Arena „Pontiac Silverdome” din Detroit, unde România a jucat cu Elveția la Campionatul Mondial de fotbal din SUA din 1994, este părăsit și a ajuns într-un stadiu avansat de degradare. În 2008, stadionul a fost înstrăinat de municipalitatea din Detroit – între timp falită – pentru un preț cât două case plătit în contul unei construcții care a costat un sfert de miliard de dolari în banii de acum.
Astăzi, România joacă primul meci de fotbal la un turneu final de competiție majoră împotriva Elveției pentru prima dată de la Mondialul american din 1994, când a pierdut cu 1-4, singura înfrângere în timp regulamentar de la un campionat în care naționala de fotbal a consemnat cea mai bună performanță din istoria sa, prezența într-un sfert de finală.
Dacă meciurile fotbaliștilor români de pe Arena "Rose Bowl" din Los Angeles au fost toate câștigate, în schimb, pe stadionul "Pontiac Silverdome" din Detroit, România s-a sufocat la figurat. Și la propriu, dacă ar fi să dăm crezare unor martori oculari care spuneau că efectul de seră crea o atmosferă de zăpușeală pe arena complet închisă de un acoperiș pneumatic.
Blestem românesc parcă, după o înfrângere așa de dură: astăzi, "minunea" inginerească de la jumătatea anilor ’70, a cărei construcție a costat 55,7 milioane de dolari (peste 245 milioane dolari, ajustat la inflație la prețurile de astăzi), este acum în ruină.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Scaunele sunt smulse, terenul este jupuit, lojele sunt pline de apă, iar pe toată suprafața deschisă sunt bucăți albe din acoperișul care, în anii buni, i-a conturat particularitatea.
Tabela care a indicat cândva 1-4 în defavoarea României este în paragină, iar zona unde atacantul Jean Vlădoiu a făcut celebrul fault care i-a atras eliminarea la numai câteva minute de la intrarea pe gazon este decopertată.
Gazdă a echipei de fotbal american Detroit Lions până în 2001 și a formației de baschet Detroit Pistons timp de 10 ani, "Pontiac Silverdome" a rămas fără o utilizare periodică asigurată după darea în folosință a mult mai modernului "Ford Field" în 2002.
Arena cu o capacitate de 80.000 de locuri, dintre care peste 7.000 de lux, devenise total nerentabilă prin organizarea numai de jocuri la nivel universitar, a unor concerte sau de spectacole demonstrative cu mașini. Printr-o licitație pe vârf de criză financiară în noiembrie 2008, municipalitatea din Detroit a obținut numai 583.000 de dolari de la un developer canadian de origine greacă ce miza pe relansarea acesteia în spectacole de „monster truck”. Este o lecție despre falimente.
Arena "Pontiac Silverdome" din Detroit înainte de licitația din 2008 când a fost cumpărată pentru 583.000 de dolari.
Meciul de la Detroit cu Elveția rămâne mai degrabă o paranteză în impresia generală pe care a lăsat-o România la Mondialul american, însă ne aducem aminte de ea acum, când, la 22 de ani de atunci, avem primul meci oficial cu această selecționată la un turneu final de fotbal. Cât despre stadionul din Detroit, el rămâne în uitare... și în paragină.
"Bine ați venit". Cum arată căile de acces
Luați loc unde scaunele nu sunt smulse
Parcarea de la "Pontiac Silverdome" atunci și acum
Mai doriți locuri la lojele de lux?
Locul pe unde echipele României și Elveției au pătruns pe teren
Jucăria nouă "Ford Field" a făcut uitată vechea arenă acoperită
Hagi a privit în această direcție înainte de a șuta la poartă
Altă imagine "de la firul ierbii"
Nimeni nu mai este la masa presei
Un TV pentru o transmisie din anii '90
Un simbol al falimentului și al paraginii