România are un necesar de investiții estimat la peste 30 miliarde euro pentru rețelele de apă, canalizare și stații de tratare, potrivit unui plan elaborat de Ministerul Mediului. Declarația a fost făcută de Florian Burnar, președintele APPFE, în cadrul emisiunii „Smart City România”, difuzată de Prima News și Profit.ro TV.
„Am investit 8 miliarde până acum și am ajuns la o rată de conectare de 75% la apă și 60% la canalizare. Suntem încă sub media europeană.”
Directiva UE intră în vigoare. Comunitățile locale trebuie să se grăbească
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
O nouă directivă europeană privind epurarea apelor uzate impune standarde mai stricte, inclusiv pentru microplastice și reziduuri farmaceutice.

„Din 2024 trebuie să monitorizăm inclusiv microplasticele. Iar până în 2045, toate stațiile trebuie să devină neutre energetic. Este o cursă contra-cronometru pentru multe localități.”
Apa pluvială – resursă ignorată
Burnar a atras atenția asupra lipsei de investiții în captarea și reutilizarea apelor pluviale:
„Avem ploi torențiale concentrate și canalizări subdimensionate. Apa de ploaie poate fi folosită pentru irigații urbane sau spălarea străzilor. E nevoie de tehnologie și de viziune.”
Educație, comunicare și implicare civică
„Ziua Mondială a Apei, celebrată pe 22 martie, ar trebui să devină o platformă reală de educație pentru comunități. Apa reflectă nivelul de civilizație, dar nu aduce voturi. De aceea, trebuie să explicăm clar de ce investițiile sunt vitale.”

Ce pot face autoritățile locale?
„Trebuie să accelereze depunerea de proiecte.
Avem fonduri europene, sprijin consultativ și tehnologic. Dar dacă nu le accesăm acum, vom ajunge să plătim mai mult – inclusiv ca cetățeni.” – avertizează Burnar.