ANALIZĂ Cine afișează cel mai bun preț RCA? Comparatoarele de tarife sau site-urile asigurătorilor?

scris 10 iun 2024

Șoferii care vor să încheie online o poliță RCA pentru mașina personală pot apela la unul din comparatoarele de tarife, cum ar fi eMAG.ro sau pint.ro, sau deschid un cont la asigurătorii care emit RCA și aleg, după propriile criterii, oferta care li se pare cea mai bună.

Dacă vor opta opta pentru una din ofertele afișate de comparatoarele de tarife, prețul plătit de clienți pentru polița RCA va include și un comision al asistentului de brokeraj sau al brokerului de asigurări.

Urmărește-ne și pe Google News

Din septembrie 2022, legislația permite asigurătorilor să vândă direct clienților, prin intermediul propriul site web, și polițe RCA. Introducerea în legislație a conceptului de primă netă de comision de distribuție pentru polițele RCA a urmărit reducerea prețurilor la această categorie de asigurări prin eliminarea din tariful RCA a comisionului încasat de asistenții în brokeraj sau brokerii de asigurări.

Totuși, tariful polițelor RCA vândute direct de asigurători conține și cheltuieli de distribuție, în cazul unor oferte acestea fiind evidențiate distinct în prețul final achitat de asigurat.

În ultimii ani, piața asigurărilor s-a confruntat cu falimentele City Insurance și Euroins, principalii jucători pe segmentul RCA, ieșirea City Insurance, liderul industriei în toamna anului 2021, având ca efect dublarea sau chiar triplarea tarifelor practicate la RCA pentru toți clienții. Detalii AICI.

De menționat că tarifele RCA practicate de City Insurance și Euroins erau cele mai mici din piață și banii încasați de aceste companii, ale căror portofolii cumulate reprezentau la un moment dat 75% din piața RCA, nu acopereau la timp și integral nivelul despăgubirilor solicitate de terții păgubiți, acesta fiind și motivul pentru care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) le-a retras autorizația de funcționare și a înaintat magistraților cererea de declanșare a falimentului. 

Eurohold și EIG au deschis oficial o procedură de arbitraj împotriva Guvernului României, cu miza de 500 milioane de euro CITEȘTE ȘI Eurohold și EIG au deschis oficial o procedură de arbitraj împotriva Guvernului României, cu miza de 500 milioane de euro

Nivelul comisionului la polițele RCA se situa înainte de falimentul City Insurance undeva între 10% și 12%, și a coborât spre 10% când Euroins a ieșit din piață. Ulterior, în primăvara anului 2023, autoritățile au plafonat la 8% nivelul comisionului brokerilor pentru polițele RCA.

ULTIMA ORĂ ASF retrage autorizația unuia dintre cei mai importanți brokeri, care a câștigat Armata și Forțele Navale CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ ASF retrage autorizația unuia dintre cei mai importanți brokeri, care a câștigat Armata și Forțele Navale

Potrivit datelor ASF, ponderea brokerilor în total piață a depășit, la finele anului 2023, nivelul de 80% din volumul primelor subscrise de asigurători, cifra fiind în creștere constantă în ultimii aproape 25 de ani.

Plafonarea nivelului comisioanelor practicate de brokeri pentru intermedierea polițelor RCA a condus anul trecut la diminuarea veniturilor brokerilor cu 4,87%, la 1,923 miliarde de lei, și intrarea unui broker din Top 10 în faliment. Detalii AICI.

Tarife RCA afișate de comparatoare vs tarife RCA afișate de asigurători pe propriile site-uri

Polițele RCA nu diferă semnificativ de la un asigurător la altul, clauzele contractuale fiind similare, iar limitele de asigurare sunt aceleași, respectiv 1,22 milioane de euro pentru pagube materiale și 6,07 milioane de euro pentru vătămări corporale și decese.

În plus, foarte mulți clienți consideră că polița RCA este pentru acoperirea pagubelor produse celorlalți șoferi, adică terților păgubiți, fără să ia în considerare că termenul terți include, în caz de accident, și pasagerii din propria mașină, care pot fi soția/soțul, copiii sau alte persoane apropiate.

În acest context, decizia majorității șoferilor la momentul încheierii unei polițe RCA se bazează pe nivelul tarifului afișat. Succesul în vânzări al City Insurance și Euroins, care aveau la un moment dat 75% din piață, a fost determinat de nivelul semnificativ mai mic al tarifelor practicate în raport cu ceilalți asigurători emitenți de RCA.

Transilvania Broker de Asigurare raportează venituri și profit în scădere în T1 2024. \ CITEȘTE ȘI Transilvania Broker de Asigurare raportează venituri și profit în scădere în T1 2024. "Segmentul RCA a fost și rămâne distorsionat profund și cronic de măsurile impuse de autorități."
Până la urmă, cine afișează cele mai ieftine tarife RCA? Comparatoarele de tarife care au în spate asistenți în brokeraj sau brokeri sau site-urile asigurătorilor care practică RCA?
 
Pentru a exemplifica, autorul acestui material a utilizat datele autovehiculului proprietate personală, pe care le-a introdus pe eMAG.ro și pint.ro. De asemenea, autorul a deschis cont pe site-ul fiecărui asigurător RCA pentru a obține un tarif RCA, respectiv Allianz-Țiriac Asigurări, Asirom, Generali Romania, Groupama, Omniasig, Grawe și Axeria IARD.
 
Oferta eMAG.ro, care activează ca asistent în brokeraj pentru Safety Broker, liderul pieței de profil, pentru o poliță RCA pe 12 luni, fără decontare directă, începând cu 12 iunie 2024, este următoarea:
 
ANALIZĂ Cine afișează cel mai bun preț RCA? Comparatoarele de tarife sau site-urile asigurătorilor?
 
Prețul cel mai mic îl afișează Grawe Romania - 1.070,51 lei, iar cel mai mare revine Hellas Direct, cu 1.392,57 lei. 
 
Cu decontare directă, tarifele eMAG.ro sunt următoarele:
 
ANALIZĂ Cine afișează cel mai bun preț RCA? Comparatoarele de tarife sau site-urile asigurătorilor?
 
În acest caz, cel mai mic tarif revine Grawe Romania - 1.169,51 lei, iar cel mai scump îl practică Hellas Direct - 1.932,53 lei. Generali și Allianz-Țiriac nu se regăseau în oferta eMAG.ro la data redactării materialului.
Temere în piață - Plafonarea comisioanelor brokerilor va reduce gradul de asigurare în rândul clienților. Ieșirile din piață vor continua, mediul online nu va prelua ieșirile, OLX și Autovit s-au retras. Un broker a intrat deja direct în faliment CITEȘTE ȘI Temere în piață - Plafonarea comisioanelor brokerilor va reduce gradul de asigurare în rândul clienților. Ieșirile din piață vor continua, mediul online nu va prelua ieșirile, OLX și Autovit s-au retras. Un broker a intrat deja direct în faliment

Oferta pint.ro, comparator controlat de Pint.ro Broker de Asigurare SRL, pentru o poliță RCA pe 12 luni, fără decontare directă, începând cu 12 iunie 2024, este următoarea:

 
ANALIZĂ Cine afișează cel mai bun preț RCA? Comparatoarele de tarife sau site-urile asigurătorilor?
 
Grawe afișează cel mai mic preț, respectiv 1.032,60 lei, iar cel mai ridicat tarif revine Hellas Direct, cu 1.336,43 lei.
 
Cu decontare directă, tarifele pint.ro sunt următoarele:
 
 
ANALIZĂ Cine afișează cel mai bun preț RCA? Comparatoarele de tarife sau site-urile asigurătorilor?
 
Grawe Romania practică cel mai mic tarif - 1.131,60 lei, iar cel mai scump revine Hellas Direct, cu 1.857,26 lei. Generali și Allianz-Țiriac Asigurări nu se regăseau în oferta pint.ro la data redactării materialului.
 
Analizând tarifele celor două comparatoare, se observă că ofertele afișate de pint.ro sunt mai ieftine comparativ cu eMAG.ro.
 
În cazul ofertelor online ale asigurătorilor, libere de comisioanele brokerilor, dar care includ, în unele cazuri explicit, cheltuieli de distribuție, avem următoarele prețuri:
 
ANALIZĂ Cine afișează cel mai bun preț RCA? Comparatoarele de tarife sau site-urile asigurătorilor?
 
Din tabel lipsește Hellas Direct, al cărui site nu permite obținerea unei cotații online pentru o poliță RCA.
 
Analiza ofertelor afișate de comparatoarele de tarife și site-urile asigurătorilor indică Generali cu prețul cel mai mic pentru polița RCA fără decontare directă - 977 lei, în timp ce Grawe are cel mai mic tarif în cazul poliței RCA cu decontare directă - 1.169,51 lei.
 
Interesant este că economo.ro, site controlat de Aggregation Insurance asistent în brokeraj SRL, a afișat un tarif RCA cu decontare directă pentru Grawe de 1.120,95 lei, care este mai mic cu 48,56 lei decât oferta afișată pe site-ul asigurătorului. De asemenea, economo.ro afișează oferte mai bune decât cele obținute direct pe site-urile Axeria și Groupama.
 
ANALIZĂ Cine afișează cel mai bun preț RCA? Comparatoarele de tarife sau site-urile asigurătorilor?
 
 
ANALIZĂ Cine afișează cel mai bun preț RCA? Comparatoarele de tarife sau site-urile asigurătorilor?
 
În concluzie, căutarea celei mai bune oferte RCA presupune alocarea de timp din partea șoferului pentru verificarea ofertelor comparatoarelor de tarife și site-urilor companiilor.
 
Deschiderea unui cont pe site-urile asigurătorilor necesită, dincolo de validări prin coduri furnizare prin SMS sau e-mail, necesită introducerea datelor de identificare ale șoferului (CNP, serie și număr carte de identitate, adresa de domiciliu, anul și luna obținerii permisului auto) și ale mașinii (serie șasiu și alte informații de pe talon, data expirării ITP, kilometraj). Într-un caz, asigurătorul a solicitat transmiterea de poze cu talonul vehiculului și cartea de identitate a șoferului.
viewscnt
Afla mai multe despre
rca
tarife
asiguratori