Interesul românilor față de asigurări la locuințe a crescut în acest an față de 2023, arată datele unui studiu anual realizat de IRES la solicitarea UNSAR, care analizează percepția românilor față de riscuri.
"Pentru anul 2024 ne bucurăm să vedem o creștere a interesului românilor față de asigurări, comparativ cu 2023. 47% dintre români spun că sunt mai interesați de asigurările de locuințe, cu cinci puncte procentuale mai mult față de 2023. Pe locul al doilea se află asigurările facultative de sănătate, cu 45% dintre români, în urcare cu 12 puncte procentuale față de anul precedent, iar pe locul al treilea se află asigurările de călătorie în străinătate, cu 14 puncte procentuale ca și interes, mai mult față de 2023.
Acesta este al doilea an în care asigurările de locuințe conduc în acest top, probabil și ca urmare a dezastrelor din Turcia, Siria sau cele din Gorj de anul trecut și, totodată, este primul în an în care asigurările de călătorie în străinătate apar în acest top 3", a declarat Alexandru Ciuncan, președintele UNSAR, prezent la un eveniment de specialitate.
Studiul a scos în evidență că românii se bazează cel mai mult în luarea deciziei de a cumpăra o asigurare pe consultanța furnizată de brokeri, urmată de modul în care polița le acoperă nevoile și prețul poliței.
"Sunt vești îmbucurătoare și referitor la gradul de informare. 51% dintre români se consideră bine și foarte bine informat privind asigurările, cu 3 puncte procentuale mai mult decât în 2023. Faptul că dinamica este pozitivă reprezintă și un rezultat al eforturilor pe zona de informare și educație financiară pe care membrii noștri și asociațiile profesionale le derulează în fiecare an", a spus reprezentanul UNSAR.
Principalele surse de informare ale românilor cu privire la asigurari este internetul, cu o pondere de 69%, urmat de companiile de asigurări - 30%, prieteni și colegi - 24%.
CITEȘTE ȘI Elon Musk plănuiește construirea unui supercomputer xAI"Nu în cele din urmă ne uităm și la experiența personală pe care o au clienții cu asigurătorii, iar aici cifrele sunt similare cu cele de anul trecut, 47% dintre români spun că au avut o experiență placută cu companiile de asigurari, 11% neplacută și 28% o experiență combinată. Dacă ne uităm la numărul de petiții înregistrate anul trecut în semestrul II de la ASF, vedem o scădere de 53% a petițiilor", a afirmat ;eful UNSAR.
El a adăugat că 35% dintre români spun că i-ar să încheie o asigurare facultativă că ar avea venituri mai ridicate. Pe locul doi, 23% spun ca i-ar motiva deductibilitățile fiscale și 22% o mai bună informare.
Studiul UNSAR-IRES a fost realizat prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) pe 1.010 repondenți, reprezentativ la nivel național, cu vârsta celorintervievați cuprinsă între 18 și 50 de ani.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Urmașă a gigantului Cehoslovaciei comuniste, care s-a luptat cu Musk pe Tesla, pe final cu investiția de 100 milioane euro în România, anunțată de Profit.ro. Co-fondatorul Marinus și-a transferat participația pe firmăÎnființată în anul 1994, Uniunea Nationala a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) este o organizație neguvernamentală,creată în scopul dezvoltării și extinderii colaborării si cooperarii în domeniul asigurărilor și reasigurărilor.