EXCLUSIV Un nou posibil litigiu între Fondul Proprietatea și Ministerul Comunicațiilor. Subiect: creditul de 70 milioane de lei contractat de Poștă de la Eximbank

EXCLUSIV Un nou posibil litigiu între Fondul Proprietatea și Ministerul Comunicațiilor. Subiect: creditul de 70 milioane de lei contractat de Poștă de la Eximbank
scris 31 mai 2018

Fondul Proprietatea (FP) va da în judecată Ministerul Comunicațiilor dacă rezultatele unei analize vor arăta că nu au fost îndeplinite prevederile legale în convocarea unei ședințe a acționarilor Poșta Română, din 23 mai, în cadrul căreia a fost aprobată contractarea unui împrumut de 70 milioane de lei pentru capitalul de lucru al operatorului poștal național. Creditul a fost contractat de la Eximbank Romania, controlată de stat, unicul ofertant în cadrul unei proceduri desfășurată în regim de urgență.

“Fondul Proprietatea va evalua dacă toate prevederile legale au fost îndeplinite în convocarea AGA a CN Poșta Română și, mai ales, prevederile legate de adăugarea de noi puncte pe ordinea de zi a ședinței care au condus la aprobarea procesului de selecție a împrumutului preconizat și a garanțiilor sale. Stabilirea următorilor pași urmează să fie făcută după ce analiza va fi încheiată, dar Fondul Proprietatea este hotărât să susțină în continuare, chiar și în instanță, respectarea regulilor de guvernanță corporativă la nivelul întreprinderilor de stat”, se arată într-un răspuns al FP remis la solicitarea Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Aprobarea împrumutului de urgență de 70 milioane de lei a fost introdus prin suplimentarea ordinii de zi a AGA publicată inițial.

Vodafone și alți doi ofertanți s-au dus la Poștă pentru sistemul de alertare a clienților prin SMS CITEȘTE ȘI Vodafone și alți doi ofertanți s-au dus la Poștă pentru sistemul de alertare a clienților prin SMS

Poșta Română este controlată de Ministerul Comunicațiilor – 75% și Fondul Proprietatea – 25%.

La solicitarea Profit.ro, Poșta Română a transmis că Fondul Proprietatea a formulat o cerere de intervenție în ceea ce privește procedura administrativă de publicare a hotărârii AGA 13/2018 în Monitorul Oficial Partea a IV-a, și nu hotărârea în sine. 

“Din istoria comună, până acum, modalitatea de a contesta publicarea în Monitorul Oficial a unei hotărâri AGA, prin intermediul procedurii prevăzute de dispozițiile articolului 7^1 din OUG 116/2009, a fost tranșată în favoarea Poștei Române de către instanțele de judecată. Compania respectă dreptul acționarilor de a uza de căile de atac prevăzute de lege și nu comentează, în nici un fel, până la soluționare”, se arată în răspunsul operatorului poștal național.

Conflict la Poștă: Fondul Proprietatea a refuzat să vină la AGA pentru capitalizarea companiei, căreia i-a și cerut insolvența, și riscă să piardă drastic din acțiuni CITEȘTE ȘI Conflict la Poștă: Fondul Proprietatea a refuzat să vină la AGA pentru capitalizarea companiei, căreia i-a și cerut insolvența, și riscă să piardă drastic din acțiuni

În urmei unei licitații, Poșta Română a contractat de la Eximbank Romania un împrumut de 70 milioane de lei pe 12 luni. Profit.ro a anunțat că împrumutul va fi garantat cu ipotecă imobiliară asupra sediului central al Poștei, situat în București, Bulevardul Dacia 140, plus alte 56 de terenuri și clădiri din Capitală, Otopeni și alte orașe ale țării.

Eximbank nu a dorit să comenteze dacă a fost informată că există o contestație a unui acționar al Poștei în legătură cu punclul de pe ordinea de zi a ședinței AGA prin care a fost aprobată contractarea împrumutului, nici dacă astfel de demersuri legale pot fi de natură a împiedica acordarea unui credit.

Banii sunt necesari pentru acoperirea deficitului de lichidități generat de datoriile istorice și majorările aferente acestora (inclusiv amenzi și penalități), potrivit Poștei Române.

“Deși Guvernul României a decis capitalizarea companiei, procedura trebuie să îndeplinească anumite termene, iar până la momentul accesării sumei de 170 milioane de lei (aportul Ministerului Comunicațiilor – n.r.) aferente capitalizării, s-a impus găsirea unor soluții imediate. Concomitent, Poșta Română are în derulare un plan de măsuri privind redresarea activității, prin atragerea de fonduri necesare dotării cu echipamente tehnologice și informatice corespunzătoare, optimizarea proceselor operaționale, pregătirea resursei umane pentru eficientizarea activității, reducerea costurilor și creșterea cifrei de afaceri”, se arată în răspunsul companiei.

Poșta caută la bănci 40 milioane lei. Anterior, Eximbank a creditat operatorul cu 30 milioane lei CITEȘTE ȘI Poșta caută la bănci 40 milioane lei. Anterior, Eximbank a creditat operatorul cu 30 milioane lei

Profit.ro a anunțat, la finele lunii martie, că Fondul Proprietatea (FP) a contestat în instanță operațiunea de majorare cu 170 milioane de lei a capitalului social al Poștei Române, căreia i-a cerut insolvența în a doua parte a anului trecut.

Operațiunea a fost aprobată doar de acționarul majoritar al companiei, Ministerul Comunicațiilor, singurul prezent la ședință.

Dacă nu va participa la operațiune, Fondul Proprietatea, care în prezent are o cotă de 25%, va trebui să accepte o reducere a participației la 6,48%.

Conflict la Poșta Română: Fondul Proprietatea cere insolvența companiei în loc de majorarea capitalului, statul îl acuză de lipsă de proactivitate CITEȘTE ȘI Conflict la Poșta Română: Fondul Proprietatea cere insolvența companiei în loc de majorarea capitalului, statul îl acuză de lipsă de proactivitate

La ședința acționarilor din martie, Ministerul Comunicațiilor a hotărât majorarea capitalului social cu 226,67 milioane de lei prin aport în numerar.

Începând cu 2010, operatorul poștal național s-a confruntat cu o serie de dificultăți financiare din cauza amenzilor aplicate de către Consiliul Concurenței, în anii 2010 și 2016, cât și cu lipsa unei strategii de dezvoltare bazată pe acțiuni concrete cu proiecție în timp, care sa țină seama de evoluția continuă a pieței serviciilor poștale.

“În lipsa resurselor financiare, în situația în care veniturile realizate de companie sunt în continuă scădere și în considerarea unor datorii restante la bugetul de stat și față de partenerii contractuali care depășesc capacitatea de plată a companiei, a fost identificată ca măsură de susținere a activității companiei capitalizarea acesteia prin aport de numerar”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ pentru majorarea capitalului social.

Poșta Română câștigă procesul cu Fondul Proprietatea, Consiliul de Administrație a fost constituit legal - instanță CITEȘTE ȘI Poșta Română câștigă procesul cu Fondul Proprietatea, Consiliul de Administrație a fost constituit legal - instanță

Procesul de capitalizare a fost inițiat în 2016 ca o măsură aprobată în cadrul Memorandumului cu tema ”Demersurile autorităților române privind cazurile sensibile de ajutor de stat aflate în analiza Comisiei Europene și propunerile de măsuri pentru soluționarea acestora, în contextul parteneriatului bilateral propus României de Comisia Europeană”, adoptat la nivelul Guvernului în sedința din 16 iunie 2016.

Ulterior adoptării memorandumului, acționarul majoritar a prevăzut în bugetul de stat pe anul 2016 suma de 172 milioane de lei ca aport în numerar la procedura de majorare a capitalului social al Poștei Române.

“În cadrul schimbului de corespondență cu acționarul minoritar - Fondul Proprietatea - acesta și-a manifestat intenția de a participa la procesul de majorare a capitalului social al companiei, dar a condiționat participarea de existența unor garanții și impuneri care nu au putut fi acceptate de către acționarul majoritar, atât pe considerentul că toate tipurile de garanții solicitate depășeau prevederile cadrului legal referitor la majorarea capitalului social al unei societăți, cât și pe considerentul că, proporțional cu cota de participare deținută de acționarul minoritar, aceste impuneri nu își găseau justificarea. Având în vedere că acționarul minoritar nu a renunțat la condiționalitățile privind majorarea capitalului social procesul de capitalizare al companiei nu s-a putut finaliza până la finele anului 2016”, se mai arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ pentru majorarea capitalului social.

UPDATE Poșta rupe contractul pentru recrutarea directorului general și directorului economic, acuzând consultantul George Butunoiu că nu ar fi respectat criteriile de selecție CITEȘTE ȘI UPDATE Poșta rupe contractul pentru recrutarea directorului general și directorului economic, acuzând consultantul George Butunoiu că nu ar fi respectat criteriile de selecție

În bugetul de stat pe anul 2017 au fost prevăzute credite bugetare în sumă de 170 milioane de lei pentru capitalizarea operatorului, ca aport al statului, prin MCSI, proporțional cu cota de participare deținută.

Finalizarea operațiunii a întârziat și statul a prevăzut în bugetul pentru 2018 aceeași sumă pentru capitalizarea Poștei.

Cu afaceri de peste 1 miliard de lei, Poșta Română este cel mai mare jucător local de profil, cu o rețea de 5.600 de unități teritoriale și peste 24.000 de angajați.

În intervalul 2009 - 2015, Poșta a raportat numai pierderi, cu excepția anului 2014, când rezultatul net a fost pozitiv și a atins 22,89 milioane de lei.

Însumate, pierderile s-au ridicat la 518,5 milioane de lei în perioada menționată.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
ministerul comunicatiilor
eximbank
credit
litigiu
instanta