Clarificări: Vor plăti microîntreprinderile impozitul specific din 2017?

Clarificări: Vor plăti microîntreprinderile impozitul specific din 2017?
scris 17 oct 2016

Amendarea succesivă în Parlament a textului de lege privind impozitul specific a creat confuzie în privința microîntreprinderilor. Intenția legiutorilor s-a schimbat pe parcurs, iar varianta finală, publicată în Monitorul Oficial, este echivocă. Consultantul fiscal Cornel Grama a analizat Legea și consideră că poate fi dat un răspuns, chiar dacă articolele de lege sunt necorelate.

În forma inițiatorului din octombrie 2015, textul de lege includea fără echivoc și microîntreprinderile, așa cum a anunțat la acel moment și Profit.ro. Astfel, articolul 1 era: “(1) prezența lege reglementează impozitul specific pentru persoanele juridice române care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN : 5510-„Hoteluri și alte facilităti de cazare similare”, 5520-„Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată”, 5530-„Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere”, 5590-„Alte servicii de cazare”, 5610-„Restaurante”, 5621-„Activități de alimentație (catering) pentru evenimente”, 5629-„Alte servicii de alimentație n.c.a.”, 5630-„Baruri și alte activități de servire a băuturilor (2) Prin derogare de la prevederile Titlului II și Titlului III din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal , prezența lege reglementează modul în care sunt impozitate persoanele juridice care desfășoară activitățile în domeniile menționate la alin (1)".

Urmărește-ne și pe Google News

Iar la articolul 11 era precizat că “(1) Persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit/impozit pe veniturile microîntreprinderilor comunică organelor fiscale teritoriale aplicarea impozitului specific anual, până la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plătește impozitul specific".

EXCLUSIV Modificări Codul Muncii: Firmele vor fi obligate să acorde compensații anumitor angajați CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Modificări Codul Muncii: Firmele vor fi obligate să acorde compensații anumitor angajați

Prin urmare, intenția legiuitorului era să includă și microîntreprinderile în aplicarea acestui tip de impozit. Textul legii a suferit mai multe modificări pe parcurs.

Astfel, în februarie 2016, la Senat în Comisia pentru buget au fost aduse mai multe amendamente printre care cel în care erau excluse de la plata impozitului specific microîntreprinderile prin modificarea art 1 din lege.

"Însă, domnii senatori (posibil să fi fost cu gândul la vacanță încă) au făcut o struțo-cămilă în textul legii, și anume au lăsat să li se aplice impozitul specific, la alin (1) erau  incluse  microîntreprinderile de la Titlul III (sintagmă “ prin derogare de la Titlul III )  iar mai jos au introdus un aliniat nou (2) în care se preciză expres că microintreprinderile sunt excluse de la acest impozit ( în contradicție cu ce ziceau mai sus la alin (1): “Art.1.- Dispoziții generale Prin derogare de la prevederile Titlului II și Titlului III din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, prezenta lege reglementează impozitul specific pentru persoanele juridice române care desfăsoară activităti corespunzătoare codurilor CAEN: 5510-„Hoteluri și alte facilităti de cazare similare”, 5520-„Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată”, 5530-„Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere”, 5590 -„Alte servicii de cazare”, 5610-„Restaurante”, 5621-„Activități de alimentație (catering) pentru evenimente”, 5629-„Alte servicii de alimentație n.c.a.”, 5630-„Baruri și alte activităti de servire a băuturilor”(2) Prevederile prezenței legi nu se aplică în cazul microîntreprinderilor“", arată consultantul.

În aprilie 2016, la Camera Deputaților, în Comisia pentru politică economică, probabil cu intenția de a aplica acest impozit și microîntreprinderilor, deputați au eliminat aliniatul (2), dar au eliminat și în aliniatul (1) derogarea de la “Titlul III “, prin urmare, au eliminat cu totul microîntreprinderile de la aplicarea acestui impozit deși în motivarea amendamentului intenția era doar eliminarea alin (2) care excludeau microîntreprinderile de la acest tip de impozit. 

EXCLUSIV De ce a declanșat Fiscul controlul pe piața chiriilor: Cel mai mic contract declarat este de 1 leu CITEȘTE ȘI EXCLUSIV De ce a declanșat Fiscul controlul pe piața chiriilor: Cel mai mic contract declarat este de 1 leu

Intenția de a aplica și microîntreprinderilor impozitul prin amendamentele aduse a fost semnalată și de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii (Potrivit unui comunicat transmis de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii, proiectul de lege a fost aprobat de Camera Deputaților cu amendamente, față de varianta din Senat, printre care CNIPMMR menționează: extinderea impozitului specific și pentru micro-întreprinderi).

Însă, prin dublă eliminare de la alin (1) și alin (2), acestea au fost excluse de la aplicarea acestui sistem de impozitare. Modificările aduse de comisie la art 1: Art. 1. ─ Dispoziții generale Prin derogare de la prevederile Titlului II din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, prezența lege reglementează impozitul specific pentru persoanele juridice române care desfăsoară activităti corespunzătoare codurilor CAEN: 5510-„Hoteluri și alte facilităti de cazare similare”, 5520-„Facilităti de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată”, 5530-„Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere”, 5590 -„Alte servicii de cazare”, 5610-„Restaurante”, 5621-„Activități de alimentație (catering) pentru evenimente”, 5629-„Alte servicii de alimentație n.c.a.”, 5630-„Baruri și alte activităti de servire a băuturilor” (2) Se elimină.

Această formă este și cea publicată în Monitorul Oficial, prin urmare impozitul specific nu va fi aplicat microîntreprinderilor, așa cum este acum textul de lege, chiar dacă intenția deputaților era să le includă și pe acestea în aplicare, prin eliminarea aliniatului (2), iar prin normele metodologice care trebuie emise în 90 zile, așa cum se prevede legea, nu poate fi adăugat la textul legii, astfel încât să fie incluse și microîntreprinderile în acest sistem de impozitare.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit specific
microîntreprinderi
turism
restaurant
hotel