ANPC câștigă, pe fond, un litigiu cu Bancpost pe clauza de dobândă variabilă. Dacă va fi menținută, decizia ar trebui aplicată în toate contractele de credit de același tip încheiate de Bancpost înainte de 2010

ANPC câștigă, pe fond, un litigiu cu Bancpost pe clauza de dobândă variabilă. Dacă va fi menținută, decizia ar trebui aplicată în toate contractele de credit de același tip încheiate de Bancpost înainte de 2010
scris 4 iun 2018

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, cu Asociația Parakletos ca intervenient în favoarea clienților, a câștigat unul dintre dosarele pe clauze abuzive deschise împotriva Bancpost la Tribunalul București, care vizează împrumuturile ipotecare în franci elvețieni. Instanța consideră că banca a utilizat o clauză nelegală pentru calculul dobânzilor variabile în funcție de un indice stabilit chiar de către creditoare. Dacă va fi menținută în apel, decizia ar trebui să fie aplicată în toate contractele de credit de același tip încheiate de Bancpost înainte de 2010.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

ANPC pierduse, definitiv, anul trecut, într-un dosar similar, în care reclama, printre altele, nelegalitatea clauzei de dobândă din contractele de credit , după ce Autoritatea a depus greșit cererea de apel.

Urmărește-ne și pe Google News

Bancpost prevedea, în cazul unor contracte de împrumut, o dobândă fixă în primul an al creditului, după care aceasta urma să varieze “în funcție de indicele de referință stabilit de bancă”. O altă clauză permitea Bancpost să modifice în orice moment acest indice și, în consecință, să modifice și dobânda datorată de clienți, care nu puteau refuza aplicarea noilor costuri decât dacă rambursau în tremen de 10 zile întregul împrumut datorat.

Miza creditelor pentru dezvoltare personală promise de Guvern, o scamatorie contabilă permisă de UE: Când nu mai ai bani, dai garanții CITEȘTE ȘI Miza creditelor pentru dezvoltare personală promise de Guvern, o scamatorie contabilă permisă de UE: Când nu mai ai bani, dai garanții

Tribunalul București, instanță de fond, a decis că aceste prevederi sunt abuzive, în baza Legii 193/2000.

“Obligă pârâta Bancpost SA să modifice toate contractele de credit ipotecar în curs de executare, precum și să elimine clauzele abuzive din contractele preformulate de același tip, destinate a fi utilizate în cadrul activității profesionale”, se arată în minuta deciziei de pe site-ul Tribunalului.

Dosarul a ajuns la instanță în 2014, dar a fost blocat de mai multe ori, după ce a fost plimbat între secțiile Tribunalului, pentru ca mai apoi să fie suspendat o perioadă prin excepții de neconstituționalitate ridicate de către avocații Bancpost.

Bancpost și celelalte bănci din România care au utilizat clauze netransparente pentru calculul dobânzilor au modificat noile contracte începând cu 2010, când a intrat în vigoare OUG 50. Instituțiile de credit  au fost obligate să lege dobânzile variabile de indicatori de piață precum Euribor, Libor sau Robor. Băncile au aplicat Ordonanța, transpunere a unei directive europene, în favoarea lor și au calculat noi marje, mai mari decât cele inițiale, în condițiile în care dobânzile din piețele monetare interbancare erau mai mici decât la momentul acordării creditelor.

Bancpost a fost cumpărată de Banca Transilvania de la acționarul elen Eurobank și este în curs de integrare. Banca Transilvania va fi cea care va suporta eventualele costuri asociate cu pierderea procesului, în condițiile în care a preluat drepturile și obligațiile Bancpost.

Banca Transilvania a oferit clienților cu credite în franci elvețieni preluați de la Bancpost o reducere de 18% la sold dacă-și convertesc creditele, situație în care, cel mai probabil, aceștia trebuie să renunțe la litigiile cu banca.

ANPC a deschis peste 40 de procese băncilor, vizând practicile contractuale de dinainte de 2010. 

viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
bancpost
asociatia parakletos
clauze abuzive
clauza dobanda
banca transilvania