Grupul fiscal unic de TVA poate fi constituit și din persoane impozabile administrate de unități fiscale diferite, condiția ca toți membrii săi să fie gestionați de același organ fiscal fiind eliminată. Prin urmare, grupul va putea depune decontul consolidat de TVA la unitatea ANAF unde este arondat reprezentantul acestuia.
Procedura de implementare și de administrare a grupului fiscal unic este actualizată printr-un proiect de ordin publicat de Agenția Nationala de Administrare Fiscalã (ANAF) care preia modificările din Codul fiscal și normele de aplicare ale acestuia în vigoare din 2016.
Un grup de persoane impozabile stabilite în România, independente din punct de vedere juridic, dar aflate în strânsă legãtură din punct de vedere financiar, economic și organizatoric, poate opta sã fie tratat de ANAF cãtre drept grup fiscal unic pentru TVA, chiar dacã persoanele sunt administrate de organe fiscale diferite.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Nume sonore, cum sunt giganții IT, vor primi atenție specială de la ANAF. Criteriile de selecție a marilor companii vor fi schimbate din 2017Condiția ca din grupul fiscal unic sã facã parte doar contribuabili administrați de cãtre același organ fiscal a fost eliminată prin normele Codului fiscal, HG 1/2016. Organul fiscal competent pentru administrarea reprezentantului grupului fiscal unic va administra obligațiile fiscale datorate de toți membrii grupului, potrivit Ordinului ANAF 3775/2015.
Grupul fiscal unic de TVA depune un decont consolidat de TVA formularul (300). Pentru celelalte declarații fiscale sau informative, membrii grupului se comportă ca persoane impozabile independente, păstrându-și obligațiile individuale de declarare. Decontul consolidat cumulează informațiile privind operațiunile desfășurate de toți membrii grupului.
De asemenea, s-au modificat și regulile de întocmire a primului decont de TVA de cãtre membrii grupului fiscal dupã ieșirea acestora din grup, respectiv la operațiunile care se înscriu în decont.
CITEȘTE ȘI Doroș, ANAF: Ne ducem în control prea târziu, constatăm sume prea mari. Rezultă insolvențeÎn primul decont consolidat de TVA depus după implementarea grupului fiscal unic, se preiau din deconturile fiecărui membru al grupului, soldul sumei pozitive din perioada fiscală anterioară, rămasă neachitată, respectiv soldul sumei negative din perioada fiscală anterioară, nesolicitată la rambursare.
Conform procedurii ANAF, persoanele impozabile care optează să fie tratate drept grup fiscal unic trebuie să depună la organul fiscal competent o cerere semnată de către reprezentanții legali ai tuturor membrilor grupului.
De la data implementării grupului fiscal unic, fiecare membru al grupului completează Decontul de TVA pentru operațiunile proprii și îl transmite reprezentantului desemnat al grupului fiscal unic, în vederea întocmirii Decontului consolidat de TVA.