ANCOM autorizează RCS&RDS să aplice suprataxe de roaming de la prima unitate de consum

ANCOM autorizează RCS&RDS să aplice suprataxe de roaming de la prima unitate de consum
scris 30 iun 2017

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a aprobat cererea RCS&RDS de a aplica propriilor clienți anumite suprataxe, în plus față de tarifele naționale, pentru serviciile de roaming în Uniunea Europeană, dar și în Norvegia, Islanda, respectiv Liechtenstein (SEE), pentru a-i permite operatorului recuperarea costurilor de furnizare a serviciilor de roaming și menținerea tarifelor pentru serviciile oferite în România, în conformitate cu reglementările europene privind roaming-ul, a anunțat vineri instituția.

Suprataxele autorizate de ANCOM sunt plafonate pentru a permite exclusiv recuperarea costurilor de roaming furnizate în această zonă și se pot aplica tuturor clienților RCS&RDS care consumă servicii de roaming în Spațiul Economic European (SEE) începând cu 30 iunie 2017, data la care decizia ANCOM a fost comunicată RCS&RDS și intră în vigoare, pentru o perioadă de maxim 12 luni.

Urmărește-ne și pe Google News

În prezent, cartelele preplătite comercializate de RCS&RDS nu permit utilizarea serviciilor de roaming.

Popoviciu, RCS&RDS: Nu putem taxa clienții pentru traficul de date efectuat în UE, așteptăm acordul ANCOM CITEȘTE ȘI Popoviciu, RCS&RDS: Nu putem taxa clienții pentru traficul de date efectuat în UE, așteptăm acordul ANCOM

Suprataxele pot fi aplicate de operator de la prima unitate de consum utilizată în roaming în SEE și numai pentru apelurile efectuate și primite, respectiv date (MB/GB).

Suprataxele maxime de roaming care pot fi aplicate de RCS&RDS

Suprataxele maxime de roaming care pot fi aplicate de RCS & RDS sunt următoarele (valori fără TVA):

a) 0,031 euro/minut, pentru apelurile efectuate;

b) 0,0108 euro/minut, pentru apelurile primite;

c) 6,37 euro/GB (0,00637 euro/MB), pentru consumul de date efectuat între 30 iunie - 31 decembrie 2017, respectiv 4,9 euro/GB (0,0049 euro/MB), pentru consumul de date efectuat între 1 ianuarie - 30 iunie 2018. 

Pentru apelurile efectuate în roaming în SEE abonații RCS&RDS vor plăti, de la primul minut, numai suprataxa, în limita minutelor naționale incluse, respectiv tariful pentru apeluri în afara rețelei plus suprataxa, după epuizarea minutelor naționale incluse.

Netcity Telecom fuzionează cu acționarul unic al companiei, Direct One Infrastructure CITEȘTE ȘI Netcity Telecom fuzionează cu acționarul unic al companiei, Direct One Infrastructure

Pentru apelurile primite în roaming în SEE abonații RCS&RDS vor plăti, de la primul minut, numai suprataxa.

Pentru datele consumate în roaming în SEE abonații RCS&RDS vor plăti, de la primul MB,  numai suprataxa.  

Chiar dacă operatorul va aplica maximul suprataxei autorizate de ANCOM, abonații RCS&RDS ar urma să plătească în final tarife cu aproximativ 38% mai mici pentru apelurile efectuate, respectiv cu aproximativ 87% mai mici pentru datele consumate în roaming în SEE, comparativ cu tarifele pe care le plăteau în perioada 30 aprilie 2016 – 14 iunie 2017, se arată în comunicatul ANCOM.

RCS&RDS poate în continuare să stabilească o politică de utilizare rezonabilă a resurselor de roaming în SEE, caz în care devin aplicabile reglementările mecanismului „Roam like at home”.     

Condiții de suprataxare “Roam like at home”

Potrivit reglementărilor europene privind roaming-ul, operatorii mobili care nu sunt în măsură să susțină comercial „Roam like at home”, de exemplu ca urmare a tarifelor mici pe care le practică pe piața națională, pot solicita și pot fi autorizați de autoritatea de reglementare, în urma unei analize, să perceapă utilizatorilor anumite suprataxe de sustenabilitate, în plus față de tarifele naționale.

Până în prezent, ANCOM a primit o singură astfel de cerere, din partea RDS&RCS. Suprataxele autorizate de Autoritate sunt menite să asigure posibilitatea RCS&RDS să își recupereze costurile pe care le suportă pentru a furniza propriilor clienți servicii de roaming în SEE, fără a fi afectate condițiile în care operatorul furnizează servicii mobile pe piața din România.

Autorizarea ANCOM este valabilă 12 luni și poate fi reînnoită dacă se mențin motivele de autorizare. ANCOM va monitoriza RCS&RDS în tot acest interval, astfel încât operatorul să nu depășească nivelul suprataxelor autorizate și să nu recupereze mai mult decât costurile furnizării serviciilor de roaming în SEE.  

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) este instituția care protejează interesele utilizatorilor de comunicații din România, prin  promovarea concurenței pe piața de comunicații, administrarea resurselor limitate, încurajarea investițiilor eficiente în infrastructură și a inovației.

RCS&RDS este unul dintre cei mai importanți operatori de telecomuncații din România. Pe segmentul de telefonie mobilă, operatorul are peste 3,3 milioane de clienți.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
rcs&rds
ancom
roaming
suprataxa