Nu sunt monden, nu-mi place să merg prin oraș, iar să călătoresc departe, nici atât. Aflu despre locurile în vogă de pe Internet, și apoi mă duc și eu acolo dacă e ceva de mâncare, ca să scriu pe site. Așa că nu aveam cum să știu dinainte despre faimosul restaurant Le Bab din Soho, în Londra, care vinde kekab făcut de un chef cu trei steluțe Michelin (Our original restaurant, serving refined, contemporary kebabs in Soho. Kitchen led by Federico Preti, formerly of 3 star Enoteca Pinchiorri & Le Gavroche).
Am aflat de Le Bab de Tamisa când niște băieți foarte tineri (cei care au și Fish House) s-au gândit să-i facă o replică la București. De fapt, pare să fie chiar un fel de franciză, cu dreptul de a le folosi numele și cu felul lor de a face lucrurile, fără îndoială.
Le Bab de Dâmbovița au deschis la începutul lui august în Centrul Vechi, pe Stavropoleos, chiar lângă Caru’ cu Bere. Sunt la parterul unui bloc mai nou și mare de pe Calea Victoriei, dar care se continuă și pe străduța cu frumoasa biserică. Ultra-minimalist, au dărâmat și au dezgolit bietul bloc până la fierul-beton din pereți și din stâlpii de rezistență. După standardele și gusturile zilei, că e interesant și bine făcut se va spune, desigur.
CITEȘTE ȘI FOTO Dragomir Niculescu și delicatesele lui comestibile…Meniul Le Bab e minimalist și el, multe feluri pornind de la mâncăruri tradiționale arăbești și apropiat-orientale, în general, însă recompuse, reinterpretate, contemporanizate, occidentalizate… înțelegeți bine ce vreau să spun. Multe condimente, pentru că acestea dau bine la noile generații. Am luat mai multe feluri, pentru că porțiile sunt cam mici. A fost bună mâncarea la Le Bab, însă nu ceva pentru care să vreau să mă întorc acolo în mod special. Chiar dacă le-am dat notă maximă, însă asta prin comparație cu alte mâncăruri cu specific oriental. Diferențele față pe produsele și rețetele originare de la care își trag și numele, de fapt, nu sunt atât de mari pe cât te-ai putea gândi.
Nu e bucătărie fină, Le Bab nu e un restaurant de fine dinig, și nici nu cred că și-au propus așa ceva. Comparația cu site-ul englezilor arată că bucureștenii au replicat pe primul dintre cele trei restaurante ale mentorilor lor, poziționate diferit:
- Le Bab: Our original restaurant, serving refined, contemporary kebabs in Soho, London. Kitchen led by Federico Preti, formerly of 3 star Enoteca Pinchiorri & Le Gavroche.
- Kebab Queen: Our fine dining project, with a kitchen exclusively led by Manu Canales. An intimate counter dining restaurant în Covent Garden.
- Maison Bab: A modern kebab house, serving bold, rustic kebabs in Covent Garden. Kitchen led by Angus Bell, formerly of Le Gavroche and The Star at Harome.
Serviciul a fost bun, cu chelneri tineri și bine dispuși, în ton cu atmosfera, bine aleși. Prețurile normale pentru un restaurant bine și atent făcut, cu investiții destul de mari.
Poziționarea lui Le Bab e foarte clară, și cred că e bine așa: un restaurant minimalist contemporan, occidental, pentru noile generații, care arată direcția spre care se îndreaptă Bucureștiul, ca antemergător pentru restul României. Sunt sigur că vor avea succes și că epigonii nu se vor lăsa așteptați…