Cluburile sportive private ar putea fi incluse în programul IMM Invest, care acordă întreprinderilor mici și mijlocii garanții de stat pentru credite destinate investițiilor sau asigurării capitalului de lucru. Un proiect legislativ pentru includerea în program a structurilor sportive de drept privat, cu și fără personalitate juridică, a fost inițiat de lideri PSD și ALDE.
Perioada de valabilitate a schemei, respectiv perioada în care sunt selectați beneficiarii și emise scrisori de garanție/acorduri de finanțare ,este cuprinsă între 4 aprilie 2020 și 31 decembrie 2020, iar perioada în care poate fi plătit grantul este cuprinsă între 4 aprilie 2020 și 31 martie 2021 inclusiv.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Autorii proiectului care propun includerea cluburilor sportive private în programul IMM Invest sunt foștii miniștrii Bogdan Matei (Sport), Liviu-Marian Pop (Educație), Șerban Valeca (Cercetare), Andrei Gerea (Energie și IMM).
Aceștia arată că structurile sportive de drept privat, au de multe ori mai mulți angajați decât un IMM și investiții în infrastructură, iar răspunderea juridică este patrimonială în cazul structurilor de drept privat cu personalitate juridică. În același timp, asociațiile sportive fără personalitate juridică sunt înființate în baza unui Contract de Societate Civilă, răspunderea este personală (a președintelui) și pot împărți chiar și dividende la sfârșitul anului fiscal.
Inițiatorii și argumentează propunerea cu facptul că, în urma suspendării activității structurilor sportive și a intrării în starea de urgență, multe structuri sportive de drept privat se confruntă o serie de probleme.
CITEȘTE ȘI Ghiseul.ro va putea fi folosit și de firme și PFA. Vor putea fi plătite de la taxe și impozite până la amenziAstfel, suspendarea activității a condus la neîncasarea veniturilor proprii și bineînțeles la imposibilitatea achitării facturilor de utilități și chirie, a contractelor de leasing, a CM urilor si CAS urilor încheiate, a contribuțiilor la bugetul de stat.
Structurile sportive de drept privat au intrat în starea de blocaj financiar ca urmare a sistării încasărilor din venituri proprii.
Acest blocaj va conduce automat la imposibilitatea reluării activității in momentul ieșirii din starea de urgență.
Inițiatorii mai arată că majoritatea structurilor sportive în România sunt de drept public, iar cea mai mare parte dintre ele nu au infrastructură proprie, mai ales structurile sportive subordonate autorităților administrațiilor publice locale. Acestea nu se confruntă cu problema blocajului financiar, având bugetul aferent anului 2020 aprobat.
Spre deosebire de acestea, structurile sportive de drept privat din toate ramurile de sport care au investiții în infrastructura (fotbal în special, precum și cele din tenis) sunt cele mai afectate.
CITEȘTE ȘI PSD susține extinderea interdicției de a exporta cereale și propune interzicerea exportului de lemne. Comisia Europeană tocmai a criticat decizia Guvernului”Fără măsuri de protecție, în maxim 2-3 luni, un val de insolvențe și implicit falimentul va afecta multe structuri sportive private din sportul românesc. În acest sens, trebuie creat cadrul legislativ pentru obținerea creditelor subvenționate pentru investiții și capital de lucru, pentru structurile sportive de drept privat. Dacă PFA-urile, organizațiile meșteșugărești și IMM-urile pot beneficia de credite subvenționate și garantate de către stat, credem noi că este normal și firesc ca și structurile de drept privat, cu și fără personalitate juridică (nu doar societățile comerciale SA-uri sportive) să beneficieze de acest drept”, consideră inițiatorii proiectului.
Prin urmare, proiectul prevede modificarea art.2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii - IMM INVEST ROMÂNIA, în sensul la definiția beneficiarului programului să fie incluse și ”structurile sportive de drept privat, atât cele cu personalitate juridică, cât și cele fără personalitate juridică, pentru programe de dezvoltare infrastructură și activitate sportivă”.