Proiect: Angajatorii vor putea alege să contribuie în plus, pentru angajați, la Pilonul II de pensii

Proiect: Angajatorii vor putea alege să contribuie în plus, pentru angajați, la Pilonul II de pensii
scris 17 nov 2020

Angajatorul va putea vira în contul angajatului, suplimentar contribuției obligatorii la fondul de pensii administrat privat (Pilonul II), o sumă de cel mult 150 de euro lunar/participant, deducând suma din impozitul pe profit sau din impozitul pe venitul microintreprinderilor, potrivit unui proiect legislativ.

Autorii proiectului sunt mai mulți parlamentari liberali care arată că ”deși nivelul contribuțiilor individuale ar fi trebuit sa ajungă de peste 4 ani la un nivel de 6% din venitul brut al salariatului, caldendarul de creștere de la 2,5% la 6% a suferit constant blocări (in anii 2009 și 2015) și chiar regres (anul 2017) când cota de 5,1% a fost redusă la 3,75%, printr-o decizie cu totul arbitrară”. 

Urmărește-ne și pe Google News
CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!

Prin urmare, Legea nr.411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat ar urma să fie completată astfel încât angajatorul să poată vira la Pilonul II, suplimentar contribuției obligatorii a angajatului, o sumă lunară de cel mult 150 de euro.

Conform proiectului, contribuțiile suplimentare vor fi deductibile din impozitul pe profit sau din impozitul pe venitul microintreprinderilor.

După Erste, și ING scade prognoza de creștere pentru 2021, efect al evoluției dezamăgitoare a economiei românești din trimestrul 3 CITEȘTE ȘI După Erste, și ING scade prognoza de creștere pentru 2021, efect al evoluției dezamăgitoare a economiei românești din trimestrul 3

Inițiatorii subliniază că opțiunea virării unei contribuții suplimentare ar permite angajatorului să aibă la îndemână mai multe instrumente de fidelizare a angajatului.

Totodată, contribuțiile superioare ar genera un activ superior al participantului la fondul de pensii administrat privat și o pensie pentru limită de vârstă mult mai mare, banii virați suplimentar în contul participantului mergând, prin instrumente financiare specifice, către finanțarea mediului economic național.

DOCUMENT Șomajul tehnic și programul Kurzarbeit - prelungite de Guvern până la jumătatea anului viitor CITEȘTE ȘI DOCUMENT Șomajul tehnic și programul Kurzarbeit - prelungite de Guvern până la jumătatea anului viitor

Profit.ro. relatat că administratorii fondurilor de pensii private (Pilonul 2) au reușit să recupereze pierderea provocată de căderea piețelor financiare de la începutul acestui an, în urma declanșării pandemiei de coronavirus, randamentele obținute în primele 9 luni situându-se între 1% și 2,5%.

Raportat la septembrie 2019, randamentele administratorilor variază între 2,3% și 4%. Practic, în intervalul aprilie - septembrie, randamentele medii ale fondurilor au atins aproape 9%, rezultat ce a permis acoperirea deprecierii de 6-7% din primul trimestru al anului.

viewscnt
Afla mai multe despre
pilonul ii
pensii
contribui
angajator
angajat
deducere
proiect