Acordul TPP, cu 12 țări reprezentând 40% din economia mondială, a fost semnat printre proteste. Ostilitate în Congresul SUA, Obama însă salută

Acordul TPP, cu 12 țări reprezentând 40% din economia mondială, a fost semnat printre proteste. Ostilitate în Congresul SUA, Obama însă salută
scris 4 feb 2016

Acordul privind Parteneriatul Transpacific (Trans Pacific Partnership, TPP), care este de așteptat să creeze cea mai mare zonă de liber schimb din lume, a fost semnat, joi, în Noua Zeelandă, de către reprezentanții celor 12 țări implicate, reprezentând 40% din economia mondială, informează AFP.

TPP urmează să permită crearea celei mai vaste zone de liber schimb din lume, care va include Statele Unite și Japonia, dar nu și China.

Urmărește-ne și pe Google News

Negocierile au fost lansate în 2008 și s-au încheiat, după o sesiune maraton de cinci zile, în octombrie la Atlanta (SUA).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Acordul a fost semnat, joi, de Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore, SUA și Vietnam. 

Pentru a intra în vigoare, documentul trebuie ratificat în termen de doi ani de parlamentele naționale și în special de Congresul SUA, unde există o ostilitate tot mai mare, în special în această perioadă de campanie prezidențială.

La Auckland (Noua Zeelandă), mai mulți manifestanți au blocat drumurile în semn de protest față de semnarea acordului, considerând că va conduce la reduceri de locuri de muncă.

În schimb, președintele american, Barack Obama, a salutat semnarea de către Statele Unite și 11 țări a acordului, cerând Congresului SUA să ratifice acest text "cât mai repede posibil".

Acordul TPP, cu 12 țări reprezentând 40% din economia mondială, a fost semnat printre proteste. Ostilitate în Congresul SUA, Obama însă salută

Textul provoacă ostilitate în Congres, mai ales în această perioadă electorală, dar "va consolida leadershipul nostru în străinătate și va sprijini locurile de muncă aici în Statele Unite", a garantat Obama într-un comunicat transmis de Agerpres.

Fiecare țară trebuie să ratifice textul fără să îi aducă vreo modificare, o constrângere ce s-ar putea dovedi dificilă pentru unele dintre acestea. Numeroase voci critică efectele negative ale acordului asupra drepturilor lucrătorilor, mediului sau accesului la medicamente.

Foarte vast, acordul urmărește să stabilească regulile comerțului și investițiilor internaționale în secolul XXI și să determine China să își adapteze propriile reguli în materie de comerț, investiții și drept comercial la cele stabilite prin TPP.

Instrument nou de decontare pentru tranzacțiile de comerț internațional CITEȘTE ȘI Instrument nou de decontare pentru tranzacțiile de comerț internațional

Documentul prevede o deschidere semnificativă a pieței produselor agricole pentru Canada, Statele Unite și Japonia, în ceea ce privește zahărul, orezul, brânza sau carnea de vită.

De asemenea, se referă la domenii ca schimbul de date și proprietatea intelectuală, neacoperite de precedentele acorduri multilaterale.

viewscnt
Afla mai multe despre
tpp
acord
semnare