În unele regiuni din China funcționează un sistem care depistează actele de corupție cu ajutorul inteligenței artificiale, dar nu toți oficialii văd cu ochi buni noua tehnologie.
Dezvoltat de Academia de Științe din China, sub atenta supraveghere a organizațiilor de monitorizare ale Partidului Comunist, sistemul verifică încrucișat informațiile din peste 150 de baze de date guvernamentale pentru a monitoriza, evalua și interveni în viața profesională și personală a funcționarilor publici atunci când există suspiciuni de corupție.
“Încredere zero”, cum a fost numit de către cercetătorii chinezi, creează o hartă sofisticată, pe mai multe niveluri, în care sunt urmărite relațiile și comportamentul angajaților guvernamentali.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Conform unuia dintre cercetători, sistemul a depistat în acest fel diverse acte care au ridicat suspiciuni precum transferuri de proprietate, construcții de infrastructură, achiziții de terenuri sau demolări de clădiri.
Marele punct slab al acestui sistem, conform oamenilor de știință chinezi, este că nu poate încă să explice cum a ajuns la concluzia că un anumit funcționar este corupt, chiar dacă se dovedește că are dreptate.
De aceea, este implicat și factorul uman, care trebui să urmărească și să verifice evaluările făcute de AI.
Sistemul poate depista când economiile unui funcționar cresc brusc sau când este cumpărată o proprietate nouă pe numele unui angajat guvernamental sau al unui apropiat.
Plecând de la suspiciunea depistată, se va calcula care sunt șansele ca funcționarul respectiv să fie corupt. Dacă scorul calculat depășește un anumit nivel, sunt alertate autoritățile.
CITEȘTE ȘI Suedia va interzice vânzarea unor mașini“Încredere zero” a fost implementat în 30 dintre regiunile cele mai sărace ale Chinei, regiuni care reprezintă un procent din suprafața administrativă a țării.
Până acum au fost prinși cu ajutorul acestui sistem 8.721 de angajați guvernamentali acuzați de delapidare, abuz de putere, folosire incorectă a fondurilor guvernamentale și nepotism.
Un procent mic din cei prinși astfel au fost condamnați la închisoare. În majoritatea cazurilor s-au dat pedepse mici și avertismente.
Chiar și așa, oficialii anumitor regiuni au dezactivat sistemul, nesimțindu-se confortabil cu noua tehnologie, susțin cercetătorii chinezi.
Pe statul de plată al guvernului chinez s-ar afla 64 de milioane de persoane conform analiștilor, în vreme ce presa de stat vehiculează o cifră în jurul a 50 de milioane de persoane.