Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anulat licitația pentru stabilirea actuarului care urma să calculeze tariful de referință la polițele RCA, oferta PricewaterhouseCoopers Audit, singura depusă, fiind declarată ca neconformă și inacceptabilă.
Tariful de referință este preconizat să intre în vigoare după 19 mai, când plafonarea prețurilor RCA va înceta să își producă efectele.
La licitație s-a înscris și Milliman Romania, dar nu a mai depus ofertă.
Contractul era estimat la 459.816 lei, inclusiv TVA.
În prima parte a lunii martie, ASF a anunțat că a elaborat un pachet de acțiuni pentru stabilizarea pieței RCA, după expirarea perioadei de plafonare a tarifelor.
Printre cele mai importante măsuri pe care ASF le are în vedere se numără stabilirea tarifelor de referință, introducerea în legislație a conceptului “client cu risc ridicat”, elaborarea unor ghiduri cu privire la relația asigurătorilor/intermediarilor cu consumatorii, precum și derularea unor activități susținute de informare publică și de educație financiară pe tema polițelor RCA.
CITEȘTE ȘI Creditorii lui Sebastian Ghiță scot la vânzare imobilele Asesoft Technologies. Printre ele, un bloc din Ploiești cu 23 de apartamentePentru stabilirea tarifelor de referință, ASF va contracta servicii actuariale de specialitate din partea unei terțe părți independente pentru întărirea credibilității rezultatelor obținute.
Totodată, Autoritatea va lucra la acest proiect cu Banca Mondială, care va oferi asistență tehnică în vederea consolidării unei piețe de asigurări RCA orientată pe tarife de referință.
Conceptul “client cu risc ridicat” Pentru această categorie specială, analiza prevederilor legislative de pe alte piețe mature (ex. Austria, Belgia) indică abordări precum posibilitatea apelării la o asociație a asigurătorilor în situația în care tariful de primă depășește un anumit prag.
CITEȘTE ȘI Managementul Eximasig este optimist: plus 80% la subscrieri și reducerea pierderii la 350.000 lei în acest an. În 2018, posibil profitÎn urma determinării de către această asociație a unui tarif aferent riscului ridicat, contractul de asigurare este repartizat pe baza unor criterii, care pot să țină cont de cota de piață, către o societate de asigurare membră a asociației.
În România, acest proces ar putea fi gestionat de către BAAR.
Polițele RCA au adus asigurătorilor venituri de peste 4 miliarde de lei în 2016.