Nerespectarea calendarului de majorare a contribuției la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) va afecta foarte mult viitorii pensionari, iar guvernanții, chiar și tehnocrați, trebuie să privească pe termen lung în acest domeniu, nu pe termen scurt, a declarat vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) Ion Giurescu, prezent la Financial Forum, organizat de Profit.ro.
“Calendarul majorării contribuției la Pilonul II nu a fost respectat de două ori, în 2009 și în acest an. Viitorii pensionari vor fi foarte mult afectați de înghețarea contribuției la Pilonul II. Guvernanții, chiar și tehnocrați, trebuie să privească pe termen lung în acest domeniu, nu pe termen scurt”, a afirmat Giurescu.
Profit.ro a prezentat în exclusivitate, la finele lunii aprilie, un document al Guvernului care relevă faptul că statul nu își va respecta nici anul viitor obligația de a achita către Pilonul II cota pe care și-a impus-o singur prin lege, de 0,9 puncte procentuale, ci o va împărți în două tranșe, de 0,4 puncte în 2017 și 0,5 puncte în 2018, pentru a economisi bani în buget.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În acest an, cota de contribuție trebuia să fie majorată de la 5% la 6% (din cota individuală de asigurări sociale de 10,5% pentru fiecare angajat), respectiv cu un punct procentual, compus din 0,5% aferent anului 2016 și 0,5% restant din 2009, an în care statul a amânat majorarea prevăzută inițial, tot din cauza constrângerilor bugetare.
Creșterea contribuției cu un punct procentual ar fi majorat suma virată fondurilor de pensii private cu 960 milioane lei în acest an, față de 2015, astfel că Guvernul a pregătit, neoficial, blocarea plății pentru 2016.
Ulterior, pentru a nu anunța chiar o cotă zero, a decis să transfere din sistemul public de pensii către fondurile de pensii private obligatorii încă o cotă de numai 0,1 puncte procentuale, cota totală urcând astfel de la 5% la doar 5,1%.
În același timp, Guvernul s-a angajat, printr-o ordonanță de urgență aprobată la sfârșitul anului trecut, că va recupera anul viitor ce nu a îndeplinit în acest an și va transfera către Pilonul II de pensie încă 0,9 puncte procentuale începând cu 1 ianuarie 2017.
Nici această promisiune nu va fi însă onorată, relevă un document redactat de Guvern în aprilie. Motivul? Pentru a păstra la buget 590 de milioane de lei, Executivul va transfera anul viitor către Pilonul II de pensie doar încă 0,4 puncte, cota totală urcând astfel la numai 5,5%. Impactul financiar a fost calculat în funcție de numărul angajaților pentru care este transferată această cotă.
CITEȘTE ȘI APAPR: O amânare a creșterii contribuției la Pilonul II indică o meteahnă a lucrurilor neterminate și pensii mai mici pentru actualii salariațiÎn replică, asociația administratorilor de pensii (APAPR) a criticat intenția Guvernului și a arătat că amânarea creșterii contribuției la Pilonul II ar reprezenta încă o exemplificare a unei gândiri pe termen scurt, dublată de meteahna specifică românilor, a lucrurilor începute și neterminate, și a atenționat că punerea în practică a propunerii înseamnă pensii mai mici pentru actualii salariați.
Potrivit lui Giurescu, activele fondurilor de pensii private au atins 25,9 miliarde de lei (circa 6 miliarde de euro) la finele anului trecut, din care 20,61 miliarde de lei reprezintă contribuțiile virate de stat și de actualii salariați, iar 5,32 miliarde de lei sunt banii onținuți de adminitratori din randamentele plasamentelor realizate.
Reprezentantul ASF a mai spus că, în afară de titlurile de stat și fondurile mutuale, celelalte clase de plasamente nu au fost explorate suficient de către administratorii fondurilor de pensii private.
“Posibilele cauze ale acestei situații sunt lipsa unei oferte adecvate pe piața internă. Gândiți-vă că în fiecare lună, pe data de 20, intră o sumă semnificativă de bani în conturile administratorilor, care trebuie plasată conform politicii investiționale aumate. În scurt timp, dacă nu se face ceva, BVB nu va mai face față banilor fondurilor de pensii românești și, în acest context, se vor uita la alte burse și vor ieși din țară”, a explicat Guirescu.
La finele anului trecut, banii fondurilor de pensii private erau plasați în proporție de peste 92% în instrumente investiționale din România.
Reprezentantul ASF a spus că Executivul trebuie să creeze condițiile necesare pentru ca fondurile de pensii private să poată investească în proiecte de infrastructură.
“Când spun infrastructură, nu mă gândesc doar la autostrăzi, ci și la spitale. ASF lucrează la un document care vizează aceste aspecte, care va fi finalizat săptămâna viitoare, și îl va discuta și cu asociația de profil (APAPR). Fondurile de pensii sunt calificate pentru astfel de plasamente, ele investesc pe termen lung. Se creează astfel premizele dezvoltării infrastructurii, aflată în România la un nivel modest”, a afirmat vicepreședintele ASF.
Financial Forum este organizat de Profit.ro cu sprijinul MasterCard, EximBank și PayU.