Din 2016, călătorii vor putea achiziționa bilete din tren

Din 2016, călătorii vor putea achiziționa bilete din tren
scris 7 oct 2015

Sistemul de vânzare a biletelor în tren va fi implementat de CFR Călători în prima parte a anului viitor, la jumătatea lunii octombrie 2015 urmând să fie lansată licitația pentru achiziția echipamentelor, a căror valoare va fi în jur de 560 de euro/aparat, a declarat, miercuri, directorul general al companiei, Iosif Szentes.

"Sistemul de vânzări care se realiza pe diferite căi și canale de vânzări s-a dovedit insuficient pentru a realiza încasarea contravalorii biletelor corespunzătoare tuturor călătoriilor efectuate pe calea ferată. În prezent, lucrăm cu peste 900 de case de bilete, avem vânzători de bilete, care lucrează în baza unor contracte, avem contracte și cu diferite firme de turism care vând bilete de călătorie atât în trafic local, cât și în cel internațional, la care se adaugă cele vândute de conductorii și șefii de tren în trenuri. Acest sistem, pe lângă faptul că oferă vânzarea biletelor de călătorie în câteva secunde, oferă și posibilitatea corelării vânzărilor, a rezervărilor cu sistemul actual, softul fiind dezvoltat tot de Informatica Feroviară", a explicat Szentes.

Urmărește-ne și pe Google News

În plus, noul echipament cu care va fi dotat personalul însoțitor de tren va permite și verificarea, prin scanare, a biletelor achiziționate online, care sunt tipărite de cumpărător.

"Prin acest sistem, încercăm să avem o evidență foarte clară a gradului de utilizare a fiecărui vagon din compunerea trenurilor, respectiv a trenului respectiv, ca să ne permită să facem anumite statistici pentru a adapta planul de mers de pe un an pe altul, dar și în interiorul planului de mers să facem schimbări, dacă orariile respective nu sunt convenabile și din care cauză am putea pierde călători. Indicatorul călător-km este urmărit de autoritatea contractantă cu care încheiem contractul de servicii publice, ca să nu mai fie pe bază de declarații, respectiv pe baza unor statistici care se fac nu chiar în timp real, ci la 20-30 de zile după încheierea lunii", a precizat șeful CFR Călători.

Practic, fiecare conductor de tren va fi dotat cu o tabletă și cu o imprimantă proprie, legate prin sistem de transmitere bluetooth, cu un grad de libertate mare. Se dorește ca acest echipament să aibă acces la toate rețelele 4G, pentru că, din cauza reliefului, sunt anumite porțiuni unde unii operatori de telefonie mobilă nu au acoperire.

"Echipamentul este format dintr-o tabletă sau telefon smart, rezistent la căzături și fiabil. Dotarea va fi personalizată. În total, avem peste 2.000 de conductori și șefi de tren, vom avea 100 de inspectori de bilete, care fac control în trenuri, și, pe lângă ei, încă 250 de conductori la vagoanele de dormit și cușetă. Deci, tot personalul de bord care însoțește trenul și are obligații să încaseze tarifele în tren va fi dotat cu acest echipament", a detaliat Iosif Szentes.

În ceea ce privește costurile, directorul general al CFR Călători a precizat că s-a făcut un studiu de piață și s-a constatat că sunt puțini producători care realizează astfel de aparate.
"Prețul imprimantei poate pleca de la 160 de euro până la 300 de euro bucata, iar la telefoane, pentru că trebuie să fie fiabile și să aibă și scanner pentru bilete tip card activ, probabil că prețul lor va fi apropiat de 1.000 de euro pe bucată. Deci, cu aceste aparate, se vor putea scana biletele pe care călătorii le-au achiziționat online, dar și să se emită bilete", a spus acesta.

Totuși, managementul companiei nu dorește să "împingă'' călătorii spre acest serviciu nou și se gândește la aplicarea unei taxe modice în cazul călătorilor care cumpără bilete în tren, deși au urcat în stații deservite de case de bilete.
"Dacă nu există timp suficient pentru achiziția biletului de la case sau dacă sunt stații care nu au case de bilete, atunci personalul de tren va putea emite aceste bilete. Încă se mai lucrează la metodologie, dar noi dorim ca persoanele care se urcă în stații care au case de bilete, respectiv au la dispoziție și online-ul, deci pentru aceste situații să se prevadă un tarif mic în plus, o taxă prin care încercăm să mai reducem din amortizarea acestor aparate. În acest sens, se lucrează la o decizie a directorului general, care va permite eliberarea biletului de călătorie și în aceste condiții. Vom stabili care va fi nivelul acelui tarif suplimentar ce se va emite în cazul biletelor vândute în trenuri pentru cei care se urcă în stații deservite de case de bilete. Cuantumul acesteia va fi unul modic, nu va fi o suprataxă", a precizat Iosif Szentes.

Acesta a adăugat că banii provin din fonduri proprii dedicate investițiilor.

"Noi încercăm ca aceste aparate să fie cumpărate din fondurile proprii pentru investiții. Avem bani alocați, planificați și putem lansa această procedură. Era bine dacă fiecare aparat se încadra sub 2.500 de lei, ca să nu fie considerat mijloc fix, dar, după ce am verificat posibilii producători de astfel de aparate, am constatat că această investiție va depăși suma de 2.500 de lei, respectiv 560 de euro (per aparat - n. r.), deci suma va fi mai mare de 560 de euro", a subliniat Szentes.

Directorul general al CFR Călători, Iosif Szentes, a participat, miercuri, la cea de-a X-a ediție a "Zilelor Feroviare - Summit-ul pentru Investiții Railway PRO". Evenimentul a debutat marți la București, reunind participanți din rândul factorilor de decizie naționali și europeni, precum și reprezentanți ai celor mai mari furnizori feroviari, integratori de soluții și tehnologii. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
cfr
bilete tren