PROFIT NEWS TV Monica Movileanu, Partener PwC România: După volatilitatea piețelor, următorul punct pe agenda unui director general sau a unui director financiar este automatizarea

PROFIT NEWS TV Monica Movileanu, Partener PwC România: După volatilitatea piețelor, următorul punct pe agenda unui director general sau a unui director financiar este automatizarea
scris 3 oct 2022

Contextul actual global a dus la o oarecare dependență de tehnologie și drept urmare s-au schimbat prioritățile pe agenda executivilor companiilor, a explicat, la emisiunea Poveștile Bursei de la PROFIT NEWS TV, Monica Movileanu, liderul Departamentului Piețe de capital în cadrul PwC România.

„Desfășurăm acum un studiu la nivelul CEE, în care acoperim 9 țări și circa 300 de directori financiari. Și am constat faptul că, după prima lor prioritate care este volatilitatea piețelor, următorul aspect pe agendă este automatizarea. Ne dorim să fim mai eficienți în business. Iar al treilea punct este partea de investiții în sisteme informatice”, spune aceasta.

Ea adaugă că, pentru a lua decizii cât mai rapide, este nevoie de informații actualizate în timp real.

Urmărește-ne și pe Google News

„Dacă vorbim cu un director general sau unul financiar, clar o să spună că are nevoie de informații despre fluxul de numerar, venituri, profitabilitate pe magazine, profitabilitatea pe un anumit produs, pentru a ști în ce direcție strategică să meargă. Vorbim de o schimbare rapidă a pieței, de aceea nevoia de informație este actuală.

Cumva ne dorim să nu mai petrecem atât de mult timp în a procesa datele și avem nevoie de a centraliza aceste informații cât mai rapid. Vrem să petrecem mai mult timp pe analiză și pe decizie și mai puțin timp pe procesare date”, afirmă Monica Movileanu.

O agendă de transformare presupune trei aspecte: forța de muncă, investiții în sisteme IT și în zona de procese.

„Dacă ne gândim la forța  de muncă actuală, nu mai vorbim doar despre oameni, ci și despre roboți. Și aceea e o forță de muncă hibridă. Vorbim despre o combinație între roboți, inteligență artificială și oameni, care trebuie să aibă competențe noi în domeniul IT. Pe lângă asta (...) avem nevoie și de investiții în sisteme IT, iar aici vorbim despre sisteme integrate care să ne poată da informația din toate liniile de business. Avem nevoie, de asemenea, și de investiții în zona de vizualizare date, sisteme de securitate, în cloud.

Ultimul aspect are în vedere investiția în partea de procese. Degeaba ai forță umană, degeaba ai sistemul, dacă nu ai un nivel de standardizare a proceselor. Ne trebuie un manual de funcționare în așa fel încât sistemul să fie implementat după anumite reguli, iar forța umană care folosește acel sistem să știe exact cum să folosească atât tehnologia, cât și flow-ul de proces”, explică Monica Movileanu.

Investiția în tehnologie nu este una pe termen scurt, ci presupune un proces îndelungat.

„Poate să dureze chiar și un an pentru o implementare cum trebuie a acestui sistem integrat. Este o investiție pe termen lung, care aduce foarte multă eficiență. Și, luând în considerare limitările pe care le avem acum la nivel de resursă umană, este cu atât mai mult o investiție strategică.

Anul trecut, 10% din directorii financiari din România erau în proces de a implementa un sistem integrat. Anul acesta, ponderea a crescut la aproape 20%. Își dau seama că au nevoie din ce în ce mai mult de tehnologie, având în vedere că piața este foarte volatilă, iar schimbările foarte rapide”, a concluzionat Monica Movileanu.

viewscnt
Afla mai multe despre
pwc
monica movileanu
digitalizare