EXCLUSIV De ce își fac inspectorii ANAF și companiile plângeri penale reciproc? Ce soluție a găsit șeful Fiscului?

EXCLUSIV De ce își fac inspectorii ANAF și companiile plângeri penale reciproc? Ce soluție a găsit șeful Fiscului?
scris 6 oct 2016

Inspectorii Fiscului sunt obligați să depună sesizări penale pentru orice suspiciune de infracțiune, iar contribuabilii le răspund cu plângeri pentru abuz în serviciu. Din aceste motive, ANAF are un stoc mare de plângeri penale trimise la parchete, nereușind să recupereze sumele din dosare, iar majoritatea inspectorilor au acțiuni deschise în instanțe. Președintele ANAF, Dragoș Doroș, explică, pentru Profit.ro, soluția pe care a găsit-o pentru a debloca atât activitatea instituției, cât și pe cea a companiilor.

Obligația din Codul Penal ca inspectorii să sesizeze orice suspiciune de faptă penală și presiunea Curții de Conturi care îi monitorizează dacă realizează venituri bugetare conform estimărilor au generat un număr prea mare de plângeri penale ale ANAF. "Suntem preocupați de această problemă. Dacă suspectează orice infracțiune, inspectorul spune «nu am ce să fac, trebuie să fac plângere penală», iar contribuabilul spune «atunci, îți fac și eu plângere pentru abuz în serviciu». Din această cauză, avem un stoc mare de plângeri penale ale ANAF, circa 19.000, din care jumătate sunt pentru sume foarte mici. Numai că, fiind în număr mare, procurorii nu au cum să le lucreze și controalele acestea nu aduc bani la buget. Este vorba de faptul că penalul vine înaintea civilului, iar ANAF nu încasează", spune Dragoș Doroș.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi publicată aici, această știre a fost prezentată cu mult timp înainte pe Profit Insider

În urma tot mai multor controale, inspectorii înaintează un proces verbal de sesizare penală care conține constatările din raportul de inspecție fiscală, făcând, de regulă, trimitere la articolul 9 litera c din Legea 241/2005 privind combaterea evaziunii fiscale, care prevede că sunt infracțiuni de evaziune fiscală pedepsite cu inchisoare de la 2 la 8 ani “evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Cum sunt împiedicate companiile să-și afle dreptatea: Jumătate din suma contestată la ANAF stă nesoluționată din cauza sesizărilor penale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cum sunt împiedicate companiile să-și afle dreptatea: Jumătate din suma contestată la ANAF stă nesoluționată din cauza sesizărilor penale

Procedura administrativă obligă contribuabilul să depună contestație la decizia de impunere către Direcția de soluționarea contestațiilor din cadrul ANAF. Însă, totodată, conform legii, soluționarea este suspendată până când este lămurită cauza penală, dacă există o sesizare a parchetelor. Fără o soluție din partea direcției de specialitate a ANAF, contribuabilul nu poate ataca în instanță decizia de impunere. Practic, este forțat să achite suma și să aștepte hotărârea instanței care poate veni după câțiva ani și abia apoi poate să atace decizia de impunere la ANAF, iar dacă are o soluție nefavorabilă, să se adreseze instanței.

Astfel, contribuabilii ajung să achite sume pe care le pot recâștiga în instanță după mulți ani. Cei care au o situație financiară solidă sau datorează sume mai mici pot rezista, iar ceilalți riscă insolvența. Mediul de business a arătat că sesizările penale sunt pe bandă rulantă, fără motive temeinice în multe situații.

ANAF va renunța la plângerea penală în cazul în care contribuabilii achită sumele

"Am vorbit cu Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției, parchetele să ieșim cu niște măsuri astfel încât, în loc să urmărim hârtiile, să aducem bani. Acest lucru înseamnă să renunțăm la plângerile penale dacă vedem că un contribuabil este suspectat de infracțiuni minore, punctuale, fără a fi parte dintr-un circuit infracțional de evaziune fiscală. Vom avea o procedură simplificată în care să arătăm cât este suma constatată, care sunt consecințele pentru contribuabil și, în cazul în care contribuabilul este de acord să o achite, ANAF renunță la plângerea penală", precizează Doroș.
 
"Penalul merge înaintea civilului și situația asta nu convine nimănui, nici ANAF, nici contribuabililor. Există directive europene în materie, le preluăm, analizăm și vedem ce plafon putem stabili pentru această procedură simplificată", explică șeful Fiscului referitor la suma plafon până la care ANAF ar putea să renunțe, prin înțelegere, la sesizarea penală.

Situația de acum nu este nici în avantajul ANAF, arată acesta, pentru că a constatat că, în cazurile în care sunt depuse și plângeri penale, se ajunge la o încasare cu 60% mai mică decât în celelalte situații când nu sunt înaintate astfel de plângeri, pentru că procesele durează mult, iar pe parcursul lor contribuabilii pot rămâne fără sume și bunuri. Potrivit mediului de business, mulți contribuabili aflați în dosare penale ale ANAF ajung în insolvențe.

Datele ANAF furnizate Profit.ro arată că, atât în primul semestru din acest an, cât și anul trecut, jumătate din sumele contestate la ANAF sunt nesoluționate din cauză că, în paralel, sunt înaintate sesizări penale.

viewscnt
Afla mai multe despre
sesizări penale
procese
anaf
inspectori