ANCOM extinde aplicația netograf.ro pentru a măsura mai bine calitatea serviciilor de internet furnizate clienților de către operatori

ANCOM extinde aplicația netograf.ro pentru a măsura mai bine calitatea serviciilor de internet furnizate clienților de către operatori
scris 31 iul 2018

Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a atribuit Industrial Software SRL Sibiu, în urma unei licitații, un contract de 2,86 milioane de lei, fără TVA, pentru extinderea aplicației www.netograf.ro, care constă în implementarea unei soluții de măsurare a calității serviciului de acces la internet furnizat de operatorii telecom.

Subcontractanții Industrial Software SRL Sibiu sunt CDI Net SRL Sibiu și Datanet Systems SRL București.

Urmărește-ne și pe Google News

La procedura s-a înscris și Greensoft SRL Iași (subcontractant Safetech Innovations SRL București), dar oferta nu a fost admisă.

“ANCOM are în vedere completarea sistemului informatic integrat cu noi elemente și facilități privind măsurarea calității serviciului de acces la internet desprinse atât din dialogul cu industria, cât și din modificările survenite la nivelul legislației. Astfel, ANCOM își propune întregirea capabilităților platformei informatice Netograf.ro prin dezvoltarea unor funcționalități care să-i confere caracteristicile adecvate mecanismului de monitorizare certificat, în sensul Regulamentului 2015/2120, răspunzând necesităților utilizatorilor finali și furnizorilor de servicii de acces la internet”, se arată în caietul de sarcini al licitației, inițiată în noiembrie 2017.

Ministerul Comunicațiilor vrea ca 500 milioane de lei din excedentul ANCOM să fie alocat pentru finanțarea de proiecte de dezvoltare a comunicațiilor în România CITEȘTE ȘI Ministerul Comunicațiilor vrea ca 500 milioane de lei din excedentul ANCOM să fie alocat pentru finanțarea de proiecte de dezvoltare a comunicațiilor în România

Proiectul se referă în principal la implementarea software a modulelor și aplicațiilor solicitate, și anume modul parametri de calitate administrativi, aplicații dedicate terminalelor mobile, aplicații dedicate terminalelor fixe, modul de vizualizare a rezultatelor pe hartă, modul de măsurare bazat pe tehnologii avansate.

“În urma implementării, utilizatorii serviciilor de acces la internet vor avea la dispoziție informații relevante, detaliate și ușor accesibile privind calitatea serviciilor contractate, din punct de vedere al parametrilor tehnici. Totodată, utilizatorii de servicii de acces la internet vor avea la dispoziție un instrument unic, independent, obiectiv și accesibil gratuit, de monitorizare și evaluare a conformității prevederilor contractuale în ceea ce privește calitatea serviciului, prin compararea performanței asumate de furnizori prin contract cu cea rezultată dintr-un set de măsurători efectuate prin intermediul platformei informatice Netograf.ro”, se mai spune în documentația licitației.

ANCOM: Viteza medie de transfer a datelor a crescut pe fix și a scăzut pe mobil. Companiile care furnizează cele mai mari viteze CITEȘTE ȘI ANCOM: Viteza medie de transfer a datelor a crescut pe fix și a scăzut pe mobil. Companiile care furnizează cele mai mari viteze

Netograf.ro este aplicația de monitorizare și evaluare a calității serviciului de acces la internet, dezvoltată de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor din România un instrument independent (nu depinde de serverele puse la dispoziție de furnizori și/sau de amplasarea acestora), obiectiv (prezintă calitatea serviciului de acces la internet așa cum este ea experimentată de utilizatori, aceasta măsurându-se în raport cu un punct unic pentru toți utilizatorii de servicii de acces la internet din România) și gratuit.

Netograf.ro a fost lansat de ANCOM la târgul Internet & Mobile World 2014, desfășurat în octombrie 2014 la București.

Aplicația a fost realizată de Industrial Software SRL Sibiu, care a câștigat o licitație în februarie 2014 de 1,91 milioane de lei, fără TVA, de la un estimat de 2,19 milioane de lei, fără TVA, potrivit datelor www.e-licitatie.ro. Finanțarea a fost asigurată din fonduri europene.

La procedura de atribuire au participat și Holisun SRl Maramureș și Power Net Consulting SRL București, dar ofertele nu au fost admise.

Industrial Software este controlată de Cristian Ioan Domșa - 97,5% și Mircea Greavu - 2,5%. Anul trecut, afacerile companiei au atins 7,5 milioane de lei și un profit net de 1,1 milioane de lei, ambii indicatori fiind în creștere față de 2016, potrivit www.termene.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
netograf.ro
industrial software
licitatie
atribuire
internet
calitate