Asirom VIG a realizat, în 2020, venituri din prime brute subscrise de 633 milioane de lei, cu 16% mai mult decât în anul anterior. Asigurările generale au generat 81% din subscrieri, respectiv 511 milioane de lei, în timp ce polițele de viață și de sănătate au depășit 122 milioane de lei.
Rezultatul din 2020 se situează sub nivelul bugetului aprobat de acționarii Asirom în primăvara anului trecut, care anticipa venituri totale din prime de 638,1 milioane de lei.
CASCO rămâne cea mai importantă clasă de asigurări în portofoliul Asirom VIG, înregistrând în 2020 un volum al subscrierilor de 212 milioane de lei. Comparativ cu anul anterior, veniturile din prime de asigurări CASCO au înregistrat un plus de 19 procente.
Cu subscrieri de 161 milioane de lei, asigurările obligatorii RCA dețin o pondere de 25% în portofoliul companiei.
CITEȘTE ȘI Asirom și Eurolife vor să asigure viața personalului Forțelor Navale în misiuni internaționale. Cât este polița minimă pentru riscul de decesVânzările de polițe de asigurări de bunuri și proprietăți au contabilizat în 2020 venituri anuale de 94 milioane de lei, consemnând o creștere cu 10 milioane de lei (+12%) față de anul 2019.
Cea mai dinamică linie de business rămâne cea a asigurărilor de sănătate, care a generat venituri de aproximativ 25 milioane de lei în 2020, cu 33% mai mult decât cu un an înainte.
Potrivit companiei, segmentul asigurărilor de viață a fost cel mai puternic afectat de efectele pandemiei. Astfel, subscrierile Asirom au înregistrat un ușor recul, de 2 procente, situându-se la 97 milioane de lei în 2020, față de 99 milioane de lei în 2019. Bugetul pentru 2020 prevedea venituri de 140,21 milioane de lei din polițe de viață.
Asirom VIG a înregistrat costuri cu indemnizații datorate clienților săi și terților păgubiți de peste 400 milioane de lei.
CITEȘTE ȘI Șeful Flanco Retail, al doilea jucător de profil, primește acțiuni de la Iulian Stanciu și ajunge la 5% din companieLa nivelul portofoliului de asigurări generale, rata daunei (brut) a scăzut sub 65% (-4 puncte procentuale față de valoarea din 2019), continuând să se îmbunătățească pentru al treilea an consecutiv.
"Acesta este rezultatul implementării, începând cu 2018, a noii strategii ce vizează dezvoltarea, cu prioritate, a segmentelor de asigurări facultative. Ca urmare, portofoliul Asirom VIG este astăzi unul echilibrat, format din 75% asigurări facultative, respectiv 25% asigurări obligatorii", se arată în comunicat.
În ceea ce privește cheltuielile de achiziție și de administrare, acestea au depășit 180 milioane de lei, generând o rată a cheltuielilor aferentă de aproape 36%.
“Pe parcursul unui an 2020 extrem de dificil, am demonstrat că organizația noastră are un nivel ridicat de flexibilitate și adaptabilitate. Programele de modernizare a operațiunilor Asirom, inițiate încă din 2018, ne-au permis să facem mult mai mult decât să ne menținem pe linia de plutire: am reușit să facem performanță într-un context mai degrabă nefavorabil. În plus, dincolo de rezultatele strict financiare pozitive, pe perioada pandemiei am continuat să ne dezvoltăm capabilitățile digitale, să optimizăm structura operațională și să îmbunătățim interacțiunile cu clienții companiei pe toate palierele”, a declarat directorul general al companiei, Cristian Ionescu.
CITEȘTE ȘI Afacerile UNIQA în România în 2020: venituri și profit în scădereEl anticipează pentru acest revenirea creșterii economice și, în acest context, afacerile Asirom VIG se vor apropia 700 milioane de lei.
"Mizăm, de asemenea, pe o îmbunătățire a daunalității, în primul rând ca urmare a abordării prudențiale și a controlului strict la nivelul segmentelor de asigurări auto", a mai spus Ionescu.
Asirom este parte a grupului Vienna Insurance Group (Austria), care mai deține pe piața românească asigurătorii Omniasig și BCR Asigurări de Viață.
Compania are o rețea națională de 140 de agenții, 1.500 de agenți activi și numeroși parteneri externi.