Asesoft Technologies a acordat dividende de 5 milioane de lei cu o zi înainte de insolvență. Instanța a anulat operațiunea, la cererea lichidatorului judiciar

Asesoft Technologies a acordat dividende de 5 milioane de lei cu o zi înainte de insolvență. Instanța a anulat operațiunea, la cererea lichidatorului judiciar
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 16 oct 2017

Via Insolv SPRL, lichidatorul judiciar al Asesoft Technologies, companie în faliment și controlată indirect de Sebastian Ghiță, conform DNA, a obținut în instanță anularea repartizării de dividende brute de 5 milioane de lei, operațiune aprobată de acționarul unic cu o zi înainte de declanșarea procedurii de insolvență, hotărâtă de Tribunalul Prahova la 2 iunie 2016.

Acționarul unic al Asesoft Technologies este Vlad Dumitru Iacobescu, un apropiat al omului de afaceri Sebastian Ghiță, prin intermediul căreia acesta controlează indirect compania, potrivit DNA.

Urmărește-ne și pe Google News

În perioada anilor 2012 – 2014, Asesoft Technologies a înregistrat un profit cumulat de 18,44 milioane de lei. În anul următor, afacerile companiei au generat o pierdere de 13,14 milioane de lei.

În primele 5 luni ale anului 2016, profitul rămas nerepartizat al Asesoft Technologies se situa la 5,3 milioane de lei, dar compania a consemnat o pierdere contabilă în această perioadă de 6,01 milioane de lei.

Asesoft Technologies, în etapa falimentului, s-a împrumutat cu peste 60 milioane euro în ultimii ani (două treimi de la Sebastian Ghiță) și a creditat cu 70 milioane euro CITEȘTE ȘI Asesoft Technologies, în etapa falimentului, s-a împrumutat cu peste 60 milioane euro în ultimii ani (două treimi de la Sebastian Ghiță) și a creditat cu 70 milioane euro

“Pe fondul acestei situații economice coroborat cu apariția stării de insolvență, raportat la data emiterii deciziei asociatului unic, considerăm că nu se justifica repartizarea de dividende, fapt ce a determinat o mărire a pasivului Asesoft Technologies prin constituirea atât a obligației de plată a dividendelor în sumă de 4,75 milioane de lei, cât și a unui impozit aferent de 250.000 de lei”, se arată în cererea adresată instanței de lichidatorul judiciar și consultată de Profit.ro.

Via Insolv SPRL a susținut în cerere că operațiunea de repartizare a dividendelor a fost adoptată în data de 1 iunie 2016, la o zi după ce Iacobescu a depus la Tribunalul Prahova cererea de declanșare a procedurii de insolvență și cu o zi înainte de decizia judecătorilor de intrare în insolvență a Asesoft Technologies, respectiv la 2 iunie 2016.

“Apreciem că sunt îndeplinite cele trei cerințe impuse de lege pentru a interveni nulitatea, (…), respectiv actul să aibă un caracter fraudulos, să fie încheiat de debitor, iar momentul încheierii actului să se circumscrie perioadei de doi ani anterior deschiderii procedurii de insolvență. Actul nu s-a încheiat în condiții normale, obișnuite ale activității debitoarei și s-a făcut cu scopul de a mări pasivul întrucât pârâtul (Vlad Dumitru Iacobescu – n.r.) avea cunoștință despre situația economică a debitoarei Asesoft Technologies”, se mai arată în cererea înaintată de lichidatorul judiciar.

Creditorii lui Sebastian Ghiță scot la vânzare imobilele Asesoft Technologies. Printre ele, un bloc din Ploiești cu 23 de apartamente CITEȘTE ȘI Creditorii lui Sebastian Ghiță scot la vânzare imobilele Asesoft Technologies. Printre ele, un bloc din Ploiești cu 23 de apartamente

Tribunalul Prahova a admis cererea Via Insolv SPRL și a anulat decizia asociatului unic Asesoft Technologies SRL nr. 2/01.06.2016 și, pe cale de consecință, operațiunea privind repartizarea a 5.000.000 lei dividende brute aferente anilor 2012, 2013, 2014, din care 4.750.000 lei dividende nete și 250.000 lei impozit pe dividende.

“Dispune repunerea părților în situația anterioară în sensul că anulează obligația de plată dividende nete în sumă de 4.750.000 lei și obligația privind impozitul pe dividende în sumă de 250.000 lei. Cu apel în termen de 7 zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Prahova. Pronunțată în ședință publică, 12.10.2017”, se arată pe pagina web a instanței.

Asesoft Technologies a intrat în faliment în luna mai a acestui an, după ce judecătorii au admis o cerere înaintată de Via Insolv SPRL.

Compania are de plătit datorii de peste 87 milioane de lei, potrivit listei finale a creanțelor societății consultată de Profit.ro.

Cel mai mare creditor ale Asesoft Technologies este Banca Comercială Română (BCR), cu 30,77 milioane de lei.

Telekom obține executarea silită a Ymens Teamnet, din grupul creat de Sebastian Ghiță, pentru suma de 2,8 milioane de lei CITEȘTE ȘI Telekom obține executarea silită a Ymens Teamnet, din grupul creat de Sebastian Ghiță, pentru suma de 2,8 milioane de lei

Al doilea creditor este Sunsmart Integrare IT Ploiești, care are de recuperat 26,94 milioane de lei.

2K Telecom, firmă deținută integral de fratele omului de afaceri Sebastian Ghiță, Alexandru Ghiță, și intrată la rându-i, la începutul acestui an, în insolvență, ocupă poziția a treia ca pondere în tabelul creanțelor, cu 5,42 milioane de lei, fiind urmată de ANAF Ploiești – 3,53 milioane de lei și Ministerul Dezvoltării Regionale – 3,48 milioane de lei.

Sume semnificative au de recuperat și Network One Distribution (NOD) – 3,3 milioane de lei, Avitech Co – 2,1 milioane de lei, Cronus eBusiness – 1,8 milioane de lei, Asesoft International – 1,6 milioane de lei, MB Distribution – 1,4 milioane de lei și Federal Media Partner – 1,14 milioane de lei.

Deși Sebastian Ghiță susține că nu mai controlează firmele din grupul Asesoft sau Teamnet de mai mulți ani, procurorii DNA au pus, în iunie 2015, sechestru pe conturile bancare ale mai multor firme, inclusiv Asesoft Technologies, suspectate că ar fi controlate de acesta prin interpuși.

Înființată în 2012, Asesoft International are ca obiect de activitate prelucrarea datelor, administrarea paginilor web și activități conexe.

Conform datelor companiei, Asesoft Technologies a încheiat anul 2016 cu pierdere de 29,2 milioane de lei, dublu față de anul precedent, la o cifră de afaceri de 5,57 milioane de lei, de la 83,02 milioane de lei în 2015.

La finele anului 2016, datoriile totale ale companiei au atins 52,6 milioane de lei, în timp ce creanțele însumau 14,2 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
asesoft technologies
dividende
instanta
anulare