Netcity Telecom va prelua prin absorbție Direct One Infrastructure, firma care a cumpărat integral de la grupul UTI acțiunile operatorului rețelei de fibră optică a Capitalei, conform unui document consultat de Profit.ro.
Acționarii Direct One Infrastructure, societate înființată anul trecut și cu obiect de activitate în domeniul holdingurilor, sunt Direct One New Media și Direct One – peste 99,99% din titluri.
Fuziunea va consolida funcția de administrare a activității de exploatare infrastructură pentru telecomunicații și va simplifica structura grupului Direct One, procesul administrativ-decizional și costurilor asociate, potrivit proiectului de fuziune.
CITEȘTE ȘI Grupul italian Prysmian inaugurează la Slatina o nouă fabrică de cabluri de fibră optică: Investim pentru a sprijini dezvoltarea noilor rețele de bandă largă, spune șeful grupului“Prin centralizarea activităților celor două societăți la nivelul unei singure entități, acționarii Netcity Telecom și Direct One Infrastructure vor putea să gestioneze mai bine, din punct de vedere financiar și logistic, toate operațiunile privind activitatea de exploatare infrastructură de telecomunicații”, se arată în document.
Urmare a procesului de fuziune, grupul Direct One și-a propus să continue procesul de consolidare a infrastructurii partajabile atât prin dezvoltarea proiectului Netcity, cât și prin noi achiziții de la operatori, cum ar fi rețele de fibră optică, turnuri de telecomunicații și centre de date, atât în România, cât și în regiune, în măsura oportunităților identificate în acest sens.
După fuziune, care își va produce efectele în prima zi a lunii calendaristice următoarei celei în care este înregistrată la Registrul Comerțului decizia acționarilor privind operațiunea, Direct One Infrastructure va fi dizolvată fără să intre în lichidare.
În luna februarie a acestui an, Direct One Infrastructure a anunțat că a finalizat preluarea pachetului integral de acțiuni al Netcity Telecom, operatorul rețelei subterane pentru fibră optică a Bucureștiului, deținut de grupul UTI. În toamnă, Profit.ro a anunțat în exclusivitate că afacerea depășește 30 de milioane de euro.
Pe lângă contribuția proprie a noilor acționari, achiziția a fost finanțată prin împrumuturi contractate de la Banca Comercială Română și BRD Groupe Société Générale. BCR și BRD au acționat în calitate de aranjori principali mandatați și finanțatori, BRD a îndeplinit rolul de agent de documentație, iar BCR pe cel de agent de facilitate și garanții.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cele mai mici tarife RCA în funcție de mașină și șofer. Comisionul deja vinde mai bine ca prețul, iar piața a ajuns o afacere în 4Tranzacția a fost autorizată de Consiliul Concurenței la sfârșitul anului trecut.
Direct One Infrastructure este parte a grupului Direct One controlat de antreprenorii români Teofil Mureșan si Simion Mureșan și operează o rețea aeriană națională de fibră optică în lungime de peste 5.500 kilometri, care asigură exclusiv conexiuni între mai mult de 50 de orașe.
Netcity Telecom este operatorul rețelei Netcity, fiind responsabilă cu proiectarea, realizarea și operarea acesteia, în baza unui contract de concesiune semnat în 2008 cu Primăria București pe 49 de ani. Lucrările au fost estimate la peste 200 milioane euro și ar fi trebuit să se încheie în 2012.
Investiția în rețeaua Netcity, asigurată exclusiv din surse private, a depășit 40 milioane de euro, potrivit datelor UTI. Rețeaua suport de infrastructură pentru fibră optică are în prezent o lungime de aproximativ 1.000 kilometri, fiind pusă la dispoziția operatorilor de telecomunicații care oferă servicii pe teritoriul Municipiului București.
CITEȘTE ȘI AUDIO Declarația privind desființarea Pilonului 2, care a lovit bursa și nu mai este asumată acum de nimeniÎn 2016, afacerile Netcity Telecom au crescut cu 3,6%, la 41,85 milioane de lei, iar profitul net a avansat cu 19,9%, la 17,43 milioane de lei, potrivit datelor companiei.
Datoriile s-au înjumătățit în cursul anului trecut, la 25,2 milioane de lei, în timp ce creanțele au urcat cu 28,9%, la 6,2 milioane de lei.
Direct One Infrastructure a avut afaceri zero în 2016 și pierderile au depășit două milioane de lei.