Aliații NATO au decis miercuri seara să se alăture coaliției internaționale de combatere a Statului Islamic, care este condusă în acest moment de către Statele Unite. Această decizie respectă o cerință cheie a președintelui american, care a susținut în repetate rânduri că alianța trebuie să facă mai multe în lupta de combatere a terorismului islamist, potrivit unor surse diplomatice citate de AFP.
Președintele Trump urmează să se întâlnească joi cu liderii alianței militare la un summit organizat la Bruxelles, iar pe agendă este inclus și atentatul sinucigaș de la Manchester, scrie News.ro.
Anterior, secretarul de stat american a declarat că se așteaptă ca alianța să adere la coaliția internațională, în ciuda reticenței exprimată de mai mulți lideri ai NATO cu privire la târârea într-un nou conflict din Siria și Irak.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Ambasadorii NATO au decis în această seară un plan de acțiune cu privire la terorism pentru summit. Acest plan include și aderarea NATO la coaliția globală împotriva ISIS”, a declarat un diplomat de la Bruxelles.
Această decizie va însemna o extindere a programului de supraveghere aeriană AWACS, care sprijină în mod curent operațiunile Statului Islamic din Siria și Irak.
Liderii NATO urmează să aprobe în mod oficial această decizie la summitul de la Bruxelles, în prezența președintelui Donald Trump.
NATO susține în prezent coaliția cu antrenamente și supraveghere aeriană. Însă membrii nu vor ca NATO să lupte împotriva Statului Islamic, deși cu toții participă individual la coaliția anti-ISIS.
Secretarul de stat american Rex Tillerson a explicat că aderarea NATO ar reprezenta ”un pas extrem de important, dar sunt în continuare țări care se mai gândesc” cu privire la rolul alianței în coaliția anti-ISIS.
Secretarul General al NATO, Jens Stoltemberg, a declarat săptămâna trecută că statele membre discută în continuare dacă să se alăture sau nu coaliției internaționale care luptă împotriva grupării Statul Islamic, dar a subliniat că alianța nu va trimite trupe combatante în Siria și Irak.
Însă, secretarul general a revenit miercuri asupra declarațiilor sale, susținând că aderarea la coaliție ar trimite un mesaj puternic de unitate în urma atentatului sinucigaș de la Manchester Arena, care a fost deja revendicat de către jihadiștii Statului Islamic.