Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a lansat, vineri, în consultare publică, un proiect de decizie privind stabilirea tarifelor maximale pentru exercitarea de către operatorii telecom a dreptului de acces pe, deasupra, în sau sub imobilele aflate în proprietatea publică a statului.
Metodologia de calcul și nivelul tarifelor au fost stabilite de instituție cu sprijinul asocierii KPMG Advisory și KPMG Romania.
Tarifele stabilite de ANCOM pe baza modelului de calcul pot fi accesate aici.
CITEȘTE ȘI CALENDAR Licitația pentru frecvențele destinate tehnologiei 5G va fi organizată în 2019“Tarifele maxime propuse de ANCOM pentru instalarea de stâlpi, piloni, turnuri sau rețele subterane și aeriene de comunicații pe proprietatea publică au fost stabilite pe baza unui model de calcul și a unei metodologii detaliate. ANCOM a constatat că în acest moment practica autorităților publice nu este unitară, în multe cazuri fiind percepute tarife exagerate. Atunci când stabilesc aceste tarife, autoritățile locale trebuie să aibă în vedere în primul rând beneficiile pe care rețelele de comunicații le aduc pentru comunitate”, a declarat președintele ANCOM, Sorin Grindeanu, ]ntr-un comunicat al instituției.
Situația actuală
Până în prezent, 1.307 de autorități ale administrației publice (consilii locale și județene) au transmis ANCOM, conform prevederilor Legii Infrastructurii, documente privind condițiile în care se realizează accesul pe proprietățile publice prin intermediul unei baze de date online disponibilă aici.
Analiza documentelor disponibile a arătat că tarifele și modalitățile de tarifare sunt diferite de la o localitate la alta, diferențele fiind majore. De exemplu, tarifele anuale pentru amplasarea echipamentelor rețelelor de comunicații pe terenul intravilan proprietate publică sunt cuprinse între 3 lei/mp și 360 lei/mp, iar tariful lunar pentru un stâlp proprietate publică aflat pe raza comunelor variază între de 5 lei și 100 lei.
CITEȘTE ȘI Ministerul Internelor își dezvoltă capacitatea de răspuns la amenințările cibernetice. Dataware Consulting va furniza un laborator specializat pentru aproape 4 milioane de leiMetodologia de stabilire a tarifelor maxime
ANCOM a stabilit aceste tarife conform obligațiilor ce îi revin și în condițiile prevăzute de Legea 159/2016 privind regimul infrastructurii fizice a rețelelor de comunicații electronice.
Tarifele de acces pe proprietăți publice trebuie să fie justificate și proporționale cu afectarea imobilului respectiv, urmând să aibă în vedere și beneficiile tangibile și intangibile.
Astfel, tarifele vor acoperi doar despăgubirea pentru prejudiciile directe și certe cauzate de efectuarea lucrărilor și prin existența și funcționarea rețelelor de comunicații electronice și a elementelor de infrastructură asociate.
Tarifele sunt raportate la anumite elemente de rețea și de infrastructură fizică ce urmează a fi instalate pe, deasupra, în sau sub anumite imobile proprietate publică, ținând cont de valoarea folosinței bunurilor afectate, cu respectarea principiilor transparenței, obiectivității și nediscriminării.
Pentru stabilirea categoriilor de prejudicii directe și certe s-a luat în calcul un cumul de factori cum ar fi gradul de utilizare și uzură al imobilului, perioadele de timp necesare pentru efectuarea lucrărilor de instalare, întreținere, înlocuire ori mutare a rețelelor de comunicații electronice sau a elementelor de infrastructură fizică necesare susținerii acestora, perioadele de timp pentru care se solicită amplasarea, precum și caracteristicile fizice și funcționale ale echipamentelor.
CITEȘTE ȘI RCS&RDS - amendat pentru că ar fi prelucrat excesiv date cu caracter personal fără consimțământul persoanelor vizateProcesul de consultare publică
Proiectul de decizie privind tarifele maxime poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate să formuleze și să transmită observații și propuneri până la 20 august, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr. 2, sector 3, București), direct la Registratură sau prin intermediul direcțiilor regionale ale autorității.
Observațiile pot fi transmise și prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.
ANCOM este instituția care protejează interesele utilizatorilor de comunicații din România, prin promovarea concurenței pe piața de comunicații, administrarea resurselor limitate, încurajarea investițiilor eficiente în infrastructură și a inovației.