Cea mai urmărită competiție fotbalistică la nivel mondial, Champions League, ar putea deveni istorie, cele mai importante 12 cluburi din Anglia, Spania și Italia anunțând simultan, la miezul nopții de duminică spre luni, crearea oficială a unei noi competiții, Super Liga Europeană, guvernată de cluburile fondatoare. Președintele noii Super Ligi este Florentino Perez (Real Madrid), iar vicepreședinți sunt Andrea Agnelli (Juventus) și Joel Glazer (Manchester United).
Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham Hotspur (Anglia), AC Milan, Internazionale Milano, Juventus (Italia), și Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid (Spania) sunt cele 12 cluburi fondatoare ale viitoarei Super Ligi. Dintre cele mai bogate cluburi ale Europei, de pe listă lipsesc campioanele Franței și Germaniei, PSG și Bayern München.
CITEȘTE ȘI Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II)Potrivit The New York Times, fondatorii noii competiții sunt în discuție cu banca de investiții americană JPMorgan Chase în vederea asigurării finanțării proiectului. Banca a refuzat să comenteze informația.
Actualul vicepreședinte executiv al clubului englez Manchester United (președintele de facto al clubului), Ed Woodward, a fost angajat al JP Morgan, în această calitate consiliind familia americană Glazer în procesul de achiziționare a clubului, în 2005. Apoi a fost angajat de americani pentru a se ocupa de aspectele comerciale ale clubului. Dacă, în 2005, veniturile comerciale erau de 48 milioane de lire, în 2020 acestea ajunseseră la 250 milioane lire sterline, fără a lua în calcul veniturile din drepturile TV sau cele din ziua meciurilor.
Competiția ar urma să beneficieze de un buget anual de 3,5 miliarde euro, dublu față de cel de care a beneficiat Champions League în 2020, de 1,9 miliarde euro, fiecare membru fondator urmând a primi o sumă de 3-4 ori mai ridicată decât actuala câștigătoarea a Ligii Campionilor.
CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transferSuper Liga va fi organizată de o companie creată special de membrii fondatori, care vor aloca inițial 2 milioane de euro în acest sens, suma putându-se majora cu alte 8 milioane euro, dacă va fi necesar, precizează comunicatul celor 12 cluburi rebele.
Demersul celor 12 cluburi este interpretat de unii analiști drept o formă de negociere cu UEFA, în vederea obținerii unor venituri suplimentare din noul format al Champions League. Însă reacția acestora pare a infirma această ipoteză.
Interesant este că forurile fotbalistice, dar și cele guvernamentale, au reacționat înaintea anunțului oficial al celor 12 cluburi. Astfel, Premier League a condamnat demersul, într-un comunicat de presă emis duminică, și a trimis o scrisoare celor 20 de cluburi membre ale primei ligi egleze de fotbal în care le avertiza să nu accepte participarea la noua competiție.
CITEȘTE ȘI EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la BucureștiLa rândul său, UEFA, organizatoarea Champions League, al cărei nou format urma a fi anunțat luni, a calificat propunerea pentru o superligă închisă drept un „proiect cinic”. Forul fotbalistic european a anunțat că va exclude cluburile care vor participa la o Super Ligă privată.
Mesaje similare au transmis și federațiile și ligile din Spania, Italia și Franța.
Politicienii au reacționat la rândul lor, inclusiv premierul britanic Boris Johnson și președintele francez Emmanuel Macron, care au condamnat înființarea Super Ligii înaintea anunțului oficial făcut de cele 12 cluburi.
CITEȘTE ȘI Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X RomaniaCluburile semnatare au fost amenințate, mai mult sau mai puțin voalat, cu retrogradarea, iar jucătorii acestora, cu excluderea de la Campionatul Mondial sau European.
Potrivit unui comunicat de presă oficial postat pe site-urile celor 12 cluburi, încă trei echipe vor fi invitate cât mai curând posibil să se alăture competiției, înaintea începerii sezonului de deschidere.
Cele 12 cluburi fondatoare ale viitoarei Super Ligi susțin că “așteaptă cu nerăbdare discuțiile viitoare cu UEFA și FIFA pentru a identifica cele mai bune soluții pentru Super Liga și pentru fotbalul mondial în ansamblu”.
CITEȘTE ȘI Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025Potrivit comunicatului, organizarea noii competiții este rezultatul eșecului forurilor fotbalistice europene și mondiale de a reforma sistemul competițional, mai ales în contextul actualei pandemii, care a afectat financiar cluburile.
“Formarea noii ligi vine într-un moment în care pandemia globală a accentuat instabilitatea actualului model economic al fotbalului european. Cluburile fondatoare au propus de ani îmbunătățirea calității și puterii financiare a competițiilor europene existente și, în special, să creeze un turneu în care cele mai bune cluburi și jucători să poată concura cât mai des. Pandemia a arătat că este necesară o viziune strategică și o abordare comercială pentru a crește valoarea și sprijinul în beneficiul piramidei fotbalului. În ultimele luni, a avut loc o consultare intensă cu organele de conducere cu privire la viitorul format al competițiilor europene. Cluburile fondatoare cred că soluțiile propuse de autoritățile de reglementare nu rezolvă problemele fundamentale: nevoia de a oferi meciuri de calitate superioară, cât și cea de a asigura resurse financiare suplimentare pentru întreaga comunitate fotbalistică”, precizează comunicatul amintit.
Formatul competiției
-20 de cluburi, cele 15 cluburi fondatoare și 5 echipe suplimentare, care se vor califica anual pe baza performanței sezonului anterior;
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Scandalul spațiilor comerciale de la metrou: înfrângere de etapă în justiție pentru comercianții din stații-Toate meciurile se vor juca în timpul săptămânii, toate cluburile vor continua să concureze în ligile lor interne respective;
-Sezonul va începe în august, fiind organizate două grupe de câte zece echipe, cu meciuri tur/retur; primele trei echipe din fiecare grupă se vor califica automat în sferturile de finală. Echipele care termină pe pozițiile a patra și a cincea vor juca un playoff suplimentar în două manșe. Începând cu sferturile de finală, se vor juca partide tur/retur, cu excepția finalei, care se va juca ca un singur meci la sfârșitul lunii mai, pe un stadion neutru.
“În cel mai scurt timp posibil după lansarea competiției masculine, va fi lansată o ligă feminină, care va contribui la progresul și dezvoltarea jocului feminin”, precizează cele 12 cluburi în comunicat.
Membrii fondatori estimează că noua competiție va genera venituri mult mai ridicate decât Champions League.
CITEȘTE ȘI FOTO Urbanista a lansat o pereche de căști wireless care se alimentează de la orice sursă de lumină“Vom ajuta fotbalul la toate nivelurile și îl vom poziționa în locul său legitim din lume. Fotbalul este singurul sport din lume cu peste 4 miliarde de fani și, ca mari cluburi, datoria noastră este să satisfacem cererile acestora”, susține președintele Real Madrid și al Super Ligii, Florentino Pérez.