Cadastrarea terenurilor nu ar fi posibilă nici în următorii zece ani, deoarece gradul de fragmentare al terenurilor este unul extrem de mare, iar actuala lege a cadastrării va duce la multe litigii, a declarat luni Cristian Popescu, avocat în cadrul Popoviciu Nițu Stoica& Asociații, la o conferință pe teme agricole.
“Nu cred că va fi posibilă cadastrarea terenurilor în următorii 10 ani. Doar 20% din terenurile agricole din Româniasunt cadastrate. Nici nu știm ce intră acolo: poate să fie și pădure. Până acum avem cinci comune din circa 3.000 în care cadastrul este terminat. România este singura țară în care nu există o lege a comasări”, a spus Popescu.
Principalele obstacoole în calea cadastrării sunt incompetența administrației și deturnarea fondurilor, scrie News.ro.
"De ce credeti că nu s-a făcut nimic până acum. Nimeni nu are interesul să avem o situație juridică clară a terenurilor agricole din România. Există o incompetență, există o delăsare și o lipsă de dorință. O mare parte din fonduri și subvenții au fost deturnate", a completat Popescu.
Un al factor care ar putea împiedica cadastrarea este gradul mare de fragmentare a terenurilor.
"Milioane de loturi trebuie să fie cadastrare. Propritarii inițiali nu mai sunt în viață. Mai avem și 2-3 milioane de români plecați în străinătate, care moștenesc o parte din aceste loturi", menționat Popescu.
Avocatul a subliniat faptul că Legea Cadastrului, așa cum a fost formulată, va genera foarte multe litigii.
"Se dă dreptul ca acolo unde nu se prezintă documentele să intabuleze după trei ani. Ce sursă de litigii avem aici! O să avem multe procese în justiție", a explicat Popescu.