Probabil în contextul cererii scăzute, intermediarii ofertei Alro prelungesc perioada de subscriere cu 3 zile și lasă liber retailului să subscrie la 4,00 lei/acțiune, față de 6,18 lei/acțiune, urmând să beneficieze de discountul de 7%.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat astăzi amendamentul de prospect pentru oferta publică de vânzare de la Alro Slatina (ALR), prin care acționarii majoritari Vimetco și Conef au pus pe piață un pachet de aproape 54% din acțiunile producătorului de aluminiu. Conform acestuia, oferta este prelungită cu 3 zile, până la 19 iulie, prețul urmând să fie stabilit între nivelurile de 3,50 lei/acțiune - 4,00 lei/acțiune.
Anterior, oferta era programată să se închidă pe 16 iulie, prețul maxim era stabilit la 6,18 lei/acțiune, iar față de prețul minim nu era dată nicio indicație.
Investitorii individuali vor putea realiza subscrierile în continuare la prețul de 4,00 lei/acțiune, urmând să beneficieze de un discount de 7% care, în prospectul inițial, era aplicabil numai până la 5 iulie.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Prima Casă a devenit periculoasă! Concluzia, asumată și de "Sfatul Înțelepților" din BNR, Finanțe și ASFAjustarea ofertei intermediată de un consorțiu format din Deutsche Bank, UBS, BT Capital Partners, BCR și Groupe Société Générale vine în contextul unei participări reduse pe segmentul investitorilor de retail. La finalul zilei de astăzi erau introduse 353 de ordine pentru un număr de 6,23 milioane acțiuni, reprezentând 10,83% din tranșă. Cea mai mare parte a acestor subscrieri, echivalentul a 10,77% din titlurile disponibile pe acest segment, au fost realizate până la 5 iulie.
La ultimul preț de închidere de pe bursă, de 3,68 lei/acțiune, capitalizarea de piață a Alro se ridică la 2,62 miliarde lei (562,28 milioane euro).
CITEȘTE ȘI Veste încă și mai proastă pentru bursă decât reducerea schemei fondurilor de pensii. Cotațiile de pe piața titlurilor de stat implică o reașezare a prețurilor acțiunilorProducătorul de aluminiu din România anunțase încă de la jumătatea lunii mai oferta, dar o confirmare nouă a venit la începutul săptămânii trecute. „Aceasta este o veste foarte bună pentru Alro. Alro a devenit un jucător cheie pe piața globală a aluminiului, cu un istoric puternic, cu scală și prezență internațională. Avem o echipă puternică de management, care lucrează împreună de mulți ani, cu o strategie clară de a continua să crească prezența Alro în rândul clienților importanți din întreaga Uniune Europeană și dincolo de aceasta", spunea atunci Marian Năstase, Președintele Alro.
Alro este unul dintre emitenții cu rezultate financiare bune. Astfel, Combinatul de aluminiu a distribuit dividende în valoare de 382 milioane lei, de 7 ori mai mult decât tot prețul plătit la privatizare.
Investitorii în acțiuni Alro Slatina (ALR) beneficiază astfel de un randament cu 2 cifre la firma controlată de miliardarul rus Vitali Machitski.
CITEȘTE ȘI Alro Slatina, sub controlul miliardarului rus Vitali Machitski, a semnat un credit de 167 milioane dolari, pe 3 ani, cu un sindicat format din 8 bănciAdunarea Generală Ordinară a Acționarilor a combinatului de aluminiu a votat distribuirea unui dividend brut de 0,53523 lei/acțiune. Astfel, valoarea însumată a dividendelor distribuite se ridică la 382,03 milioane lei (81,99 milioane euro), sumă reprezentând 97,7% din profitul net la nivel de grup de 391 milioane lei. Cum Machitski deține un pachet de control de 84,19% din acțiunile Alro, prin compania Vimetco înregistrată în Olanda, rezultă că miliardarul rus va încasa din România 321,03 milioane lei (68,90 milioane euro).
Anul trecut, vânzările de aluminiu primar s-au redus din punct de vedere cantitativ cu 1,95%, la 151.000 de tone, de la 154.000 de tone, în schimb pe segmentul aluminiului procesat, livrările au crescut cu 6,49%, la 82.000 de tone, de la 77.000 de tone. Afacerile companiei s-au ridicat în 2017 la 2,47 miliarde lei, în creștere cu 15,42% față de exercițiul financiar precedent, însă focalizarea pe segmentul produselor cu valoare adăugată mare, a contribuit la un salt de aproape 4 ori a profitului net.
În primele 3 luni ale acestui an, compania a avut un rezultat net de aproape 125 milioane lei, aproape jumătate din câștigul net record pe întreg anul trecut.
Alro Slatina, combinat fondat la jumătatea anilor ’60, a fost privatizat de statul român în anul 2002 către ruși, pe atunci sub denumirea Marco Group, prețul plătit fiind de 11,5 milioane dolari, de aproximativ 7 ori mai mic decât dividendele încasate în acest an. Valoarea de piață a companiei a crescut constant, iar capitalizarea bursieră a societății este de 2,49 miliarde lei.