O conductă de gaze între România și Serbia, pe relația Arad - Mokrin, ar putea fi finalizată în 2026, investiție de 43 milioane euro

O conductă de gaze între România și Serbia, pe relația Arad - Mokrin, ar putea fi finalizată în 2026, investiție de 43 milioane euro
scris 26 nov 2017

România are în vedere încheierea unui Memorandum de înțelegere cu Serbia pentru construirea unei conducte de interconectare, între Arad și Mokrin, lungă de circa 80 km, pentru creșterea gradului de asigurare a securității energetice în regiune, arată un Plan de Acțiuni Preventive privind măsurile de garantare a securității aprovizionării cu gaze naturale, publicat de Ministerul Energiei.

”Varianta analizată de export gaze naturale spre Serbia este de preluare a gazelor naturale din viitoarea conductă BRUA (faza I, II și III). Cel mai apropiat punct al conductei BRUA de granița dintre România și Serbia este localitatea Mokrin, zona Arad”, arată planul.

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul "Interconectarea sistemului național de transport gaze naturale cu sistemul similar de transport gaze naturale din Serbia" constă în construirea unei conducte de interconectare a sistemului național de transport gaze naturale cu sistemul similar de transport gaze naturale din Serbia pe direcția Arad - Mokrin în lungime de aproximativ 80 km.

Din lungimea totală a conductei noi de interconectare între cele două puncte, circa 74 km se vor situa pe teritoriul României și 6 km pe teritoriul Serbiei. Totodată, proiectul prevede construirea unei stații de măsurare gaze naturale, care poate fi amplasată pe teritoriul României sau al Serbiei.

CONFIRMARE BCR, cea mai mare bancă din România, lansează un serviciu de car sharing, cheia mașinii fiind înlocuită de cardul bancar CITEȘTE ȘI CONFIRMARE BCR, cea mai mare bancă din România, lansează un serviciu de car sharing, cheia mașinii fiind înlocuită de cardul bancar

Termenul de finalizare este preconizat pentru anul 2026.

Valoarea totală estimată a investiției este 43 milioane euro, din care 37 milioane euro conducta pe teritoriul României, 3 milioane euro conducta pe teritoriul Serbiei și 3 milioane euro stația de măsurare gaze, fie pe teritoriul României, fie al Serbiei.

”Exportul de gaze naturale spre Serbia se va realiza după finalizarea proiectului BRUA. În situația în care gaze naturale vor fi preluate din Serbia spre România, acestea pot fi direcționate la consum în zona Timișoara - Arad, prin conducta DN 600 Horia - Mașloc - Recaș (25 bar), la presiuni mai mici decât în conducta BRUA”, se arată în document.

Grupul german Gothaer va vărsa în subsidiara de asigurări din România alte aproape 1,4 milioane euro CITEȘTE ȘI Grupul german Gothaer va vărsa în subsidiara de asigurări din România alte aproape 1,4 milioane euro

Sistemul Național de Transport al gazelor naturale (SNT) din România este operat de Transgaz, operatorul tehnic al sistemului de transport (OST).

Capacitatea de transport a gazelor naturale este asigurată prin rețeaua de conducte și racorduri de alimentare, cu diametre cuprinse între 50 și 1.200 mm și lungimea totală de 12.585 km (13.138 km incluzând și conductele de tranzit).

SNT este conectat cu statele vecine, respectiv cu Ucraina, Ungaria, Republica Moldova și Bulgaria, prin intermediul a cinci puncte de interconectare.

viewscnt
Afla mai multe despre
arad
mokrin
ministerul energiei
conducta
gaze naturale