PROFIT NEWS TV Dan Vidrașcu, co-fondator Voxa: Extinderea regională e un proiect care ne atrage tot mai mult. Avem ambiții foarte mari, dar avem nevoie și de mulți bani

PROFIT NEWS TV Dan Vidrașcu, co-fondator Voxa: Extinderea regională e un proiect care ne atrage tot mai mult. Avem ambiții foarte mari, dar avem nevoie și de mulți bani
scris 23 iun 2022

Startup-ul Voxa, care a creat o platformă de audiobook-uri și ebook-uri în limba română, un "Netflix al cărților", vrea să se extindă anul următor pe o nouă piață, Ungaria fiind țara vizată. Aplicația este disponibilă în momentul de față în România și Republica Moldova și a ajuns deja la 9.000 de abonați și 8.000 de titluri de cărți listate, din toate domeniile.

„Extinderea regională e un proiect care ne atrage tot mai mult. După ce am analizat reacția pieței din România, am început să ne uităm în regiune să vedem dacă mai sunt țări care suferă de aceeași carență în ceea ce privește conținutul digital. În Ungaria, de exemplu, situația este exact cum era în România acum un an de zile, lipsesc platformele mari și nu sunt jucători locali care să fi lansat o platformă similară. Deci, un proiect mare pentru anul viitor este să lansăm aplicația într-o țară din regiune. Ungaria pare, în acest moment, o țară foarte interesantă”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Dan Vidrașcu, co-fondator și CEO Voxa și co-CEO al Editurii Litera.

Pandemia a accelerat decizia antreprenorului de a dezvolta această platformă, care a fost lansată în noiembrie anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News

„Editura Litera a pus finanțat la început dezvoltarea aplicației, ulterior, în vara anului trecut, am trecut și printr-o rundă de finanțare de 300.000 de euro pe Seedblink. Cu acești bani am reușit să facem lansarea în noiembrie, propunându-ne ca, până la finalul acestui an, să ajungem la 9000 de abonați. Am depășit deja numărul ăsta la jumătatea anului, semn că nevoia era reală. Și, plecând de aici, așteptările sunt și mari, iar planurile și mai ambițioase. Săptămâna trecută am lansat aplicația în Republica Moldova”, precizează acesta.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
PROFIT NEWS TV Paul Harfaș, co-fondator Octavic, companie care a câștigat 4 finanțări europene în ultimul an: Următorul target ar fi extinderea pe piața din SUA. Pentru 2022, estimăm afaceri cu 230% mai mari CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Paul Harfaș, co-fondator Octavic, companie care a câștigat 4 finanțări europene în ultimul an: Următorul target ar fi extinderea pe piața din SUA. Pentru 2022, estimăm afaceri cu 230% mai mari

El adaugă că, deși audiobook-ul e un format care a crescut foarte mult în întreaga lume, în ultimii ani, în România lipsea cu desăvârșire. 

„Și atunci, anul trecut, am decis că ar fi momentul să luam noi inițiativa aici local, pentru că așteptarea ca marile platforme să intre în România s-a dovedit foarte lungă și intențiile lor, cel puțin în perioada următoare erau să ignore România”, continuă el.

În aplicația Voxa se regăsesc momentan 1.000 de audiobook-uri și aproximativ 7.000 de ebook-uri în limba română. Începând cu această lună, startup-ul va lista pe platformă și 20.000 de titluri în limba engleză. 

„Avem marile edituri deja parte din acest proiect. În lipsa unei platforme, nici editurile românești nu produceau conținut. Acum, văzând că există o platformă care are tracțiune, observăm foarte multă deschidere și din partea producătorilor să investească. Nu e foarte ieftin să produci un audiobook, vorbim de bugete cuprinse între 1.500 și 2.000 de euro. Avem ambiții foarte mari, dar avem nevoie de bani mulți”, mai spune Dan Vidrașcu.

PROFIT NEWS TV Adrian Ispas, co-fondator Vatis Tech: În toamnă vrem să închidem a doua rundă de finanțare și să obținem între 500.000 și 1 milion de euro. Vizăm să creștem și evaluarea companiei de 2-3 ori CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Adrian Ispas, co-fondator Vatis Tech: În toamnă vrem să închidem a doua rundă de finanțare și să obținem între 500.000 și 1 milion de euro. Vizăm să creștem și evaluarea companiei de 2-3 ori

Fiind prima platformă de genul acesta, co-fondatorul Voxa mai spune că extinderea și creșterea numărului de abonați necesită și o muncă de educare a pieței.

„Piața nu este încă obișnuită. Formatul de audiobook se bucură de mare succes în lume deja de mai mulți ani. În România însă majoritatea oamenilor au auzit la nivel teoretic, dar nu au avut o experiență. E un proces de învățare. Editurile spre exemplu sunt foarte reticente în momentul de față. Teza multora era că nu există interes în Romania pentru audiobook-uri. A trebuit să-i convingem că aceste cărți în format digital pot reprezenta o sursă foarte importantă de venit în anii următori”, afirmă acesta.

Din august, startup-ul va introduce o nouă funcționalitate platformei, și anume posibilitatea de a descărca cărțile pe dispozitive. 

viewscnt
Afla mai multe despre
netflix
voxa
platforma audiobook