Autoritatea de Reglementare în Comunicatii (ANCOM) a primit de la RCS&RDS o cerere pentru un aviz care să îi permită să aplice, pentru un an, o suprataxă pe serviciile de comunicații utilizate de clienții proprii în roaming în țările UE, solicitarea fiind în analiză, au transmis pentru Profit.ro reprezentanții ANCOM.
"ANCOM a primit și analizează cererea RCS & RDS prin care solicită Autorității autorizarea aplicării unei suprataxe pe o perioadă de 12 luni pentru serviciile de comunicații utilizate de clienții proprii în roaming în UE/SEE. ANCOM va face publice rezultatele analizei după ce aceasta va fi finalizată și comunicată furnizorului.
Conform regulamentului european, furnizorii care nu pot susține comercial furnizarea 'Roam like at home' pot solicita autorității naționale de reglementare o autorizare pentru a percepe utilizatorilor o suprataxă în plus față de tarifele naționale, încă de la primul minut/SMS/MB consumat în roaming în UE/SEE", a transmis ANCOM.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Contactați de Profit.ro, reprezentanții RCS&RDS nu au comentat până la ora transmiterii acestei știri.
Informația a fost anunțată mai întâi de Hotnews.ro.
Modelul de business al RCS&RDS, care furnizează servicii de telecomunicații mobile cu convorbiri nelimitate la tarif fix, se bazează pe prețurile apelurilor pe piața locală.
Prin eliminarea tarifelor de roaming, de la 15 iunie, operatorul se va confrunta cu creșterea masivă a consumului de minute, SMS și date în roaming și, implicit, majorarea plăților către alți operatori din alte state.
Operatorul spune în raportul anual pe 2016 că, fără aplicarea unor tarife suplimentare în roaming cheltuielile suplimentare, respectiv plățile majorate către ceilalți operatori, nu pot fi recuperate în conformitate cu actualul model de business.
“Dacă ANCOM nu va aproba cererea noastră privind aplicarea unei suprataxe conform termenilor Regulamentului de Roaming în UE anterior datei de 15 iunie 2017 și ulterior, la fiecare 12 luni, vom fi nevoiți să suportăm în totalitate costurile de gros în roaming ale clienților noștri", se arată în raportul pe 2016 al RCS&RDS.
RCS&RDS avea 3,305 milioane de abonați de telefonie mobilă la finele primului trimestru al acestui an.