Teamnet International, companie IT în insolvență din luna martie și care i-a aparținut lui Sebastian Ghiță, a disponibilizat 143 de angajați, decizie care a condus la reducerea cheltuielilor lunare cu aproape un milion de lei. Pe de altă parte, compania a încheiat, de la data deschiderii procedurii insolvenței, contracte noi în valoare de 79,22 milioane de lei, TVA inclusă.
Ultimele date disponibile privind numărul total de angajați ai companiei se referă la anul 2015, când acest indicator a urcat la 238, de la 207 în 2014.
“În perioada ulterioară deschiderii procedurii au avut loc reduceri de personal fiind încetate contractele individuale de muncă cu un număr de 143 angajați, ceea ce a condus la o reducere a cheltuielilor lunare de 982.000 lei. Datorită reducerii numărului de angajați și a spațiului de lucru, societatea are piese de mobilier nefolosit care, pe de o parte, produc un cost lunar de stocare de aproximativ 4.500 lei plus TVA, iar, pe de altă parte, își pierd valoarea prin învechire și uzură morală, chiar și în situația unei stocări corespunzătoare. Date fiind nevoile curente de capital de lucru, necesar pentru derularea proiectelor contractate, administratorul special al societății propune evaluarea valorii de piață și valorificarea pieselor de mobilier care nu sunt folositoare pe termen mediu (…) Valoarea de inventar a mobilierului propus pentru vânzare este de 1.945.350 lei”, se arată într-un document consultat de Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
CITEȘTE ȘI Profit net și afaceri în creștere pentru operatorul rețelei de fibră optică a Capitalei, Netcity
Trust Insolvency, administratorul judiciar al companiei, spune în document că, ulterior deschiderii procedurii insolvenței, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus, la 3 mai, instituirea măsurii asigurătorii a popririi asupra conturilor societății până la concurența sumei de 14,63 milioane de lei.
Administratorul afirmă că Banca Transilvania a procedat la instituirea măsurii asupra contului unic de insolvență, cu toate că legea nu-i permite, decizia instituției de credit fiind atacată în instanță.
“Raportat la împrejurarea că în urma discuțiilor cu reprezentanții Băncii Transilvania (…) apreciem că, la data prezentului raport, acțiunea în anulare (…) a devenit lipsită de obiect față de modificarea circumstanțelor de fapt”, se mai spune în document.
Potrivit deciziilor creditorilor, Trust Insolvency va primi un onorariu fix lunar de 10.000 euro plus TVA și un onorariu de succes de 500.000 de euro la care se adaugă TVA plătibilă la momentul închiderii procedurii insolvenței ca efect al reorganizării activității societății, fără a putea depăși 3% calculat din valoarea distribuirilor realizate către creditori în cadrul procedurii insolvenței.
Intrată în insolvență în martie, Teamnet International, companie IT în acționariatul căreia sunt atât International Finance Corporation (IFC), divizia de investiții a Băncii Mondiale, cât și Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre, își explică intrarea în insolvență, într-un document înaintat instanței și obținut de Profit.ro, prin investigația declanșată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) împotriva companiei și a directorului general pentru presupuse fapte ilegale în perioada 2007-2014, ceea ce ar fi afectat puternic imaginea firmei, ar fi blocat finanțarea din partea băncilor și i-ar fi determinat pe furnizori să își ceară insistent banii pe care anterior acceptaseră să îi primească după ce creditele bancare erau obținute.
CITEȘTE ȘI După intrarea pe piața serviciilor de intermediere imobiliară, OLX lansează și un serviciu de publicitate directă, pentru antreprenorii care vor să-și promoveze afacerea
Compania susține că, la acel moment, era în negocieri avansate cu un sindicat de 5 bănci pentru refinanțare și suplimentare de credite pe termen scurt și mediu, părțile fiind în faza redactării documentației legale.
"În februarie-martie 2017 a demarat o investigație împotriva companiei și a directorului general pentru presupuse fapte ilegale din perioada 2007-2014. Impactul negativ a fost foarte mare, conducând la următoarele efecte:
- proiectul de creditare sindicalizată a fost sistat unilateral de banca coordonatoare, astfel încât au dispărut premisele creșterii finanțării capitalului de lucru la nivelul corespunzător dimensiunii afacerii, afectând semnificativ graficul de plăți planificat pentru prima jumătate a anului 2017
- a crescut presiunea exercitată de furnizori și subcontractori pentru încasarea sumelor restante, pentru care anterior exista înțelegerea sincronizării cu încasarea sumelor din noile linii de finanțare", se arată în document.
Sursa relevă totodată faptul că Teamnet International analizează inclusiv varianta de a atrage, în perioada de insolvență, un investitor cu experiență în reorganizare de companii.
La sfârșitul lunii februarie, Teamnet avea datorii totale de peste 287 milioane de lei, din care 5,8 milioane de lei către buget și aproape 140 milioane de lei către bănci (78,5 milioane de lei fiind credite bancare pe termen scurt).
CITEȘTE ȘI Afacerile IBM România au depășit pragul de 800 milioane de lei în 2016
În primele două luni ale acestui an, ultimele date disponibile, compania a înregistrat o pierdere de 5,3 milioane lei.
Anul trecut, Teamnet a înregistrat afaceri de 295,6 milioane de lei, în scădere cu 6,7% față de 2015, în timp ce profitul net a crescut de peste 4 ori, la 19,9 milioane de lei.
La începutul lunii martie, directorul Teamnet International, Bogdan Padiu, și administratorul Asesoft International, Cristian Anastasescu, au fost puși sub control judiciar într-un nou dosar care îl vizează pe Sebastian Ghiță, acuzat că a cerut peste 5 milioane de lei unor firme IT pentru contracte ale căror beneficiari au fost, între alții, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului, Transelectrica.
În ultimii ani au mai intrat în insolvență Asesoft Technologies, firmă controlată de Sebastian Ghiță, Romsys, unul dintre cei mai mari jucători IT&C locali, controlat de New Frontier Holding din Austria, dar și 2K Telekom, deținută integral de fratele fostului deputat Sebastian Ghiță, Alexandru Ghiță.
Teamnet International a fost una dintre cele mai mari beneficiare de contracte cu statul român în sectorul IT, în perioada 201-2015, potrivit unei liste publicate în luna mai de către Agenția pentru Agenda Digitală a României (AADR). Compania se afla pe locul patru în topul contractelor cu statul, cu 26 de contracte încheiate cu 17 autorități, în valoare de 258,1 milioane lei (57,3 milioane euro).
CITEȘTE ȘI ICCJ respinge cererea procurorilor de arestare preventivă a lui Sebastian Ghiță în dosarul fostului primar din Ploiești
Compania a fost controlată de omul de afaceri Sebastian Ghiță, implicat în mai multe dosare de corupție deschise de DNA Ploiești. Deși Ghiță susține că nu mai controlează Teamnet de mai mulți ani, procurorii DNA au pus, în iunie 2015, sechestru pe conturile bancare ale mai multor firme, inclusiv Teamnet, suspectate că ar fi controlate de acesta prin interpuși.
În 2016, divizia Băncii Mondiale și-a majorat participația la Teamnet cu aproape 6 puncte procentuale, la 16,18%, după o investiție de 19,93 milioane de lei, potrivit datelor integratorului. În cadrul unei majorări în care au fost emise 10.581 acțiuni, IFC a subscris 8.391 titluri și a plătit 19,93 milioane de lei, din care 19,85 milioane de lei a fost prima de emisiune.
În afară de IFC, au mai cumpărat titluri noi alți 14 din cei 26 de acționari ai Teamnet International. Printre aceștia s-au numărat Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre și directorul general al companiei, Bogdan Padiu. Cel mai mare acționar al integratorului, Fintech Investment Ltd, societate înregistrată în Marea Britanie, nu a participat la operațiune.
În total, acționarii au plătit pe cele 10.581 acțiuni suma de 25,14 milioane de lei, din care prima de emisiune a fost de 25,04 milioane de lei. În urma operațiunii, Fintech Investment Ltd a ajuns să dețină 30,83% din capitalul social, de la 33,68%. IFC a urcat de la 10,35% la 16,18%, Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre și-a menținut cota la 8,33%, iar Bogdan Padiu a coborât de la 12,36% la 11,84%.