EXCLUSIV Fiscul va lipi înștiințări pe ușa casei sau a firmei celor care refuză să primească acte administrative fiscale

EXCLUSIV Fiscul va lipi înștiințări pe ușa casei sau a firmei celor care refuză să primească acte administrative fiscale
scris 6 sep 2016

Fiscul va lipi pe ușa casei sau firmei celor care refuză să primească actele administrative fiscale (decizii de impunere, somații etc) trimise la domiciliul fiscal o înștiințare de emitere a unui astfel de document, persoana sau firma în cauză având din acest moment în vedere să se prezinte în cel mult 15 zile la sediul organului fiscal emitent pentru a primi hârtia. Dacă acestea continuă să refuze, actul se va considera comunicat la împlinirea acestui termen, prevede proiectul pregătit de Guvern pentru modificarea Codului de procedură fiscală și obținut de Profit.ro.

Procedura, anunțată de Profit.ro încă din luna mai, va fi aplicată începând cu anul viitor.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel de știri exclusive vor fi disponibile în curând abonaților prin platforma PROFIT INSIDER

 

Conform proiectului, noua regulă va fi aceasta:

Dacă în procedura comunicării directe a actului administrativ fiscal la domiciliul fiscal al contribuabilului/plătitorului ori împuternicitului acestuia, acesta refuză primirea actului sau nu este găsit la domiciliul fiscal, se va afișa pe ușa destinatarului o înștiințare.

EXCLUSIV Fiscul va propune companiilor o metodă care le poate scăpa de controale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fiscul va propune companiilor o metodă care le poate scăpa de controale

Înștiințarea prevăzută trebuie să cuprindă: denumirea organului fiscal emitent; numele și prenumele celui care a făcut afișarea și funcția acestuia; numele, prenumele și domiciliul fiscal celui înștiințat; denumirea, numărul și data emiterii actului administrativ fiscal în legătură cu care se face înștiințarea; anul, luna, ziua și ora când afișarea a fost făcută; semnătura celui care a afișat înștiințarea.

Contribuabilul/plătitorul ori împuternicitul acestuia este în drept să se prezinte la sediul organului fiscal emitent pentru a i se comunica actul administrativ fiscal în termen de maximum 15 zile de la data afișării înștiințării. În situația în care contribuabilul/plătitorul sau împuternicitul acestuia nu se prezintă în acest termen, actul se consideră comunicat la împlinirea acestui termen.

Potrivit Codului de procedură fiscală în vigoare, actul administrativ fiscal emis este comunicat pe suport hârtie la domiciliul fiscal, direct, dacă se asigură primirea sub semnătură sau în formă electronică în cazul în care contribuabilul optează pentru această modalitate.

EXCLUSIV Ce controale pregătește Fiscul pentru această toamnă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ce controale pregătește Fiscul pentru această toamnă

Dacă nu este posibilă comunicarea pe hărtie (prin poștă sau personal) sau electronic, se face prin publicitate, prin afișarea unui anunț concomitent, la sediul administrației și pe pagina de internet a ANAF. După 60 de zile de la publicare, anunțul se consideră comunicat.

Actul administrativ fiscal este actul emis de organul fiscal în exercitarea atribuțiilor de administrare a impozitelor, taxelor și contribuțiilor sociale, pentru stabilirea unei situații individuale și în scopul de a produce efecte juridice față de cel căruia îi este adresat.

viewscnt
Afla mai multe despre
procedură fiscală
acte fiscale
anaf