Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a inițiat o licitație pentru selectarea unui consultant care va calcula tariful de referință al polițelor RCA, segment de piață care generează 40% din veniturile industriei de profil.
Cu o durată de 2 ani, contractul a fost estimat la 768.200 lei, fără TVA.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
“În ultimii doi ani s-a constatat pe piața asigurărilor din România o necesitate din ce în ce mai mare cu privire la creșterea transparenței privind accesul la informațiile esențiale, informarea corespunzătoare a consumatorilor și diseminarea de informații corecte, complete și furnizate la timp. Astfel, s-au implementat inclusiv măsuri legislative noi pentru a atinge acest obiectiv printre care și obligativitatea calculării și publicării semestriale a unui tarif de referință pentru contractul de asigurare RCA. Această obligativitate, conform articolului 18 din Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, revine ASF după cum urmează: Tariful de referință se calculează semestrial de către o societate cu expertiză recunoscută în domeniu, contractată de către A.S.F., după formula prevăzută la articolul 2, punctul 24 și se publică de către ASF”, se arată în caietul de sarcini al licitației.
CITEȘTE ȘI Piața asigurărilor a crescut cu 8% în primele șase luni, la 5,04 miliarde de lei. City rămâne lider, brokerii și segmentul RCA scad ca pondere. Industria este profitabilăViitorul câștigător al procedurii de atribuire va realiza analiza calității datelor utilizate în determinarea tarifelor și va identifica principalele vulnerabilități din perspectiva calității datelor precum și a criteriilor de risc utilizate de către societățile de asigurare.
De asemenea, va furniza date statistice la nivel de piață și va întocmi un raport care va prezenta principiile actuariale utilizate, precum și ipotezele și metodele selectate.
ASF a mai inițiat în prima parte a acestui an o licitație similar, dar a anulat-o după ce a respins oferta PricewaterhouseCoopers Audit, singura depusă, declarată ca fiind neconformă și inacceptabilă.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Blocaj în piața asigurărilor: firmele nu mai pot schimba prețurile RCALa procedură s-a înscris și Milliman Romania, dar nu a mai depus ofertă.
Contractul era estimat la 459.816 lei, inclusiv TVA.
Polițele RCA au adus asigurătorilor venituri de peste 4 miliarde de lei în 2016, dintr-un total de 10 miliarde de lei la nivelul întregii industrii de profil.