Piața de vin se confruntă în continuare cu probleme majore, spune, la emisiunea (Re)Descoperă România de la PROFIT NEWS TV, Aurelia Vișinescu, co-proprietar Domeniile Săhăteni. Atât producția, cât și consumul au scăzut pe plan local anul trecut, trend care se pare că se va menține și în 2024.
„Este o scădere a producției semnificativă la nivel mondial. A fost producția cea mai mică din ultimii 61 de ani în 2023. În România a fost o scădere a producției, însă, la noi în Dealu Mare a fost o creștere comparativ cu 2022, care a fost un an foarte secetos.
CITEȘTE ȘI PREMIERĂ Tona de boabe de cacao a depășit pentru prima dată în istorie pragul de 9.000 de dolari, peste prețul cupruluiDeci, industria se confruntă cu probleme majore, în primul rând legate de schimbările climatice. Avem foarte puțină ninsoare și foarte puține ploi. Anul acesta am pornit din nou cu un deficit de apă major în sol. Vedem și o scădere a consumului de vin. E o creștere, din fericire, a consumului de vin premium. Este un pic o migrare de la consumul de volum la consumul de calitate”, spune aceasta.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
2024 va fi în continuare un an dificil pentru industria de vin, adaugă ea. Cramele se confruntă cu probleme financiare, atât pe fondul creșterii costurilor de producție, dar și a scăderii consumului de vin.
„Avem un început de an destul de dificil. Foarte multe crame au probleme financiare. Anul trecut la nivel de UE a fost măsura aceea a preluării excesului de vin de pe piață, care, din păcate, nu a fost preluată și în România. Și atunci, cramele au intrat în anul de recoltă 2023 cu stocuri destul de mari. Este o presiune majoră pe piață, iar împreună cu creșterea costurilor de producție din ultimii 2 ani, pe care majoritatea producătorilor nu au cum să le ducă în preț, va fi un an foarte dificil pentru producătorii din industrie, în special pentru cei mici și medii”, precizează Aurelia Vișinescu.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România – Iulia Sârbu, fondatoare Aluniș Art Center: E un moment decisiv în turismul buzoian. Există un risc de kitschEa estimează că vânzările de vin nu vor înregistra creșteri anul acesta nici în retail și nici în HoReCa.
„Sunt convinsă că anul trecut a fost o scădere a vânzărilor pe retail. HoReCa nu a ajuns nicidecum la nivelurile de dinainte de pandemie. Deci, nu aș crede că anul acesta ar fi un an de creștere pentru retail. Mai sunt și măsurile fiscale care au venit la finalul anului și am fost destul de mult afectați.
Nici HoReCa nu o duce grozav. Și aici avem creșteri majore de costuri și știm cu toții că restaurantele nu sunt tocmai bine pentru că au crescut costurile foarte mult și au devenit mai puțin accesibile și atunci oamenii merg mai rar. Noi am fi mulțumiți dacă anul acesta am reuși sa fim la același nivel ca și anul trecut. Nu suntem foarte optimiști”, afirmă aceasta.