Pentru a două oară în ultimii patru ani, Liga 1 de Fotbal debutează mai degrabă în comisii decât pe gazon. Ca și în sezonul 2013-2014, și în acest an, Rapid-ul creează probleme organizatorilor (sau organizatorii creează probleme Rapidului, depinde din ce parte a tribunei privești). Dacă în 2013, Rapidul a apucat să joace 2 meciuri în Liga 1, fiind retrogradată ulterior, după începerea campionatului, în acest an meciurile echipei giuleștene au fost amânate până când comisia de disciplină a FRF va decide dacă Rapid îndeplinește condițiile legale de participare în Liga 1.
Situația este mai tragică pentru ceferiști pentru că, în urmă cu patru ani Rapidul se afla “doar” în insolvență, iar în prezent clubul este în procedură de lichidare, procedură împotriva căreia a făcut însă apel. Judecarea apelului a fost deja amânată în două rânduri, termenul prezent fiind de 24 iulie, ca urmare a documentației insuficiente depuse de clubul giuleștean. Drept urmare, față de situația din 2013, când a fost retrogradat în liga secundă, în cazul unei decizii negative a Comisiei de Disciplină, Rapidul ar dispărea pentru că orice infimă șansă de ieșire din procedura de lichidare (orice șansă de câștig la apel) este legată de veniturile tv și cele din sponsorizare obținute în urma participării în Liga 1.
Un fleac, i-am lichidat!
Interesant este că joi dimineață clubul era ca și lichidat, LPF anunțând că nu poate participa în competiție, locul său urmând a fi luat de ACS Poli Timișoara, club care are la rândul său datorii de peste un milion d euro și care ar fi pornit la drum cu deficit de 14 puncte. Norocul giuleștenilor este că între LPF și FRF s-a iscat un alt conflict, Liga bănuindu-i pe federali că vor să “deturneze” de la cluburi banii obținuți din televizări. Până vineri trebuia semnată o convenție între LPF și FRF, convenție “completată” de Federație cu o prevedere percepută drept “suspectă” de oficialii Ligii: „LPF beneficiază de autonomie administrativă, financiară și sportivă în limitele stabilite de FRF”. Cu alte cuvinte, orice act al Ligii ar putea fi modificat de FRF, care stabilește limitele autonomiei financiare a Ligii.
Rapid a ajuns muniție în războiul dintre LPF și FRF
Astfel, LPF a decis să arunce cartoful fierbinte numit Rapid în curtea FRF. Pentru că LPF avea o problemă legală cu excluderea Rapidului: regulamentele nu interzic participarea la competiție a unei societăți aflate în lichidare. Argumentul LPF pentru excludere este unul practic, nu juridic: dacă te afli în lichidare, nu poți legitima jucători. Patronul Rapidului susține însă că are 11 jucători sub contract, ceea ce-i permite alcătuirea unei echipe și participarea în competiție. Dacă LPF ar fi decis excluderea Rapidului, conducerea clubului ar fi dat în judecată Liga, cu riscul ca, după modelul Universității Craiova lui Mititelu, să câștige și să primească despăgubiri de milioane de euro. Liga ar fi avut probleme și în cazul în care nu decidea excluderea Rapidului, iar clubul pierdea apelul, care confirma astfel lichidarea și neparticipare la competiția organizată de LPF. Liga 1 ar fi urmat să fie formată din 13 echipe, nu din 14, iar numărul de jocuri pe etapă ar fi fost unul mai redus, inclusiv televizările. Ceea ce ar însemna bani pierduți de ligă și implicit de celelalte cluburi, care probabil că ar fi luat o poziție legală pe această temă. Prin transferarea cazului către comisia de disciplină a FRF, Liga s-a asigurat că nu va fi dată în judecată și că federali vor fi cei care vor fi trași la răspundere în cazul excluderii Rapidului. Iar, dacă se decide ca Rapidul să nu fie exclus din competiție, dar în urma intrării în lichidare nu va mai putea participa, LPF va putea la rândul său, ca reprezentant legal al celorlalte 13 cluburi, să dea în judecată FRF și să ceară daune.
În România a devenit o modă ca clasamentele finale ale Ligii 1 să fie stabilite în comisii, însă acesta este primul caz în care o comisie are un cuvând decisiv de spus înainte de a se trage primul șut spre poartă.
Cazuri celebre decise în comisii și tribunale, și nu pe teren
2013: Retrogradarea Rapidului după începerea campionatului
Rapid a fost retrogradată de TAS după începerea campionatului, din care echipa giuleșteană disputase deja două etape. Rapid s-a impus în barajul pentru promovare în prima ligă, baraj “inventat” ad-hoc de LPF, însă Concordia Chiajna a făcut apel, contestând dreptul de promovare. TAS a decis ca echipa din Chiajna să evolueze în primul eșalon, iar Rapid să joace în eșalonul secund.
2012: Cazul Tudor
Arbitrul Alexandru Tudor decide oprirea meciului Universitatea Cluj-CFR Cluj în urma unei încăierări generale, survenită eliminării “studentului” Bornescu și a “ceferistului” Cadu. Deși a susținut că ar fi trebuit să elimine cel puțin câte patru jucători de la fiecare echipă, Tudor nu le-a acordat acestora cartonaș roșu și nici nu le-a reținut carnetele de joc. CFR a câștigat campionatul, după ce s-a impus în fața U Cluj, la rejucare. Chiar dacă partida fusese oprită la la 1-0 pentru CFR, TAS a decis reluarea din primul minut.
2011: Retrogradarea Timișoarei și a Bistriței
Invocând neîndeplinirea condițiilor de licențiere, Poli Timișoara și Gloria Bistrița au fost retrogradate în eșalonul secund, deși se pare că mai multe echipe din primul eșalon aveau probleme similare. În urmă cu câțiva ani, și Sportul Studențesc, care avusese tupeul să se implice în lupta pentru titlu, a avut o soartă asemănătoare.
2011: Dezafilierea Universității Craiova
Invocând faptul că Universitatea Craiova a chemat în fața justiției civile Federația Română de Fotbal (fapt demonstrat ulterior drept un fals), FRF a dezafiliat clubul oltean și a declarat liberi de contract jucătorii acestei echipe. Craiova a câștigat procesul intentat Federației și solicită, se pare, mai multe zeci de milioane de euro, reprezentând în principal clauzele de reziliere ale respectivilor jucători, drept despăgubire
2010: Cazul "Varga- Bălan"
În sezonul 2009-2010, Rapid a învins-o cu 1-0 FC Timișoara, însă clubul giuleștean i-a folosit pe Tiberiu Bălan și Dacian Varga, jucători transferați în afara perioadei de transferări de la Sportul Studențesc, printr-o portiță existentă în regulamente, credeau rapidiștii. Bănățenii au depus însă memoriu, iar meciul le-a revenit ulterior cu 3-0, la "masa verde".
2008: Cazul "Bricheta"
Un alt arbitru, Alexandru Diaconu, a decis să caute cu orice preț faima. Pe care a și obținut-o, fiind decorat de președintele Traian Băsescu pentru faptele sale de vitejie pe terenul de joc. În minutul 74 al meciului Rapid-Steaua, la scorul de 1-0 pentru Rapid, o brichetă aruncată de la tribuna a doua a stadionului "Valentin Stănescu" l-a lovit în cap pe central. Acesta a suspendat partida, iar oaspeții au câștigat cu 3-0 la "masa verde".
2008: Palmaresul Timișoarei
FC Timișoara a fost penalizată de Comisia de Disciplină a FIFA cu 6 puncte, ca urmare a folosirii ilegale a palmaresului și culorilor clubului Politehnica. Până la urmă, judecătorii de la TAS au decis înapoierea celor 6 puncte la finalul sezonului 2008-2009. Timișoara a ajuns astfel pe locul 2, după ce a devansat-o pe Dinamo.