Netcity Telecom, operatorul rețelei metropolitane de comunicații a Capitalei, prin tarifele mari practicate, distorsionează piața comunicațiilor și afectează afacerile operatorilor mici și medii, falimentându-i, susține președintele Asociației Naționale a Internet Service Providerilor din România (ANISP), Cătălin Cuturela.
“Pentru operatorii mici și medii, așa-zișii operatori de cartier, care au dinamizat piața prin serviciile furnizate, este din ce în ce mai greu să reziste pe piață, să facă față concurenței din partea operatorilor mari, și ies din business pentru că au pierderi. Practic, ori sunt preluați de operatorii mai mari, cu resurse, ori intră în faliment”, a spus Cuturela, într-o conferință.
El arată că, la început, Netcity Telecom a aplicat un tarif de 85 euro pentru fiecare kilometru de rețea, dar ulterior a dublat tariful, fără nicio explicație.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Netcity Telecom este operatorul rețelei Netcity, fiind responsabil cu proiectarea, realizarea și operarea acesteia, în baza unui contract de concesiune semnat în 2008 cu Primăria București pe 49 de ani. Lucrările au fost estimate la peste 200 milioane euro și ar fi trebuit să fie încheiate în 2012.
“În plus, Netcity Telecom a început să aplice celor care se conectau la rețea și alte tarife, cum ar fi tariful pentru branșament, care, în multe cazuri, depășea prețul abonamentului solicitat clientului. S-a ajuns ca tariful racordului către o locuință cu o singură familie să depășească costul viitorului abonament, fără sa mai luăm în calcul și alte costuri”, a spus Cuturela.
Prezent la eveniment, Eric Andrei Băleanu, președintele InterLAN, a susținut că rețeaua Netcity a condus, dincolo de preluările și fuziunile specifice pieței, la radierea a 75% din numărul operatorilor autorizați de autoritatea de reglementare (ANCOM) la nivelul Bucureștiului.
“La InterLAN au dispărut vreo 20 de membri ai asociației de când rețeaua Netcity a devenit operațională și au fost introduse tarifele de racordare”, a afirmat șeful InterLAN.
El a adăugat că Netcity Telecom, care conform contractului de concesiune trebuie să furnizeze doar servicii de acces la infrastructură, a notificat ANCOM și a devenit furnizor de servicii de comunicații, intrând în concurență cu alți operatori.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Orange România va prelua licența 2K Telecom pentru internet de bandă largă. ANCOM analizează operațiunea“Netcity Telecom furnizează servicii de telecomunicații pentru diverse instituții ale statului”, a spus Băleanu.
Cuturela a adăugat că Netcity Telecom ar trebui să practice tarife mai reduse cu 50%, în condițiile în care contractul de concesiune a fost încheiat pe 49 ani.
“În mai puțin de 5 ani, Netcity Telecom a devenit profitabil”, a spus reprezentantul ANISP.
Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, afacerile Netcity Telecom au crescut cu 1,04% în 2017, la 42,3 milioane de lei, iar profitul net a avansat cu 3,4%, la 18,02 milioane de lei.
Înființată în anul 2007, compania a intrat pe profit în 2012. În perioada 2012-017, câștigurile cumulate ale Netcity Telecom au depășit 50 milioane de lei.
CITEȘTE ȘI Primăria Bacău anulează o licitație pentru un sistem IT după ce a divulgat, din greșeală, denumirea unei firme care a cerut clarificări. Solicitantul a fost OrangeDatoriile au crescut de peste patru ori, de la 25,2 milioane de lei în 2016 la 107,96 milioane de lei în 2017, în timp ce creanțele au coborât cu 3%, la 6,04 milioane de lei.
Șeful ANISP a mai spus că Netcity Telecom, conform contractului de concesiune, plătește redevențe de 12% din veniturile încasate din tarifele serviciilor prestate.
“Conform contractului de concesiune, Primăria Capitalei încasează redevențe pentru două tipuri de servicii. Pentru celelalte servicii, cum sunt cele de comunicații, instituția nu încasează niciun ban. Din datele noastre, aceste servicii aduc grosul afacerilor Netcity Telecom. Practic, Primăria Capitalei este văduvită de niște bani”, a spus Cuturela.
La eveniment nu au fost prezenți reprezentanții ANCOM, ai Primăriei București și ai Netcity Telecom.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ASF vrea să recupereze bani de la Astra și acționariInvestiția în rețeaua Netcity, asigurată exclusiv din surse private, a depășit 40 milioane euro, potrivit datelor UTI. Rețeaua suport de infrastructură pentru fibră optică are în prezent o lungime de aproximativ 1.000 kilometri, fiind pusă la dispoziția operatorilor de telecomunicații care oferă servicii pe teritoriul Municipiului București.
Netcity a transmis ieri că programul de investiții Netcity 2020 va aduce rețeaua la o lungime de peste 2.100 de kilometri. Potrivit acesteia, lucrările de construcție a rețelei metropolitane de fibră optică Netcity sunt derulate într-un ritm alert, ajungând la peste 50 de kilometri de infrastructură subterană pe lună. În prezent se lucrează în cartierele Tei – Colentina, Berceni – Aparatorii Patriei, Titan-Industriilor, fiind planificate noi lucrări în cartierul Cotroceni.
La ritmul actual de construire, compania estimează că, până în 2020, investiția privată va depăși 70 milioane euro.
În februarie 2017, furnizorul independent Direct One a anunțat că a finalizat preluarea pachetului integral de acțiuni al Netcity Telecom, operatorul rețelei subterane pentru fibră optică a Bucureștiului, deținut de grupul UTI. În toamna anului 2016, Profit.ro a anunțat în exclusivitate că afacerea depășește 30 de milioane de euro.
Pe lângă contribuția proprie a noilor acționari, achiziția a fost finanțată prin împrumuturi contractate de la Banca Comercială Română și BRD Groupe Société Générale. BCR și BRD au acționat în calitate de aranjori principali mandatați și finanțatori, BRD a îndeplinit rolul de agent de documentație, iar BCR pe cel de agent de facilitate și garanții.
Tranzacția a fost autorizată de Consiliul Concurenței la sfârșitul anului 2016.
Direct One aparține antreprenorilor români Teofil Mureșan si Simion Mureșan și operează o rețea aeriană națională de fibră optică în lungime de peste 5.500 kilometri și care asigură exclusiv conexiuni între orașe.