Până la începutul acestui an, exista, practic, un singur pol al restaurantelor de top din București, unde să găsești mai multe foarte bune într-un perimetru restrâns. Parcul Herăstrău, desigur. Dar, de când s-a deschis Agora Floreasca, zona mai largă din Piața Floreasca și în jurul ei a devenit un al doilea astfel de pol. Și dacă vreți un calcul și mai exact, cu harta și cu GPS-ul în față, undeva pe Puțul lui Zamfir, aproape de Floreasca, e locul din București care are cele mai multe restaurante bune în jur.
În zona Pieței Floreasca, dacă socotim și părculețul de la Automatica în același perimetru, sunt vreo 26 de restaurante, dintre care 15 spre foarte bune, adică în Topul 200 Restocracy. Cam jumătate dintre ele au apărut anul acesta.
Pește și fructe de mare
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cel mai bine stă Piața Floreasca la pește și fructe de mare și la steak, cu unele dintre cele mai bune restaurante din București în categoriile lor. Raionul Floreasca, desigur, în Agora, e cel mai mare și mai spectaculos. Fish House e pe latura stângă a Pieței, cum te uiți la Agora dinspre Calea Floreasca. E mai cuminte, mai conservator, însă anul trecut au câștigat titlul de restaurant cu cel mai bun pește din București la Topul Restocracy al Mâncărurilor pe 2018. În spate e BistroMar. Mai mic, dar foarte bun, pe același concept ca Raionul Floreasca, de pescărie cu bistrou. Și tot la pește vrea să se ia la trântă cu acestea nou deschisul Gabbiano, un restaurant italienesc foarte mare, în locul lui Madame Pogany. Să vedem cât îl vor ține puterile…
Steakul e și el foarte bine reprezentat, după cum am spus. Vacamuuu, desigur, un steakhouse imens, fără concurență în zonă până de curând. Dar Osho s-a instalat și el în Agora cu brandul Dabeef. Mai mic, mai suplu, cu mult mai puține feluri de vită, însă la cele câteva pe care le are se pare că ia fața lui Vacamuuu, dacă compari sortimentele unul câte unul. Mai ales că are și prețuri ceva mai mici. Iar în spate, vizavi de Gabbiano, s-a deschis CAU, o măcelărie minusculă, cu băcănie și bistrou, care vinde vită și porc din Spania, foarte bune și cu prețuri rezonabile.
Italienii
Aripa italiană e cel mai bine reprezentată numeric în Piața Floreasca. Sara, în Agora, pare să fie cel mai bun pe paste și pizza, dintre toate. Gabbiano și Mozzafiato sunt mari și bune și ele, însă în zona generalistă. Și micuțul Maccheroni e bun, în gama de restaurant familial, pe Călinescu. Iar Il Calcio, pe Floreasca, vizavi de Spring Time, e un restaurant italienesc popular, care are și el clienții lui. Și tocmai s-a deschis un bistrou de pizza și paste lângă Il Calcio, cu cheful de la fostul MA Bistro, ce pare foarte promițător. Are un nume interesant, Centocitta.
Japoneze sunt două, și amândouă foarte bune. Și cu sushi, și cu mâncărurile japoneze populare, în general. Yoshi e mai cunoscut pentru sushi-ul lui, pe când Kanpai pentru mâncărurile gătite, în special pentru ramen, cu care a și câștigat competiția Topul Mâncărurilor Restocracy la această categorie, și în 2018 și anul acesta.
CITEȘTE ȘI Revine la modă amenajarea în stilul “Bunica cu Disposofobie”Bistrourile
În categoria bistrourilor, Maison des Chefs, din Agora, iese cel mai mult în evidență. În primul rând prin mâncare, cu un tânăr chef de elită, în sfera noilor bucătării creative. Și conceptul e interesant, cu brutărie și băcănie împreună. CAVA, în stânga, vizavi de Vacamuuu, e mai emancipat, cu un concept mai modern, bun și el. Iar în dreapta, pe Puțul lui Zamfir, în zona lui Gabbiano, e Tasting Room, un bistrou de succes cu wine bar. În stânga din nou, chiar lipit de CAVA, e Avido, un mic bistrou interesant al unor fete care fac mâncare chiar ca la ele acasă. Iar pe colțul din stânga, dar în spate, vizavi de Fish House, e Rue du Pain, un bistrou franțuzesc de mic dejun și ceva mâncare banală la prânz. Cenușăreasa Agorei e Paul, versiunea sa cu patiserie și bistrou, care e cel mai sărăcăcios amenajat dintre toate, și nici mâncarea nu e din aceea pentru care să vrei neapărat să revii.
E3 by Entourage, pe colțul din dreapta în față al Agorei Floreasca, e cel mai vechi, acolo chiar înainte să se înceapă lucrările de construcție a Agorei. Au un restaurant bun, însă clubul în care se transformă seara târziu e atracția principală, din câte se pare. Are mare succes și o clientelă civilizată bine conturată, fidelă.
Alții și altele
Tot în zonă ar mai fi BiBo, un bistrou de hamburgeri, în spate, pe străduțe. Spring Time, fast-foodul proletar e în Parcul Automatica, și tot proletar e unul cu nume ciudat, Bun și Tot, pe Calea Floreasca, față în față cu Agora. Nu am intrat în el, și nici nu cred că o voi face prea curând.
Însă voi merge în zilele următoare la Souk, deasupra lui Spring Time, la etaj, care se deschide zilele acestea și pe care scrie Modern Lebanese Cuisine. Tare curios sunt să aflu ce este aceea…
Sunt și câteva cafenele în Piața Floreasca. Una minusculă, dar cu mare succes, e lângă fostul MA Bistro, acum închis, se cheamă Two Minutes. Un TED e la parterul marii clădiri de birouri care avea la parter pe Madame Pogany, închis și acela, iar vizavi de BistroMar e un 5 to Go mititel. O cafenea foarte bună și destul de mare mai este și C-O Fi Factory, lângă Tasting Room.
Daca am uitat vreunul, vă mulțumesc dacă îmi atrageți atenția!