ASF avizează un nou director general al CertAsig, după demisia șefei companiei, din vara anului trecut

ASF avizează un nou director general al CertAsig, după demisia șefei companiei, din vara anului trecut
scris 23 ian 2020

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) l-a avizat pe Mihai Cristian Dăianu, director general adjunct al CertAsig, în funcția de șef al asigurătorului. Compania a rămas fără conducere după ce, în vara anului trecut, președintele Consiliului de Administrație al CertAsig, Ivan Vohlmuth, și directorul general al companiei, Maria Galabova Rangelova, au demisionat, în locul acestora fiind nominalizați James Grindley, fost șef al companiei și membru CA, respectiv Mihai Cristian Dăianu.

CertAsig a subscris anul trecut prime de asigurare de 57,77 milioane de lei, în scădere cu 11,7% față de 2017, în timp ce pierderea exercițiului financiar s-a dublat, la 22,3 milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Daunele nete plătite de asigurător au însumat 8,9 milioane de lei, de la 25,59 milioane de lei în 2017.

STS vrea să cumpere 3.000 de telefoane inteligente pentru, printre altele, împiedicarea urmăririi dispozitivului CITEȘTE ȘI STS vrea să cumpere 3.000 de telefoane inteligente pentru, printre altele, împiedicarea urmăririi dispozitivului

"Strategia generală de subscriere a societății a vizat în continuare vânzarea unor produse de asigurare cu o rată scăzută a daunalității, adresate clienților tip corporate și utilizând în mod prioritar brokeri pentru distribuția contractelor de asigurare. Raportul de audit anual efectuat de Deloitte pentru anul financiar 2018 a confirmat o pierdere netă a societății de 22.300.179 lei. Primele brute subscrise în 2018 au fost cu 12% mai mici decât în 2017, când au fost cu 7,6% mai mari decât în 2016. Daunele brute plătite în 2018 au fost de 64.306.959 lei față de 34.118.638 lei plătite în 2017, însemnând cu 88% mai mult decât în anul 2017", se arată într-un document al companiei analizat de Profit.ro.

Pierderea tehnică a asigurătorului (din activitatea de subscriere) a atins 24,5 milioane de lei, comparativ 9,4 milioane de lei în 2017.

"Asigurările de garanții și asigurările de răspunderi non-maritime și non-aviație au continuat să fie principalele linii de business ale societății, urmate de asigurările maritime de nave tip CASCO nave și asigurările de daune materiale la bunuri. Sucursala din Bulgaria contribuie în mod semnificativ la rezultatele societății, în mod special prin asigurările de răspunderi civile și asigurările de daune materiale la bunuri", se mai spune în raport.

Sucursala dn Bulgaria a CertAsig a consemnat venituri din prime subscrise de 14,1 milioane de lei, aproape dublu față de 2017.

EXCLUSIV Un mare operator european vrea parcarea subterană a Pieței Dorobanți din Capitală CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un mare operator european vrea parcarea subterană a Pieței Dorobanți din Capitală

CertAsig a fost înființată în 2003, în urma fuziunii dintre compania Fortuna si societatea de Asigurare Romano-Canadiană Aroca București. În decembrie 2007, Royalton Capital Investors II (RCI II) a achiziționat 95% din acțiunile CertAsig, prin intermediul societății CertAsig Holdings Luxembourg.

RCI II este un fond european de investiții specializat pe achiziționarea și dezvoltarea companiilor orientate spre segmentul de servicii, din cadrul statelor Uniunii Europene, din Europa Centrală și de Est.

La finele anului 2018, asigurătorul avea un capital social de 33,29 milioane de lei și era controlat de Certasig Holdings – 99,24%, restul titlurilor revenind altor 99 acționari.

Cu birouri în București și Cluj-Napoca, o sucursala în Sofia (Bulgaria) și un birou în Praga (Cehia), CertAsig are o echipă de peste 70 de specialiști în asigurări.

În martie 2018, acționarii asigurătorului au aprobat o infuzie de capital pentru îmbunătățirea situației financiare, dar care până în prezent nu a fost operată.

"Pe parcursul anului 2017, compania a respectat cerințele legale privind solvabilitatea. Cu toate acestea, datorită nivelului lichidității scăzut și al solvabilității la limita legală, compania a răspuns solicitărilor li recomandărilor ASF de a-și îmbunătăți situația financiară prin contribuțiile de aproximativ 10 milioane de lei în data de 16.03.2018 sub forma unei majorări de capital social și a unui împrumut de 4 milioane de lei. Suplimentar, compania a transmis către ASF planul de finanțare solicitat, prin care este menționată o contribuție suplimentară de 20 milioane de lei în vederea îmbunătățirii lichidității companiei", se arată în raportul aferent anului 2017 al companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
certasig
demisii
director general
numiri
presedinte
consiliu de administratie