 milioane de lei pentru cele 2.901.273 de acțiuni, reprezentând 15% din capitalul social total al PAID România.

Un fost președinte CA al Poștei și Tarom intră în acționariatul unui broker de asigurare CITEȘTE ȘI Un fost președinte CA al Poștei și Tarom intră în acționariatul unui broker de asigurare

De asemenea, administratorul judiciar al Carpatica Asig, alt asigurător în faliment, intenționează să propună creditorilor companiei vânzarea acțiunilor deținute la Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID).

La finele anului trecut, PAID Romania avea un portofoliu de 1,69 milioane de contracte în vigoare, în scădere cu 0,6% față de decembrie 2016, reiese din datele publicate de asigurător pe propria pagină web.

Potrivit legii, toți proprietarii de locuințe au obligația de a încheia o poliță de asigurare, care oferă acoperire împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor) în limita sumei asigurate de 10.000 sau 20.000 euro, în funcție de structura constructivă a locuinței asigurate.

În funcție de suma asigurată, valoarea primei este de 10 euro, respectiv 20 euro.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a fost înființată în septembrie 2009.

Cei mai mari acționari ai asigurătorului sunt Astra (în faliment), Groupama și Gothaer România, fiecare cu o cotă de 15% în capitalul social. Generali România are o participație de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig (în faliment), Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Grawe România și UNIQA România dețin câte 5,5% din acțiunile companiei.

Cunoscute și sub denumirea PAD, primele polițe au fost emise de PAID în iulie 2010.

Fondul locativ național numără aproximativ 8,8 milioane de locuințe și, raportat la numărul de polițe, gradul de cuprindere în asigurare se situează sub 20%. 

Proprietarii care nu își asigură locuințele vor fi amendați de autoritățile locale cu până la 500 lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
paid romania
pad
tinta
polite
obiectiv
listare